Δύσκολη η «συνύπαρξη» πεζών και ποδηλατών στα πεζοδρόμια

ΔΥΣΑΝΑΣΧΕΤΟΥΝ ΟΣΟΙ ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2018 22:22

Οι αλλαγές στον κυκλοφοριακό χάρτη της πόλης επιτάσσουν και την απομάκρυνση του αυτοκινήτου από το κέντρο της Λάρισας. Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα έχουν ως αποτέλεσμα δρόμοι να είναι κλειστοί και το πάρκινγκ δυσεύρετο, έτσι λοιπόν προβάλλεται ως λύση η μετακίνηση με το ποδήλατο, το αστικό λεωφορείο και τα πόδια.

Ποδήλατα και ποδηλάτες καθημερινά κατακλύζουν το κέντρο της πόλης. Ακόμα και η εύρεση ελεύθερης θέσης σε ποδηλατοστάσιο είναι δύσκολη. Οι Λαρισαίοι το επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους αλλά οι πεζοί αντιδρούν και δυσανασχετούν. «Κάποιοι θέλουν να μετακινούνται με το ποδήλατο, είναι επιλογή τους. Εγώ που θέλω να περπατάω στα πεζοδρόμια και στους πεζοδρόμους γιατί να ενοχλούμε; Γιατί να μην προσέχουν και να πέφτουν πάνω μου;» αναρωτιούνται πολίτες που έχουν κινδυνεύσει από απρόσεκτους οδηγούς ποδηλάτων. Για τον λόγο αυτό ζητούν να βρεθεί τρόπος αρμονικής συνύπαρξης ποδηλάτων – πεζών – δικυκλιστών – αυτοκινητιστών. Καθημερινά οδηγοί των αυτοκινήτων βρίζουν, πεζοί δυσανασχετούν και ποδηλάτες προσπαθούν να κυκλοφορήσουν γρήγορα και με ασφάλεια.

Η κίνηση στα πεζοδρόμια και η μη τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας κάνουν τους πεζούς να αντιδρούν: «Την τελευταία φορά που έπεσε πάνω μου ποδήλατο ήταν πριν λίγες μέρες ενώ περπατούσα στο πεζοδρόμιο και άλλη μια φορά λίγο έλειψε να βρεθούμε και οι δυο μας στο έδαφος όταν διέσχιζα διάβαση πεζών έχοντας το φανάρι μου πράσινο και εκείνος κόκκινο», σημειώνουν πολίτες που επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους το περπάτημα ρωτώντας συγχρόνως τους ποδηλάτες «γιατί δεν σέβονται τους πεζούς».

Οι ποδηλατόδρομοι αυτή τη στιγμή στην πόλη είναι ελάχιστοι. Δεν καλύπτουν όλο το δίκτυο. Υπάρχουν όμως πολλοί ποδηλάτες και ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται, οπότε αυτό που σχολιάζουν και οι ίδιοι είναι ότι πρέπει να υπάρξουν τέτοιου είδους ρυθμίσεις, προκειμένου να κινούνται με ασφάλεια για να μη διαταράσσεται η κίνηση των πεζών. Αλλά όπως συμβαίνει σε όλες τις «ομάδες» έτσι και στους ποδηλάτες, είναι αυτοί που σέβονται τους πεζούς και αυτοί που είναι αδιάφοροι. Αυτοί που σέβονται τους κανόνες και κάποιοι που λειτουργούν λανθασμένα.

 

Ζ.Π.

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass