ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

Η εκπαίδευση ενηλίκων «κλειδί» για κοινωνικές αλλαγές

*Δημιουργείται δίκτυο κοινωνικών φορέων στη Λάρισα με πρωτοβουλία του Δήμου

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2015 8:00

 

 

 

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

«Η γνώση είναι δύναμη». Μπορεί να πρόκειται για ένα «μότο» ευρέως χρησιμοποιούμενο, αλλά η ουσία του αποτελεί το «κλειδί» για την επίλυση πολλών σύγχρονων κοινωνικών και ατομικών προβλημάτων. Και αυτό, αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά στην πράξη, στο πλαίσιο της διήμερης διεθνούς συνδιάσκεψης με αντικείμενο την εκπαίδευση ενήλικων η οποία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων και σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευση Ενηλίκων που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βασικό συμπέρασμα της οποίας είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου κοινωνικών φορέων για την αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών.

Όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των διακεκριμένων εισηγητών διεθνούς εμβέλειας, που με ενδιαφέρον παρακολουθούσαν πλήθος Λαρισαίων-στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας- η γνώση αλλά και η αλλά και η εις βάθος κατανόηση του προβλήματος είτε πρόκειται για ατομικά, είτε αφορά σε κοινωνικές ομάδες διά της σωστής «ανάγνωσής» του, η κοινωνική ενεργοποίηση και εν συνεχεία η κατάλληλη εκπαίδευση για την αντιμετώπισή του, μέσα από τη συνεργασία συναρμοδίων κοινωνικών φορέων, μπορεί να δώσει την απάντηση, σε σωρεία προβλημάτων που ταλανίζουν σήμερα την ελληνική κοινωνία.

Σε επίπεδο γενικών συμπερασμάτων μετά την ολοκλήρωση της Συνδιάσκεψης το εγχείρημα σχετικά «με την πόλη που μαθαίνει» πρόεκυψε και από το μέγεθος της συμμετοχής ότι είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο «αγκαλιάστηκε» από τους συνέδρους, και το οποίο μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναδειχθεί η διαφορετική ταυτότητα της πόλης με την ενεργοποίηση των πολιτών μέσα από τον συντονισμό και τη συνεργασία των φορέων της πόλης.

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ

Προς την κατεύθυνση αυτή το επόμενο βήμα θα είναι να αποκτήσει σάρκα και οστά το εγχείρημα μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου φορέων που θα διαμερίσουν μία «κοινή γλώσσα» αντιμετώπισης των προβλημάτων κοινωνικής διάστασης και θα συντονίσουν τις δράσεις τους με γνώμονα πάντα τις ανάγκες των πολιτών. Στόχος η αποτελεσματική αντιμετώπιση και υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και οι στοχευμένες παρεμβάσεις, στην καθημερινότητα των πολιτών. Όπως αποδεικνύεται και από τη διεθνή εμπειρία, ουσιαστική παράμετρος προκειμένου να πετύχει το εγχείρημα είναι η ενεργοποίηση των πολιτών, οι οποίοι καλούνται επίσης να καταθέσουν ιδέες στο πλαίσιο της μιας διαδικασίας που χαρακτηρίζεται όχι μόνον ενδιαφέρουσα αλλά και επιβεβλημένη και η οποία μπορεί να δημιουργήσει τις προοπτικές ώστε να αποκτήσει μία διαφορετική ταυτότητα η πόλη.

Ο κ. ΦΛΕΜΙΝΓΚ

Κεντρικός ομιλητής της χθεσινής ημέρας των εργασιών της συνδιασκέψεως ήταν ο κ. Τεντ Φλέμινγκ, απόφοιτος του τμήματος εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής του τμήματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας και είναι μέλος του ΔΣ της Εταιρείας για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία.

Ο κ. Φλέμινγκ αναφερόμενος στην έννοια της μάθησης, επισήμανε μεταξύ άλλων τον τρόπο με τον οποίο η μάθηση διαμορφώνει αντιλήψεις, απόψεις, ιδέες κα σκέψεις. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της εκπαίδευσης των ενηλίκων που δίνει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε τους εαυτούς μας, τη λειτουργία και το ρόλο της κοινωνίας αλλά και ημών μέσα σε αυτή ενώ υπογράμμισε την πολιτική διάσταση μίας τέτοιας παρέμβασης γενικότερα αλλά ειδικά σε περίοδο κρίσης όπως αυτή που διάγουμε. Καθώς, μας δίνει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε σε όλα τα επίπεδα την καθημερινότητά μας, όπου το ζητούμενο είναι η αλλαγή πρώτ’ από όλα του εαυτού μας για να μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή σε επίπεδο κοινωνίας. Αν θα θέλαμε δηλαδή με έναν τρόπο να το συνοψίσουμε αυτό θα λέγαμε ότι για να αλλάξουμε την κοινωνία πρέπει πρωτίστως να αλλάξουμε οι ίδιοι.

Ο κ. Φλέμινγκ έκανε και ειδική αναφορά στην ανάγκη αποκωδικοποίησης όλων των μηνυμάτων που δεχόμαστε-στην προσπάθεια για μία κοινωνική αλλαγή-τονίζοντας ότι πρόκειται για μία επιβεβλημένη διαδικασία ώστε να επέλθει κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Προς τούτο, ανέφερε μάλιστα και χαρακτηριστικό παράδειγμα ξένης επωνυμίας αλυσίδας καφέ, η οποία είχε αναλάβει να διαμορφώσει την αυλή σχολείου περνώντας το μήνυμα κοινωνικού παρεμβατισμού της εταιρίας και διαφημιζόμενη ταυτόχρονα αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι τα λεφτά που διέθεσε για τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου του σχολείου προέρχονταν από τα φιλοδωρήματα που λάμβαναν οι υπάλληλοι από τους πελάτες!

Τις εργασίες της συνδιάσκεψης παρακολούθησαν και χθες, μεταξύ των λοιπών παρευρεθέντων οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαρισαίων, Δημήτρης Δεληγιάννης και Αλέκος Μπατζανούλης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass