ΠΑΣΧΑΛΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Να χαιρόμαστε τη χαρά της Αναστάσεως

Δημοσίευση: 07 Απρ 2018 15:00 | Τελευταία ενημέρωση: 07 Απρ 2018 19:30

Προς τους αδελφούς χριστιανούς

Αδελφοί μου, θριαμβολογούμε και χαιρόμαστε απόψε, αυτή την φωταυγή και φωτοφόρο νύχτα, επειδή νικήθηκε ο Θάνατος.

Είναι ο έσχατος εχθρός, ο οποίος σύμφωνα με τον Απόστολο, θα καταργηθή. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι τιμωρία για μας ο θάνατος, διότι ο άνθρωπος πλάσθηκε αθάνατος και επειδή αμάρτησε, κληρονόμησε τους δερμάτινους χιτώνες, την φθορά και τον θάνατο.

Αλλά ο Θεός εν τη ευσπλαχνία του, έβγαλε τον άνθρωπο από τον Παράδεισο με την προοπτική να τον ξανακερδίση. Επομένως, κακός ο θάνατος, γι’ αυτό ό,τι κάνουμε, συγκλίνει στο γεγονός της αποτινάξεως του θανάτου από την ζωή μας. Κακός ο θάνατος, το ομολογεί η Πατερική σοφία, με πρώτο το χρυσό στόμα της Εκκλησίας, τον Ιερό Χρυσόστομο, που ονομάζει κακό το θάνατο και πράγματι αυτό το συναντάμε σε όλους τους Πατέρες και στα υμνολογικά μας κείμενα. «Μέγα και φοβερόν το μυστήριον του θανάτου», αλλά και ο ίδιος μας λέει ότι «ου γαρ κακόν θάνατος αλλά κακόν τον αποθανόντα κολάζεσθαι. Ουδέ καλόν ο θάνατος αλλά καλόν τον απελθόντα συν Χριστώ είναι». Απόψε λοιπόν εξαγγέλλουμε ότι νικήθηκε ο θάνατος με την Ανάσταση του Χριστού.

Ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης λέει ότι όταν η κακία απομακρυνθή εξ ολοκλήρου από τα όντα, ένα κάλλος, το θεοειδές, θα λάμψη πάνω σε όλους σύμφωνα με το οποίο είχαμε αρχικά πλασθεί. Το κάλλος αυτό είναι αυτό που ζούμε απόψε. Φως και καθαρότητα και αφθαρσία και ζωή και αλήθεια. Δεν αξίζει, λοιπόν, να θρηνούμε δια τον θάνατον, αλλά αφού ο θάνατος επατήθη, με του Σωτήρος το θάνατο να χαιρώμαστε τη χαρά της καινής Αναστάσεως. Μπορούμε λοιπόν να πανηγυρίζουμε απόψε λέγοντας «μηδείς φοβείτω θάνατον, ηλευθέρωσε γαρ ημάς ο του Σωτήρος θάνατος, έσβεσεν αυτόν ο υπ’ αυτού κατεχόμενος. Γι’ αυτό όπως μας εξηγεί σε άλλο σημείο του λόγου του ο Χρυσορρήμων Αγιος, ο θάνατος τώρα πια είναι κοίμηση, ύπνος, η γέννα μας στην άλλη ζωή.

Είναι αγαθό δώρο, ευλογία της αγάπης του Θεού, έκφρασι της φιλανθρωπίας Του «ίνα μη το κακόν, αθάνατον γένηται». Ας χαρούμε λοιπόν, αδελφοί, διότι με του Σωτήρος τον θάνατον απηλλάγημεν του θανάτου. Εσκύλευσεν τον Αδην ο κατελθών εις τον Αδην, Ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται. Και μας προτρέπει ακόμη και να τον εμπαίξουμε με τον πατερικό λόγο «πού σου θάνατε το κέντρον;» δηλαδή, πού είναι τώρα το κεντρί σου θάνατε; «πού σου Αδη το νίκος;» πού είναι οι νίκες σου Αδη;

Ανέστη Χριστός και νεκρός ουδείς επί μνήματος.

Με Πασχάλιους πατρικούς ασπασμούς

Ο μητροπολίτης σας

Ο Λαρίσης και Τυρνάβου

Ιγνάτιος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass