«Ιπποκράτης – Η αέναη επιστροφή»

ΘΕΣΜΟΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2018 22:02

Στον Ιπποκράτη, τον πατέρα της Ιατρικής, είναι αφιερωμένες οι επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που για δεύτερη χρονιά φέτος διοργανώνουν φορείς της Λάρισας στοχεύοντας στην ανάδειξη του έργου αλλά και της ιστορικής σχέσης του Ιπποκράτη με τη Λάρισα, όπου έζησε τα τελευταία του χρόνια.

Το τετραήμερο των εκδηλώσεων με τίτλο «Ιπποκράτης – Η αέναη επιστροφή» θα ξεκινήσει την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου και θα κορυφωθεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου με τη βασισμένη στον Ιπποκράτειο όρκο καντάτα «Ομνυμι», με τους φορείς να φιλοδοξούν να μετατρέψουν τη διοργάνωση σε θεσμό.

Στις εκδηλώσεις που τελούν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αναφέρθηκαν χθες - με συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου - ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθαν. Γιαννούκας, η ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Δήμητρα Παππά, ο πρόεδρος του συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στην Λάρισα» Ρίζος Χαλιαμπάλιας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, ο συνθέτης Ευριπίδης Μπέκος και ο διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΔΩΛ, Χρήστος Κτιστάκης.

Αναλυτικότερα, ο κ. Καλογιάννης, υπενθυμίζοντας ότι είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμή του Ιπποκράτη, σημείωσε ότι «οι εκδηλώσεις καλύπτουν ευρύ φάσμα της Ιπποκρατικής Ιδέας» για να καλέσει τους Λαρισαίους να παραστούν στις εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Αγοραστός τόνισε πως «η Λάρισα τιμά τον πατέρα της σύγχρονης ιατρικής, που έζησε σε αυτή τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ο Ιπποκράτης, 2.500 χρόνια μετά, επιστρέφει μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικών και επιστημονικών εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις μετά από παρέμβασή μας τελούν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Προσθέτοντας ότι «θα διατηρήσω και διαφυλάξω την ηθική μου, μας αναφέρει ο Ιπποκράτης μέσα από τον όρκο του. Γιατί η ιατρική, ως έννοια, θεμελιώνει την ηθική. Μια ηθική που στις μέρες μας χάνεται» κατέληξε ο κ. Αγοραστός καλώντας τους πολίτες να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις «ώστε η Λάρισα μέσα από τις ενέργειες αυτές να κηρυχθεί Ιπποκρατική πόλη» υπογραμμίζοντας επίσης την προσφορά του συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στην Λάρισα».

Ο πρόεδρος της Ιατρικής, καθηγητής Αθαν. Γιαννούκας σημείωσε την ανάγκη οι εκδηλώσεις να καταστούν «σημαντικό γεγονός» προσθέτοντας ότι «πολλά από αυτά που δίδαξε ο Ιπποκράτης εφαρμόζονται ακόμη, μετά από 2.500 χρόνια, σε πολλές χώρες» δίνοντας έμφαση στο σκέλος της πρόληψης για να σημειώσει τέλος ότι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η Ιατρική Σχολή θα βραβεύσει τους αριστούχους αποφοιτήσαντες από την ίδρυσή της.

Η κ. Παππά σημείωσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας θα επιστρατεύσει το επιστημονικό του προσωπικό στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων τιμώντας τον πατέρα της σύγχρονης ιατρικής και τη διάδοση της Ιπποκρατικής ιδέας.

Ο κ. Χαλιαμπάλιας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» για την ανάδειξη του έργου του Ιπποκράτη, μνημονεύοντας ακόμη και τις πρωτοβουλίες του αρχιάτρου Δημ. Παλιούρα καλώντας επίσης τους Λαρισαίους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις «για να τιμήσουμε για άλλη μία φορά τον αρχαίο συμπολίτη μας».

Ο κ. Σάπκας, ευχαριστώντας όλους τους φορείς για τη συνεργασία, τόνισε ότι η φετινή διοργάνωση είναι αποτέλεσμα προετοιμασίας μηνών, με αφορμή και τις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την κεντρική. «Συνδέουμε την ιατρική με την τέχνη και τον πολιτισμό» τόνισε ο κ. Σάπκας προσθέτοντας ότι «αναθέσαμε σε έναν δικό μας συνθέτη, τον Ευρυπίδη Μπέκο, να συνθέσει ένα έργο που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό, στην αυλή του Μύλου, στην κεντρική εκδήλωση».

Ο κ. Μπέκος τόνισε πως «το έργο “ΟΜΝΥΜΙ” είναι μια καντάτα βασισμένη στον Ιπποκράτειο όρκο, είναι μια μουσική προσέγγιση του Ιπποκράτειου όρκου, το αρχαιοελληνικό κείμενο λειτούργησε ως παρτιτούρα».

Ο κ. Κτιστάκης τόνισε πως την καντάτα «Όμνυμι», σε σύνθεση του Ευρυπίδη Μπέκου, θα εκτελέσει η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας με τη συμμετοχή της Ανδρικής Χορωδίας του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας και σολίστ, τη σοπράνο Δέσποινα Πουρίκα και τον τενόρο, Ζήση Αποστολίδη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις:

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ., πλατεία Ταχυδρομείου. Εκδήλωση: Ιπποκρατική μάλαξη. Ομιλία - Επίδειξη από ειδικούς φυσιοθεραπευτές και διαδραστική συμμετοχή του κοινού

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, στις 11 π.μ., πλατεία Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εκδήλωση: Ιπποκράτης και τα βότανα. Παρουσίαση των βοτάνων, ενημέρωση για τη χρήση τους και διαδραστική συμμετοχή του κοινού. Κτίριο Κατσίγρα – πλατεία Ταχυδρομείου, στις 6 μ.μ.: Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια για την πρόληψη παθήσεων-μάστιγα της εποχής μας, όπως καρδιακά νοσήματα-Χ.Α.Π.-κοινές κακοήθειες κ.λπ.

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, στις 8:30 μ.μ., Δημοτικό Ωδείο Λάρισας: Εκδήλωση: Το έργο και ο όρκος του Ιπποκράτη. Ομιλητές: Γεράσιμος Ρηγάτος, Βασίλης Χατζηβασιλείου. Μουσική εκδήλωση: «Ο όρκος του Ιπποκράτη για φωνή και πιάνο» από τη Ράνια Τσοχατζή, τραγούδι: Θοδωρής Κανάκης.

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στις 8:30 μ.μ., Αύλειος χώρος Μύλου του Παππά: «ΟΜΝΥΜΙ» Καντάτα βασισμένη στον Ιπποκράτειο όρκο. Σύνθεση: Ευριπίδης Μπέκος. Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας – Ανδρική Χορωδία ΜΣΛ – σολίστες: Ζήσης Αποστολίδης, Δέσποινα Πούρικα. Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα βραβεύσει τους Αριστούχους αποφοιτήσαντες από την ίδρυσή της. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Να σημειωθεί τέλος ότι στη χθεσινή συνέντευξη παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Γιαν. Μπουτίνας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αθαν. Παιδής και Βασ. Πινακάς.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass