Σχολείο Ψηφιακής Νοημοσύνης στη Λάρισα

Ψηφιακή εκπαίδευση μαθητών και γονέων -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2018 22:12

Σε λίγες ημέρες στη Λάρισα θα ανοίξει τις πόρτες του ένα διαφορετικό σχολείο. Ένα σχολείο όχι μόνο για παιδιά, αλλά και για γονείς.

Πρόκειται για το 1ο Σχολείο Ψηφιακής Νοημοσύνης που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 25 έως τις 29 Ιουνίου. Στόχος του η καλλιέργεια ψηφιακής νοημοσύνης σε παιδιά και γονείς μέσα από ένα «πάντρεμα» τεχνολογιών αιχμής (π.χ. ρομποτική, αυτοματισμοί, αστρονομία) και προστασίας της υγείας των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου.
Οι επιστημονικά υπεύθυνοι για τη λειτουργία του σχολείου, που θα «στεγαστεί» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, είναι ο πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΕΕΠΕΚ) Δρ Δημήτρης Κολοτρώνης και ο παιδοψυχίατρος-πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο κ. Κ. Σιώμος.
Ο πρόεδρος της ΕΕΠΕΚ και πληροφορικός Δρ Δημήτρης Κολοκοτρώνης μιλά στην «ΕτΔ» για το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα και εκφράζει την αισιοδοξία του να αγκαλιαστεί από τους μαθητές της πόλης, αλλά και τους γονείς τους.
Όπως αναφέρει, το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει την Ακαδημία Μαθητών ( για μαθητές 10 – 15 ετών), ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών μελετημένο από ειδικούς επιστήμονες (μηχανικούς, γιατρούς, νομικούς, φυσικούς κ.ά.) και προσφέρει ένα περιβάλλον βασισμένο στην τεχνολογία, όπου η δημιουργικότητα και η καινοτομία συναντώνται με την εκμάθηση δεξιοτήτων ζωής. Εστιάζει σε εξειδικευμένα θέματα με σκοπό οι μαθητές να αποκτήσουν κριτική σκέψη, αυτοπεποίθηση, να μπορούν να καινοτομήσουν ως ψηφιακοί πολίτες του αύριο, αλλά και να είναι σε θέση να προστατέψουν την προσωπική τους υγεία και ασφάλεια σερφάροντας στο δημιουργικό Διαδίκτυο. Τα μαθήματα θα γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.
Πέρα από την Ακαδημία Μαθητών, τις ίδιες ημέρες και ώρες θα λειτουργήσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο και η Σχολή Ψηφιακών Γονέων. Η Σχολή είναι ένα εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό πρόγραμμα που έχει ως κύριο σκοπό την εκπαίδευση και τη στήριξη της κάθε μητέρας και πατέρα, στον σύνθετο ρόλο του γονιού, όπως διαμορφώνεται από τις πολύπλοκες και ταχύτατες εξελίξεις της ψηφιακής εποχής. Όπως τονίζει ο κ. Κολοκοτρώνης «βασικός στόχος είναι να βοηθήσει την οικογένεια να καλλιεργήσει ασφαλείς, υπεύθυνες και δημιουργικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο μέσω της ψηφιακής νοημοσύνης. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως ψηφιακή νοημοσύνη, εθισμός στο διαδίκτυο, αντιμετώπιση της βίας στον κυβερνοχώρο, ψηφιακός τραμπουκισμός, ασφαλές και δημιουργικό διαδίκτυο, σεξουαλική αγωγή των παιδιών στο διαδίκτυο, παιδιά και γονείς ως ψηφιακοί καταναλωτές, ψηφιακές ταυτότητες και ψηφιακά δικαιώματα, νέες μορφές αλφαβητισμού, ψυχολογία και ψυχοπαθολογία του facebook, το διαδίκτυο στο γάμο και την ερωτική ζωή του ζευγαριού κ.ά.».
Σ’ αυτά τα ιδιαίτερα καινοτόμα και πρωτοποριακά προγράμματα θα διδάξουν διακεκριμένοι επιστήμονες από όλη την Ελλάδα. Το 1ο Σχολείο Ψηφιακής Νοημοσύνης στην Ελλάδα διοργανώνεται από την ΕΕΠΕΚ (Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας. Στους συμμετέχοντες γονείς και μαθητές θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης, πλούσιο ενημερωτικό υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, ενώ κατά τη διάρκεια των 2 μικρών και 1 μεγαλύτερου διαλείμματος θα προσφέρεται δεκατιανό γεύμα και χυμός. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών των Ακαδημιών μαθητών και γονέων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο: 6985-727647 (9 π.μ.-6 μ.μ.) και στην ιστοσελίδα: www.life4.gr

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass