ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

«ΝΑΙ» στην κινητικότητα, «ΟΧΙ» στις υπερβολές

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2015 8:34

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ. Β. Ντάμπλης

* «Δίνει, δίνει;»

- «Ναι, κανονικά»

* «Ευρώ ή δραχμές...;»

Με ανησυχία, αμηχανία αλλά και διάθεση για χιούμορ οδήγησε από τα χαράματα στα ΑΤΜ των τραπεζών, αρκετές εκατοντάδες Λαρισαίων η είδηση του δημοψηφίσματος για την ερχόμενη Κυριακή μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα.

Πολίτες όλων των ηλικιών έσπευσαν να εξασφαλίσουν ένα χρηματικό ποσό κυρίως για τα «έξοδα αυτών των ημερών, καθώς δεν υπάρχουν και άλλα...» όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, ενώ ανέμεναν στις ουρές και υπό τον φόβο διαδικαστικών προβλημάτων των τραπεζών μέσα στην εβδομάδα.

Ο διογκωμένος αυτός αριθμός των αναλήψεων πήρε τη σκυτάλη από τους συνταξιούχους του ΙΚΑ οι οποίοι λίγες ώρες νωρίτερα περίμεναν στα ίδια σημεία για να πάρουν τη σύνταξή τους, που κατατέθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να «στερέψουν» από ρευστό αρκετά ΑΤΜ και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να μεταφερθούν σε περιφερειακά μηχανήματα αυτόματης ανάληψης ή ακόμα και σε γειτονικές κωμοπόλεις.

«Τρίβουν τα χέρια τους οι κλέφτες, καθώς τόσο ρευστό θα βρίσκεται σε στρώματα και μαξιλάρια των παππούδων αυτές τις ημέρες» σκέφτεται δυνατά ένας υπομονετικός νεαρός δίνοντας μια άλλη διάσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς ωστόσο να ανησυχήσει τους γύρω.

Στο κέντρο της πόλης κατά τα λοιπά η κίνηση στην αγορά ήταν έντονη αλλά χωρίς μεγάλο καταναλωτικό ενδιαφέρον από τους Λαρισαίους. «Είναι απόλυτα φυσιολογικό» λέει καταστηματάρχης στην «Ε» και συνεχίζει «τους βλέπεις να κάνουν βόλτα χωρίς σακούλες στα χέρια γιατί υπάρχει ο φόβος της έλλειψης ρευστού» εκφράζοντας όμως και την αισιοδοξία πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα βελτιωθεί η κατάσταση.

Αντίθετα στα σούπερ μάρκετ παρατηρήθηκε μεγαλύτερη κινητικότητα από τους πολίτες κάτι βέβαια που ενισχύθηκε από το γεγονός πως ήταν και Σάββατο «ο κόσμος ψωνίζει περισσότερο τέτοια ημέρα αλλά συγκεκριμένα σήμερα (σ.σ. χθες) εμφανίστηκε λίγο πιο καταναλωτικός σε κάποια προϊόντα μακράς διαρκείας αλλά ακόμα και πάνες για μωρά. Θέλει να είναι σίγουρος αλλά δεν υπήρξαν ακρότητες» υπογραμμίζει υπάλληλος σουπερ μάρκετ.

Στα ίδια επίπεδα και χωρίς κάποια δραματική αλλαγή, κύλησε η ημέρα στη λαϊκή του Σαββάτου στη Νεάπολη, όσον αφορά στις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών. Το μόνο που άλλαξε ήταν η... διάθεση των πωλητών που με τις φωνές τους έκαναν «παιχνίδι» τόσο για το «ναι» όσο και για το «όχι» του δημοψηφίσματος. «Δεν γίνεται διαφορετικά» τόνιζει παραγωγός – πωλητής στην «Ε», «αν δεν το διασκεδάσουμε και λίγο θα πάθουμε κατάθλιψη με όλα αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια» καθώς σηκώνει ένα χαρτόνι με ένα κεφαλαίο «όχι» και το αφήνει επιδεικτικά πάνω στα προϊόντα του.

Και αν στη λαϊκή οι περισσότεροι φώναζαν «όχι», κάποιοι άλλοι Λαρισαίοι είπαν ένα τρανταχτό «ναι» σε μια από τις... αγαπημένες τους συνήθειες. Τον σαββατιάτικο καφέ. «Αυτό δεν το αλλάζουμε με τίποτα. Το μόνο που άλλαξε είναι το αντικείμενο της συζήτησης που δεν είναι άλλο από το επικείμενο δημοψήφισμα» λέει μια νεαρή στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Από το μεσημέρι και μετά πάντως, σειρά πήραν τα τσιπουράδικα της πόλης, ως ένα άλλο πεδίο συζήτησης με τη συντροφιά του γλυκάνισου να ανεβάζει και καμιά φορά τους τόνους. «Καθίσαμε με ευρώ αλλά δεν ξέρουμε μήπως πληρώσουμε σε δραχμές στο τέλος» τονίζει θαμώνας βγάζοντας επιδεικτικά ένα χιλιάρικο για να μαγνητίσει τα βλέμματα... Υπομονή θα το μάθουμε σε λίγο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass