ΟΦΕΙΛΕΣ 3,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΗΣ

Το υπ. Δικαιοσύνης οφείλει 1 εκατ. ευρώ στη ΔΕΥΑΛ

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2015 8:00

 

 

Στα 3,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές καταναλωτών προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Λάρισας. Με το Δημόσιο, εκτός από μεγαλοοφειλέτης να αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια και κακοπληρωτής, αφού μόνο φορείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως το Κατάστημα Κράτησης (Φυλακές Λάρισας) και Δικαστικό Μέγαρο οφείλουν συνολικά περί το 1 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΥΑΛ, προχωρά σε διακοπές στην παροχή νερού προκειμένου να εισπράξει τα οφειλόμενα, εξετάζοντας την κάθε περίπτωση διαφορετικά, αφού παρά το μέγεθος της οφειλής των Φυλακών για παράδειγμα, δεν είναι δυνατό να διακοπεί η παροχή νερού για ευνόητους λόγους.

Αντίθετα σε μεγάλους οφειλέτες, όπως επιχειρήσεις αλλά και πολίτες, που για καιρό δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, η ΔΕΥΑΛ προχωρά στη διακοπή, αφού προηγηθεί ενημέρωση.

«Ο κύριος όγκος των μεγάλων οφειλετών» σημειώνει στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Θεόδωρος Καφφές «προέρχεται από το Δημόσιο. Εκεί, πραγματικά, υπάρχει μια μικρή ανοχή, καθώς πρόκειται για νοσοκομεία, κλινικές, φυλακές και γενικότερα δομές όπου υπάρχει καθημερινή συναλλαγή με το κοινό. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, μεγάλων οφειλετών, ακολουθείται η ίδια διαδικασία, δηλαδή, διακοπή της υδροδότησης».

Το θέμα των οφειλών προς τη ΔΕΥΑΛ αναδείχθηκε πρόσφατα μετά από ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση» η οποία κατήγγειλε τη δημοτική αρχή πως «κόβει το νερό στα λαϊκά νοικοκυριά λόγω οφειλών» και δεν πράττει το ίδιο όταν πρόκειται για επιχειρηματίες.

Σημειώνοντας μάλιστα πως «αποδεικνύεται με σαφήνεια για ποιον δουλεύει η πολιτική της δημοτικής αρχής, αφού αφ' ενός εξαντλεί την αυστηρότητα απέναντι στα λαϊκά στρώματα, στερώντας ένα βασικό και πολύτιμο αγαθό όπως το νερό, αφ' ετέρου επιτρέπει σε ΑΕ μεγαλοοφειλέτες να συνεχίζουν απρόσκοπτα τις μπίζνες τους χωρίς καμία κύρωση».

ΟΦΕΙΛΕΣ

Από τα 102.000 ρολόγια της ΔΕΥΑΛ, ελάχιστοι είναι στην πραγματικότητα οι συμπολίτες οι οποίοι αποδεικνύονται «κακοπληρωτές από πρόθεση» αφού οι περισσότεροι προχωρούν σε ρύθμιση των οφειλών. Το πρόβλημα των «κακοπληρωτών» οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια μετά τη διόγκωση της ανεργίας και δεν πρόκειται για συμπολίτες που αδιαφορούν για τους λογαριασμούς αλλά για ανήμπορους οικονομικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΥΑΛ λοιπόν, η δημοτική επιχείρηση προχώρησε σε διακοπή της παροχής σε 536 περιπτώσεις, ενώ από 257 καταναλωτές αφαιρέθηκαν τα υδρόμετρα, με τον κ. Καφφέ να αποσαφηνίζει πως «αρκεί συμπολίτες έχουν προβεί σε ρύθμιση με την ελάχιστη δόση, σε κάποιες περιπτώσεις, να είναι χαμηλότερη και από τα 20 ευρώ».

Σε αυτή την κατηγορία, της οικιακής κατανάλωσης, με οφειλές που δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία υπάγονται περί τους 7.500 συμπολίτες, μεταξύ των οποίων και καταναλωτές που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς για 3 χρόνια και φυσικά σήμερα, δεν έχουν νερό.

ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης και μετά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξελίχθηκε σε κακοπληρωτή, αφήνοντας στο παρελθόν την παλαιότερη συνέπεια στις υποχρεώσεις του. Ετσι σήμερα, οι Φυλακές της Λάρισας οφείλουν στη ΔΕΥΑΛ περί τις 970.000 ευρώ ενώ πρόσφατα εξόφλησαν οφειλές ύψους 480.000 ευρώ.

Οι Φυλακές, με τους περίπου 900 κρατούμενους μέχρι πρόσφατα, καταναλώνουν νερό αξίας 100.000 ευρώ το δίμηνο και έτσι εξηγείται η γιγάντωση της οφειλής στη Δημοτική Επιχείρηση. Αλλες 30.000 ευρώ, από λογαριασμούς μηνών, οφείλει το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας σύμφωνα και με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει από την επιχορήγηση που λαμβάνει για τα λειτουργικά έξοδα.

Διευκρινίζεται πως η οφειλή προκύπτει από την πραγματική κατανάλωση αφού η ΔΕΥΑΛ, όπως σημειώνει ο κ. Καφφές δεν προχωρά σε προσαυξήσεις.

Στην ίδια κατηγορία, των οφειλών πάνω από 1.000 ευρώ, εντάσσονται και 82 κάτοικοι δημοτικών διαμερισμάτων (Νίκαια, Ν,. Καρυές κ.α.) του δήμου Κιλελέρ, που συνδέθηκαν με τη ΔΕΥΑΛ. Οφειλές, από παλιούς λογαριασμούς που αγγίζουν τις 580.000 ευρώ, που «εισπράττονται μερικώς» από τη ΔΕΥΑΛ.

Ανάλογη είναι η περίπτωση και 50 κατοίκων δημοτικών διαμερισμάτων του πρώην δήμου Κοιλάδας και νυν δήμου Λαρισαίων, με τις οφειλές να ανέρχονται στις 96.000 ευρώ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελευταία κατηγορία των οφειλετών, εντάσσονται επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιωτικές κλινικές κλπ που συνολικά οφείλουν στη ΔΕΥΑΛ 487.000 ευρώ. Οι περισσότεροι εξοφλούν οφειλές ενώ άλλοι ζητούν διακανονισμό, όπως ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ Κ. Πηλαδάκης, μετά τη διακοπή στην οποία προχώρησε η ΔΕΥΑΛ στο γήπεδο «AEL FC ARENA», με ποσά να οφείλονται ακόμη από τη σύνδεση του γηπέδου και λιγότερο από την κατανάλωση.

Στην ίδια κατηγορία, η ΔΕΥΑΛ προχώρησε σε διακοπές που αφορούν σε οφειλές που ανέρχονται στις 158.000 ευρώ από διάφορες επιχειρήσεις ενώ υπάρχουν και ποσά που δύσκολα θα εισπραχθούν, όπως οι 18.000 ευρώ για παράδειγμα, που χρωστούσε η ΕΑΣ Λάρισας που έβαλε «λουκέτο».

ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Σχολιάζοντας την πολιτική της ΔΕΥΑΛ στο θέμα των οφειλών, ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Θεόδ. Καφφές σε δήλωσή του στην «Ε» σημειώνει πως «η ΔΕΥΑΛ δεν έχει ως πολιτική την προσαύξηση στις καθυστερούμενες οφειλές, αλλά ούτε επιβάλλει τέλη επανασύνδεσης, σε περίπτωση διακοπής, όπως γίνεται στους υπόλοιπους λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

 Μόνος τρόπος είσπραξης των οφειλών είναι η ενημέρωση, και στη συνέχεια η διακοπή της υδροδότησης, σε όσους οφείλουν πάνω από τρεις λογαριασμούς. Όμως ο κάθε πολίτης μπορεί να προβεί σε ρύθμιση του λογαριασμού, με ποσό μηνιαίας δόσης που από κοινού συμφωνείται.

Ο κύριος όγκος των μεγάλων οφειλετών προέρχεται από το Δημόσιο. Εκεί, πραγματικά, υπάρχει μια μικρή ανοχή, καθώς πρόκειται για νοσοκομεία, κλινικές, φυλακές και γενικότερα δομές όπου υπάρχει καθημερινή συναλλαγή με το κοινό. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, μεγάλων οφειλετών, ακολουθείται η ίδια διαδικασία, δηλαδή, διακοπή της υδροδότησης.

Εξάλλου η ΔΕΥΑΛ δείχνει την ευαισθησία της στους πολίτες που έχουν οικονομική αδυναμία με το κοινωνικό τιμολόγιο, στο οποίο έχουν ενταχθεί χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι δικαιούνται, όχι μόνο μείωση στο κόστος του τιμολογίου, έως και 50%, αλλά και απαλλαγή των δημοτικών τελών, τα οποία εμπεριέχονται στον λογαριασμό της ΔΕΗ» καταλήγει ο κ. Καφφές.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass