Φωτογραφικό «προσκύνημα» στο Αγιος Ορος

* Εντυπωσιακή η έκθεση του Στράτου Καλαφάτη στη Δημοτική Πινακοθήκη *Απ. Καλογιάννης: «Κυψέλη» συνάντησης όλων των τεχνών η Πινακοθήκη

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2018 22:48

Εγκαινιάστηκε χθες το πρωί στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, η έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη με τίτλο «Άθως-Τα χρώματα της Πίστης».

Ο καταξιωμένος φωτογράφος παρουσιάζει στην αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα ένα μοναδικό εικαστικό οδοιπορικό στη μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους, διεθνούς ακτινοβολίας. Τα 140 περίπου, έργα της έκθεσης είναι αποτέλεσμα ενός επικού φωτογραφικού οδοιπορικού πέντε ετών με αλλεπάλληλα ταξίδια στο Άγιον Όρος από το 2008 μέχρι το 2013. Στο διάστημα αυτό, ο καλλιτέχνης επιχείρησε να σκιαγραφήσει το νοερό πρόσωπο του αθέατου, του απόλυτου και του ιερού, πρισματικές όψεις της χριστιανικής και βυζαντινής παράδοσης που ακτινοβολεί ακόμα, πίσω από ασκητικές μορφές και δοκιμαζόμενες υπάρξεις, μοναστήρια και σκήτες, σκληρά τοπία και οργιώδεις λόχμες.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, έκανε λόγο για μια σημαντική για τα πολιτιστικά δρώμενα της Λάρισας έκθεση, από ένα σπουδαίο καλλιτέχνη και μίλησε για τον ρόλο των μουσείων. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Ο ρόλος των μουσείων και των καλλιτεχνικών συλλογών σήμερα είναι πολλαπλά σημαντικός, καθώς η σχέση τους με τον ανθρώπινο πολιτισμό, την κοινωνία , την ιστορία είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα αποτελεί έναν φορέα πολιτισμού ιδιαίτερα σημαντικό για την πόλη της Λάρισας αλλά και της ευρύτερης περιοχής γιατί συντελεί στην πολιτιστική αποκέντρωση που είναι το ζητούμενο. Το Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα υπηρετεί αυτόν τον στόχο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μέσα από ποιοτικές εκθέσεις και πρωτότυπες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί, έχει αποδείξει ότι αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο. Η προσπάθειά μας έγκειται στο να προσφέρουμε την πιο φιλόξενη στέγη για την προβολή των εικαστικών τεχνών, οι οποίες διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της νεότερης τέχνης αλλά και της κοινωνίας μας. Η δικτύωση με φορείς εικαστικών τεχνών της Θεσσαλίας, οι συνεργασίες με τα μεγαλύτερα Μουσεία της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού, έχουν προσδώσει στο μουσείο Κατσίγρα τη δυναμική ενός μουσείου με ιδιαίτερη βαρύτητα και συμβολή στο πολιτιστικό περιβάλλον της τέχνης». Ακόμη ο κ. Καλογιάννης, χαρακτήρισε την Πινακοθήκη ‘’κυψέλη ‘’ συνάντησης, όλων των μορφών της σύγχρονης τέχνης και αναφέρθηκε στα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιεί.
Η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Αννυ Ψάρρα - Περίφανου, μίλησε με θερμά λόγια για την έκθεση και αναφέρθηκε επίσης στην αγάπη του Γ. Κατσίγρα για τη φωτογραφία, μια αγάπη που τη μετέδωσε και στην οικογένειά του. Μάλιστα, όπως είπε η οικογένεια Κατσίγρα διαθέτει φωτογραφικό υλικό που στις προθέσεις είναι να αξιοποιηθεί. Τέλος, ευχαρίστησε την κ. Βικτωρία Λύτρα που πήρε την πρωτοβουλία φιλοξενίας της έκθεσης.
Σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο κ. Σταύρος Πετσόπουλος από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στον κατάλογο «ΑΘΩΣ Τα χρώματα της Πίστης» και στο ταξίδι της έκθεσης μιας και η Λάρισα, είναι ο 16ος σταθμός.  Ο καλλιτέχνης Στράτος Καλαφάτης, μίλησε για το φωτογραφικό του οδοποιρικό στο Άγιο Όρος, το οποίο ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια και αναφέρθηκε στο πώς προσέγγισε τη ζωή και την καθημερινότητα των αγιορειτών για να μπορέσει να αποτυπώσει την καθημερινότητά τους στο φακό.
Να σημειωθεί, ότι θα ακολουθήσουν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα με την παρουσία του ίδιου.
Ο κυρίαρχος θεματικός άξονας της έκθεσης είναι τα πορτραίτα, κυρίως μοναχών αλλά και μαθητών της Αθωνιάδος Σχολής. Δεν λείπουν και πορτραίτα εργαζομένων στο Άγιον Όρος, όπως και κάποιων επισκεπτών. Υπάρχει επίσης ενότητα αφιερωμένη στο τοπίο και την αρχιτεκτονική ενώ μία ακόμη είναι αφιερωμένη στις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας. Η έκθεση είναι συμπαραγωγή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Απριλίου και οι ώρες λειτουργίας της είναι: Τρίτη – Παρασκευή 10π.μ. – 2μ.μ. και 6-9μ.μ. Σάββατο – Κυριακή 10π.μ. – 2μ.μ. Πληροφορίες: info@katsigras<br< a="">>museum.gr και 2410-672499.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass