Η ανακατασκευή των «στενών» πεζοδρομίων

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΤΕΕ ΠΟΥ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2018 22:18
Το επίμαχο τμήμα των στενών πεζοδρομίων στην ανακατασκευή της οδού Μανδηλαρά Το επίμαχο τμήμα των στενών πεζοδρομίων στην ανακατασκευή της οδού Μανδηλαρά

Σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας μεταφέρθηκε τελικά η συζήτηση του θέματος της ανακατασκευής των «στενών» πεζοδρομίων της οδού Μανδηλαρά.

Το θέμα έγινε γνωστό κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου, όταν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης αναφερόμενος σε έγγραφο που του απέστειλε η διοίκηση του τοπικού Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) έκανε λόγο για «τρικλοποδιές» και για προσπάθεια «ναρκοθέτησης του έργου της δημοτικής αρχής» χωρίς ωστόσο να καταλογίζει πρόθεση στο ΤΕΕ.

Αφορμή αποτέλεσε το έργο της ανακατασκευής της οδού Μανδηλαρά, όπου σε τμήματα του νέου πεζοδρομίου διατηρούνται τα δέντρα που φυτεύτηκαν πριν από χρόνια σε «βάρος» του ελεύθερου χώρου για τη διέλευση των πεζών αλλά και της νομοθεσίας που επιβάλει «ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών» στα πεζοδρόμια ορίζοντας ως «ελάχιστο πλάτος» το 1,5 μέτρο.

Μετά τις διαμαρτυρίες (από «αγανακτισμένους πολίτες» όπως σημειώνει το ΤΕΕ στο έγγραφό του) το θέμα απασχόλησε πριν από ημέρες σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών της δημοτικής αρχής αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων, όπου φαίνεται πως επικράτησε η άποψη της Διεύθυνσης Πρασίνου.

Όπου για το συγκριμένο σημείο της οδού Μανδηλαρά, αποφασίσθηκε ότι, παρά τα εμπόδια στη διέλευση πεζών (σ.σ. μητέρων με διπλό παιδικό καρότσι κ.α.) να μην κοπούν τα δέντρα για να μεγαλώσει το πεζοδρόμιο αλλά να διατηρηθούν τα δέντρα, καθότι είναι ψηλά και υγιή.

Με το σκεπτικό επίσης ότι μια τέτοια απόφαση θα άνοιγε το δρόμο για την κοπή αρκετών δέντρων στα περισσότερα, όντως στενά, πεζοδρόμια της πόλης καθώς εδώ και δεκαετίες στη Λάρισα επικράτησε η άποψη της φύτευσης περισσότερων δέντρων στο πλαίσιο της ενίσχυσης του πρασίνου.

Η αλήθεια βεβαίως είναι πως η διέλευση των πεζών δεν εμποδίζεται μόνο από τα δέντρα αλλά και από τους στύλους της ΔΕΗ για παράδειγμα.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Η διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος, Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ κοινοποίησε το έγγραφό της προς τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, την Ομοσπονδία ΑμεΑ αλλά και τον Σύλλογο γονέων μαθητών ειδικών σχολείων και ΑμεΑ.

Το θέμα δεν συζητήθηκε ωστόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο προχθές, καθώς οι επικεφαλής των παρατάξεων δεν είχαν λάβει το έγγραφο στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «πρόσφατα γίναμε αποδέκτες διαμαρτυριών από αγανακτισμένους πολίτες του Δήμου, οι οποίοι καταγγέλλουν τις παρεμβάσεις του Δήμου Λαρισαίων κατά τις εργασίες ανακατασκευής της οδού (από Ανθίμου Γαζή έως Παπαναστασίου) και διαμαρτύρονται για το πλάτος των πεζοδρομίων, τα οποία διαμορφώνονται εξαιρετικά στενά και καθιστούν τη διέλευση των πεζών εξαιρετικά δύσκολη και των ΑμεΑ αδύνατη, δεδομένων και της ύπαρξης και άλλων εγκαταστάσεων που υπάρχουν στα πεζοδρόμια».

Το ΤΕΕ επικαλείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Μελέτη Κυκλοφοριακής Ρύθμισης της οδού Μανδηλαρά», όπου προβλέπεται διεύρυνση των πεζοδρομίων με ελάχιστο εφαρμοζόμενο πλάτος 1,5 μ αλλά και απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας με θέμα «Έγκριση της 668/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαρισαίων περί κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της οδού Μανδηλαρά» όπου αναφέρεται πως «Η εν λόγω έγκριση χορηγείται με τις εξής προϋποθέσεις: Οι προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να υποστηρίζουν και τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)».

Όπως επικαλείται και απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, «με θέμα: «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για κυκλοφορία πεζών», σύμφωνα με την οποία στο άρθρο 2 αναφέρεται: «Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους πόλεων και οικισμών, που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών, επιβάλλεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, που χρησιμοποιείται για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία κάθε κατηγορίας χρηστών, με απαραίτητο ελάχιστο πλάτος 1,50μ. (του κρασπέδου μη συνυπολογιζόμενου) ελεύθερο από κάθε είδους σταθερό ή κινητό εμπόδιο και μέγιστη αποδεκτή εγκάρσια κλίση 2%. Οποιαδήποτε εξυπηρέτηση όπως σήμανση, φύτευση, αστικός εξοπλισμός απαγορεύεται να τοποθετείται εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών».

Αλλά και μια ακόμη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος «με θέμα: «Έγκριση πολεοδομικών σταθεροτύπων και ανώτατα όρια πυκνοτήτων που εφαρμόζονται κατά την εκπόνηση των γενικών πολεοδομικών σχεδίων, των σχεδίων χωρικής και οικιστικής οργάνωσης «ανοικτής πόλης» και των πολεοδομικών μελετών», όπου στην παράγραφο 6.6 του παραρτήματος αναφέρεται, όσον αφορά στο ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου, πως : «...Επιπλέον για την άνετη κίνηση ενός πεζού ή ΑμεΑ χωρίς πιθανότητα σύγκρουσης με πεζό ή ΑμεΑ κινούμενο σε αντίθετη κατεύθυνση είναι απαραίτητο το πλάτος 0,75μ για τον καθένα, επομένως σύνολο 1,5μ.».

«ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ»

«Θα θέλαμε» καταλήγει το έγγραφο του ΤΕΕ «να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες που έχετε προγραμματίσει ώστε στο πέρας του συγκεκριμένου έργου αλλά και όλων των έργων που λαμβάνουν χώρα στο κέντρο της Πόλης μας και εντάσσονται στην εφαρμογή των πρακτικών του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, αυτά να συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και με τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων έχουν εγκριθεί από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας θέματα για την τήρηση των οποίων υπόχρεος είναι ο Δήμος Λαρισαίων».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass