ΔΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟ ΣΤΑ ΤΡΟΠΑΡΙΑ ΤΗΣ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Η «αποστολή» των ιεροψαλτών

Δημοσίευση: 07 Απρ 2018 22:30

Από την Κυριακή των Βαΐων και μέχρι την ώρα της Ανάστασης, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ακούγονται στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας μερικοί από τους ωραιότερους και συγκινητικότερους ύμνους της ορθοδοξίας.

Χθες βράδυ, ακούσαμε το «Ω γλυκύ μου Έαρ…», ενώ γενικότερα τη Μεγάλη Παρασκευή, η Ακολουθία του Επιταφίου ολοκληρώνεται και ψάλλονται τα τρία Εγκώμια, από τους ωραιότερους ίσως ψαλμούς της Εκκλησίας, που ακούμε λίγο πριν την περιφορά του Επιταφίου. Και σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, μετά το «Δεύτε λάβετε φως», ηχούν οι αναστάσιμες καμπάνες, που συνοδεύονται από τον ύμνο «Χριστός Ανέστη», με τον οποίο η Μεγάλη Εβδομάδα φτάνει στην κορύφωσή της. Ολη τη Μεγάλη Εβδομάδα οι ιεροψάλτες των ναών μας δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, μελωδικότατοι, προσπαθούν να φέρουν εις πέρας αυτή την αξιόλογη αποστολή. Στόχος τους να υλοποιήσουν αυτό που λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Η ψαλμωδία να ακούγεται σαν να ψάλλεται από ένα πρόσωπο. Είναι ομαδική, γιατί συμβολίζει τον ομαδικό χαρακτήρα της λατρείας. Δεν πάμε στην εκκλησία για να υπηρετήσουμε το εγώ μας, αλλά τη συλλογικότητα, το σώμα της εκκλησίας».

Προς την κατεύθυνση αυτή και η προσπάθεια του τοπικού Συλλόγου Ιεροψαλτών «Κοσμάς ο Μελωδός», με τον πρόεδρό του, ιεροψάλτη στον Ι.Ν. του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λάρισα, Φώτη Κερμελίδη να επισημαίνει τα εξής: «Όλα τα μέλη μας, όλοι οι ψάλτες της Μητροπόλεώς μας, με τη συνεχή παρότρυνση και αδελφική αγάπη του Μητροπολίτη μας κ. Ιγνατίου προσπαθούμε με σωστή άρθρωση και ακέραια απόδοση των κειμένων και της μουσικότητας να αποδώσουμε σωστά τα τροπάρια της Μεγ. Εβδομάδας. Με τη στοιχειώδη κατήχηση σε θέματα λειτουργικής και τυπικής τάξεως, με σοβαρότητα και μέτρο, συμμετέχουμε στα Πάθη της Μεγ. Εβδομάδας, στις πνευματικότατες εκκλησιαστικές ακολουθίες των ημερών της, με τα επιλεγμένα ιερά αναγνώσματα και της σπάνιας ποιητικής ομορφιάς και δογματικής πυκνότητας ύμνους, οι οποίοι μας οδηγούν στην πνευματική κατάνυξη και την ψυχική ανάβαση».

Γ.Ρ.   

φωτ.: Λεων. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass