ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ

Το Δημόσιο «καταληψίας»!

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2015 20:34

 

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» και από το Δημόσιο. Το οποίο, πριν από αρκετά χρόνια, απαλλοτρίωσε και στη συνέχεια κατέλαβε δημοτικά ακίνητα, προκειμένου να εκτελεστούν έργα του αυτοκινητοδρόμου, χωρίς ποτέ όμως να αποζημιώσει το δήμο Μακρυχωρίου (τότε), Τεμπών (σήμερα).

Επτά χρόνια μετά, ο δήμος με εξώδικη διαμαρτυρία, καλεί τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου αρμόδιους φορείς, «προς αποφυγή δικαστικών αγωγών και διενέξεων, να αποδεχθούν συμβιβαστικά να του καταβάλουν το ποσό της αποζημίωσης που καθορίστηκε οριστικά με απόφαση του Εφετείου Λάρισας, καθόσον η αποζημίωση αυτή ταυτίζεται με την εμπορική αξία που έχουν τα ακίνητα του».

Πιο συγκεκριμένα, το ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με το δήμο Τεμπών, είναι το ακόλουθο: «Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ κηρύχθηκε το 2004 συμπληρωματική απαλλοτρίωση για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο τμήμα ΑΚ Γυρτώνης – ΑΚ Τεμπών στο Δήμο Μακρυχωρίου. Μεταξύ των απαλλοτριωμένων ακινήτων περιλαμβάνονται και τα ακίνητα ιδιοκτησίας του πρώην Δήμου Μακρυχωρίου και νυν Δήμου Τεμπών του Νομού Λάρισας που βρίσκονται στη κτηματική περιφέρεια Μακρυχωρίου .

Οι παραπάνω ιδιοκτησίες καταλήφθηκαν από το Δημόσιο για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου και βρίσκονται στο τμήμα - λωρίδα μεταξύ του κατασκευασθέντος αυτοκινητοδρόμου και της υπαρχούσης σιδηροδρομικής γραμμής και δεν είναι δυνατόν να υπάρχει επικοινωνία με αυτές, αφού ο αυτοκινητόδρομος φράσσεται με μπάρες. Συνεπώς είναι εγκλωβισμένες.

Για την απαλλοτριωμένη έκταση των άνω ακινήτων καθορίσθηκε προσωρινή τιμή μονάδος με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας και οριστική τιμή μονάδος με απόφαση του Εφετείου Λάρισας και επίσης ο Δήμος Μακρυχωρίου αναγνωρίσθηκε δικαιούχος της αποζημίωσης των άνω ακινήτων του .

Μολονότι τα ακίνητα του Δήμου καταλήφθηκαν οριστικά από το Δημόσιο προκειμένου να κατασκευασθεί ο αυτοκινητόδρομος, εντούτοις δεν κατατέθηκε η νόμιμη αποζημίωση εντός δεκαοκτάμηνου -όπως ο νόμος ορίζει- προκειμένου να συντελεσθεί η απαλλοτρίωση και έτσι το έτος 2014 με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων βεβαιώθηκε η αυτοδίκαιη ανάκληση των απαλλοτριωμένων ιδιοκτησιών, διότι η απαλλοτρίωση δεν συντελέσθηκε εμπρόθεσμα .

Το Δημόσιο μολονότι γνώριζε ότι κατά το χρόνο της κατάληψης των ακινήτων δεν είχε συντελεστεί η απαλλοτρίωση αυτών με την παρακατάθεση της οφειλόμενης για την απαλλοτρίωση αποζημίωση, εντούτοις κατέλαβε τις προαναφερόμενες εκτάσεις των ακινήτων του Δήμου αυθαίρετα, παράνομα και χωρίς την συγκατάθεση του ως ιδιοκτήτη των ακινήτων αυτών, ενέργεια που είναι παράνομη σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος .

Ο Δήμος Τεμπών ως κύριος των ακινήτων αυτών διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα κυριότητας στα παρανόμως καταληφθέντα τμήματα των άνω ακινήτων και εξακολουθεί να έχει ακέραιες τις εξουσίες νομής και απόλαυσης κάθε ωφέλειας που προσήκουν σύμφωνα με το νόμο στον κύριο του ακινήτου.

Λόγω της κατάληψης των ακινήτων του Δήμου Τεμπών από το Δημόσιο ( επί των οποίων διενεργήθηκαν έργα ασφαλτόστρωσης και επ΄ αυτών διέρχεται σήμερα ο αυτοκινητόδρομος και επειδή υπάρχει αδυναμία αυτούσιας απόδοσής του, ο Δήμος Τεμπών θα ζητήσει αποζημίωση από το Δημόσιο δεδομένου ότι αυτό ευθύνεται για την αδυναμία να αποδοθούν αυτούσια τα ακίνητα του, η οποία αποζημίωση πρέπει να είναι ίση με την εμπορική αξία των απαλλοτριωμένων εκτάσεων , ήτοι η εμπορική αξία των ταυτίζεται με την αποζημίωση που καθόρισε οριστικά η απόφαση του Εφετείου Λάρισας για τα ακίνητα του».

Για τους λόγους αυτούς ο Δήμος αποφάσισε να στείλει την εξώδικη διαμαρτυρία, απαιτώντας να αποζημιωθεί για τα ακίνητά του.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass