ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΟΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ

Πληθαίνουν οι δότες μυελού των οστών

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2015 8:12

 

 

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών που διοργάνωσε ο Δήμος Φαρσάλων στο "Αίγλη Palace" στην πλατεία Λαού στα Φάρσαλα. Στην εκδήλωση έγινε ενημέρωση και εγγραφή δοτών από εκπροσώπους της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών του συλλόγου "Οραμα Ελπίδας".

Αν και η περιοχή Φαρσάλων είναι αγροτική και πολύς κόσμος αυτή την εποχή βρίσκεται στις εργασίες του, το "Αίγλη Palace" ήταν κατάμεστο από κόσμο και έγιναν 80 εγγραφές εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία της δημοτικής συμβούλου κ. Κικής Παναγιωτοπούλου η οποία ήταν υπεύθυνη της διοργάνωσης για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών και έγιναν χαιρετισμοί από την νεφρολόγο ιατρό κ. Αθηνά Γόμπου, τον π. Βασίλειο (εκπρόσωπο του Μητροπολίτη κ. Τιμόθεου), από τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Κώστα Τύμπα και από τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Αρη Καραχάλιο ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: "Πριν 30 περίπου χρόνια μαζί με άλλους Φαρσαλινούς συμμετείχα στην ίδρυση του Αιμοδοτικού Συλλόγου της επαρχίας Φαρσάλων, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους της χώρας. Ετσι και τώρα αισιοδοξώ ότι η σημερινή πρώτη εκδήλωση δημιουργίας τράπεζας δοτών μυελού των οστών να σηματοδοτήσει την αφετηρία για την κάλυψη των αναγκών που συνεχώς διογκώνονται.

Η προσέλευσή σας είναι εντυπωσιακή και αυτό αυξάνει τις υποχρεώσεις μας απέναντί σας και εύχομαι να έχουν συνέχεια αυτού του είδους οι δράσεις. Αξίζουν συγχαρητήρια στη δημοτική σύμβουλο κ. Κική Παναγιωτοπούλου και ευελπιστώ αυτή η εκδήλωση να αποκτήσει χαρακτήρα μονιμότητας". Ακολούθησε η ομιλία της κ. Βαρελά βιολόγου από την τράπεζα εθελοντών δοτών του συλλόγου "Οραμα Ελπίδας" που ανέφερε τα εξής:

"Η μεταμόρφωση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, όπως λέγονταν παλιότερα, αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων.

Στόχος της είναι η αντικατάσταση του παθολογικού μυελού των οστών από υγιή κύτταρα.

Τα υγιή κύτταρα λαμβάνονται από έναν συγγενή ή εθελοντή δότη και δημιουργούν στον λήπτη ένα νέο υγιές αιμοποιητικό σύστημα.

Η μεταμόσχευση αποτελεί κυριολεκτικά "θεραπεία σωτηρίας" για ασθένειες, όπως η λευχαιμία, η πλαστική αναιμία, οι κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες, η μεσογειακή αναιμία, που δεν μπορούν να θεραπευθούν με άλλο τρόπο.

Προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση είναι να υπάρχει ένας κατάλληλος δότης.

ΣΥΜΒΑΤΟΣ ΔΟΤΗΣ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Η ανεύρεση δύο ατόμων με απόλυτη συμβατότητα είναι δύσκολη. Μόνο το 30% των ασθενών θα βρουν συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά τους. Για τους υπόλοιπους θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής εθελοντής δότης.

Εκατομμύρια ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι, είναι καταγεγραμμένοι στο παγκόσμιο αρχείο εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η Κύπρος με 135.000 δότες (10% του πληθυσμού της) με την μεγαλύτερη τράπεζα δοτών σε αναλογία πληθυσμού.

Υπάρχουν δύο τρόποι συλλογής μοσχεύματος. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος (80%) είναι η συλλογή κυττάρων από το περιφερικό αίμα. Ο δεύτερος είναι ο παραδοσιακός τρόπος λήψης μυελού των οστών που γίνεται με παρακέντηση στα οστά της λεκάνης υπό γενική αναισθησία. Και οι δύο διαδικασίες είναι ακίνδυνες για το δότη.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη πραγματοποιούνται περισσότερες από 15.000 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και στις περισσότερες ο δότης είναι εθελοντής που δεν έχει συγγενική σχέση με τον πάσχοντα. Στη χώρα μας, από τους 200 περίπου ασθενείς που μεταμοσχεύονται ετησίως οι περισσότεροι λαμβάνουν μόσχευμα από μη συγγενή εθελοντή δότη.

Τα μοσχεύματα που παίρνουν οι Ελληνες ασθενείς, προέρχονται από εθελοντές δότες του εξωτερικού, διότι ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών είναι ιδιαίτερα μικρός. Αυτό δεν οφείλεται σε αδιαφορία και σε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά σε έλλειψη ενημέρωσης.

Αν αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών, θα μπορεί να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα για την πλειοψηφία των ασθενών χωρίς απειλητικές για τη ζωή τους καθυστερήσεις και με μηδανικό κόστος.

Εθελοντής δότης μπορεί να γίνει κάποιος, όταν είναι σε ηλικία 18-45 ετών, σε καλή κατάσταση υγείας και πρόθυμος να βοηθήσει οποιονδήποτε ασθενή χρειάζεται μεταμόσχευση. Κατόπιν ο νεαρός Φαρσαλινός Ηλίας Νάκος που πριν μερικά χρόνια έγινε εθελοντής δότης μυελού των οστών σε συγγενή του μίλησε για αυτή την εμπειρία του και συγκίνησε το ακροατήριο.

Στο τέλος της εκδήλωσης στην οποία παρευρέθηκαν επίσημοι και πλήθος κόσμου, έγινε εγγραφή δοτών από εκπροσώπους της τράπεζας εθελοντών δοτών του συλλόγου "Οραμα ελπίδας".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass