ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΩΣ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ

Υψηλές προσδοκίες για λύσεις με τα αδέσποτα…

* ...Αλλά και αντιδράσεις για στειρώσεις και τέλη

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2018 22:00

Για την υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων μέσα σε έξι μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου έπρεπε να μεριμνήσουν οι ιδιοκτήτες. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα που τέθηκε σε διαβούλευση αλλά αποσύρθηκε, με το θέμα της στείρωσης να απασχολεί ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες, τους κτηνιάτρους που θεώρησαν ότι αν εφαρμοστεί θα μειωθούν τα αδέσποτα, τον Δήμο Λαρισαίων και τις φιλοζωικές οργανώσεις που ζήτησαν την απόσυρσή του.

Επίσης, όπως πρόβλεπε το νομοσχέδιο, κατά τη διάρκεια της βόλτας ο ιδιοκτήτης θα έπρεπε να έχει μαζί του το διαβατήριο, το οποίο θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας του ζώου. Όποιος επέλεγε να μην στειρώσει το ζώο του, θα καλούνταν να πληρώνει 100 ευρώ τον χρόνο. Αστείρωτα ζώα μπορούσε να έχει ο ιδιοκτήτης αρκεί αυτά να είναι ζευγάρι (αρσενικό και θηλυκό), με την καταβολή του ειδικού τέλους αστείρωτου ζώου. Έτσι δινόταν η δυνατότητα εξέλιξης των φυλών (σκύλων και γατών) και η αντικατάσταση των ζώων με απόκτηση απογόνων. Παράλληλα, αναγκαστικά το κατοικίδιο θα έπρεπε να είναι τσιπαρισμένο και εγγεγραμμένο στη βάση δεδομένων του Υπουργείου, με το κόστος του τσιπαρίσματος (σε όσους δεν το έχουν ήδη κάνει) να ανέρχεται στα 6 ευρώ.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο (πριν την απόσυρση) και τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας Γιάννης Λυτροκάπης ξεκαθάρισε ότι «σε γενικές γραμμές το σχέδιο νόμου είναι σωστό και προσεγμένο. Είναι καλό που ρυθμίζει πόσα ζώα μπορεί να φιλοξενεί κάποιος και σε πόσα τετραγωνικά. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει σοβαρά το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Είμαστε τριτοκοσμική χώρα και επιχειρούν να μας κάνουν ευρωπαϊκή. Αν εφαρμοστεί θα λυθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Ίσως να μπορούσε να δώσει ένα περιθώριο ηλικιακό. Σε ζώα δηλαδή που είναι άνω των 10 ετών να μην γίνεται στείρωση». Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος της στείρωσης για ένα θηλυκό ζώο ξεκινούσε από τα 120 ευρώ και έφθανε μέχρι και τα 250 ευρώ, ενώ για τα αρσενικά είναι περίπου στο μισό.

Οι κτηνίατροι υποστηρίζουν πως μέσω του νομοσχεδίου θα οργανωθούν οι Δήμοι και θα υπάρξει μια εικόνα για το πόσα δεσποζόμενα και πόσα αδέσποτα διαθέτει κάθε περιοχή.

Σχετικά με τις υιοθεσίες που απαγορεύονται από ιδιώτες ο κ. Λυτροκάπης υποστηρίζει ότι «πολύ σωστά απαγορεύει το νομοσχέδιο τις υιοθεσίες χωρίς την παρέμβαση του Δήμου, διότι δεν είναι λίγες οι φορές που μέσω των κοινωνικών δικτύων κάποιοι εμφανίζονται να χαρίζουν το ζώο τους ενώ πρόκειται για πώληση».

Επίσης, θα απαγορεύονταν τα ζώα βιτρίνας, ενώ στα pet shops θα υπήρχουν μόνο σε ειδικό, διαμορφωμένο χώρο καθώς και σε εκτροφεία που καλύπτουν τις προδιαγραφές ευζωίας. Με το θεσμικό πλαίσιο προβλεπόταν η σύσταση ταμείου ζωοφιλίας σε κάθε δήμο. Αυτά τα ταμεία θα ενισχύονται με πόρους που θα προέρχονται από τα τέλη μη στείρωσης, τα πρόστιμα καθώς και από το τέλος για το τσιπ. Παράλληλα, υπήρχε η δυνατότητα δημιουργίας ενός ειδικού τέλους ζωοφιλίας στα είδη που πωλούνται στα καταστήματα ζώων συντροφιάς, με σκοπό την ενίσχυση της χρηματοδότησης των δήμων για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Τον τρόπο που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες που θα προέκυπταν μετά την εφαρμογή του νομοσχεδίου εξετάζει ο Δήμος Λαρισαίων. Αν αυξηθούν τα αδέσποτα το πρώτο διάστημα, γιατί μερίδα ιδιοκτητών μπορεί να επικαλεστεί οικονομικούς λόγους, τότε το δημοτικό κυνοκομείο θα είναι δύσκολο να ανταποκριθεί. «Εξετάζουμε το νομοσχέδιο που βρίσκεται τώρα σε διαβούλευση», σχολιάζει ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Γιώργος Ζούτσος προσθέτοντας ότι «αν υπάρξει μαζική απελευθέρωση σκύλων με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτουμε δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Το συζητάμε, το εξετάζουμε πώς μπορεί να εφαρμοστεί και ίσως τι κίνητρα μπορούμε να δώσουμε στους ιδιοκτήτες ζώων».

Από την άλλη πλευρά η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σοκαριστικό» και κάλεσε τη φιλοζωική κοινότητα της χώρας, τους φορείς της κοινωνίας, τις δομές της πολιτείας και τους χιλιάδες πολίτες που ασχολούνται με την προστασία των ζώων να αντισταθούν με κάθε τρόπο.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Με την έναρξη της διαβούλευσης οι πολίτες έδωσαν με τη γνώμη τους το κοινωνικό στίγμα: «Συμφωνούμε με τη στείρωση. Ωστόσο πρέπει να αναγνωρίσετε πως σε αυτούς τους καιρούς της οικονομικής ανέχειας που όλο παρατείνεται, θα πρέπει να εξασφαλίσετε το δικαίωμα των οικογενειών να ζουν με ζώα συντροφιάς και να μην γίνουν αυτά είδος πολυτελείας. Προτείνω αυτές οι νέες ενισχυμένες δημοτικές υπηρεσίες, να καλύπτουν τα έξοδα της στείρωσης και του εμβολιασμού των ζώων που φροντίζουν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα ή άνεργα άτομα. Η κατάθεση των ετήσιων εισοδημάτων να αρκεί ως αποδεικτικό», σημειώνουν πολίτες ζητώντας «δωρεάν στειρώσεις από τους Δήμους ή τις Περιφέρειες για όλους όσοι ήδη πριν την ψήφιση του Νόμου κατέχουν ζώα».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass