Ενα μικρό θαύμα συντελείται στον Μύλο του Παππά

*ΣΜουΘ: Από τα κλειστά μαγαζιά στην Εναλλακτική Λυρική Σκηνή

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2018 22:20

Το «ΣΜουΘ» ή «Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου» είναι μια ομάδα με σκοπό να προάγει και να συμβάλει με τον δικό της τρόπο στις σύγχρονες παραστατικές τέχνες, σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Η ιστορία της ομάδας ξεκινάει το 2001, αλλά το 2005 παίρνει την τελική μορφή της. Από τότε δρα ως ανεξάρτητος φορέας στον πολιτισμικό χώρο.

Μέσα στην πολύχρονη δράση του, το ΣΜουΘ τα τελευταία πέντε χρόνια συνδιοργανώνει με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Λάρισας, τον Μύλο Παραστατικών Τεχνών. Ένα φεστιβάλ –θεσμός θα μπορούσε να πει κάποιος— αφιερωμένο στα συγκεκριμένα είδη Τέχνης.

Σήμερα μιλούν στην «ΕτΔ» η καλλιτέχνις και εκπαιδεύτρια κ. Δέσποινα Μπουνίτση και ο συντονιστής Προγραμμάτων κ. Ανδρέας Αλμπάνης.

* Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι ακριβώς είναι το «ΣΜουΘ»;

-Δέσποινα Μπουνίτση (Δ.Μ.): «Είναι μια ομάδα που ασχολείται με τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες και βασίζεται στην ομαδική δημιουργία και στη βιωματική ενασχόληση με την τέχνη. Συνήθως στα έργα μας εμπλέκουμε περισσότερες από δύο παραστατικές τέχνες, είναι πρωτότυπα και το αποτέλεσμα βασίζεται στους επαγγελματίες και τα εργαστήρια».

* Είσαστε στον χώρο του πολιτισμού αρκετά χρόνια. Ποια είναι η εξέλιξή του μεταξύ του τότε και του τώρα;

Δ.Μ.: «Όλα αυτά τα χρόνια το «ΣΜουΘ» έχει καταλήξει σε μεθοδολογία μέσα από την οποία δημιουργεί. Η μεθοδολογία έχει κάποιες αρχές. Δημιουργώ, εξελίσσω και συνθέτω στο πλαίσιο μιας ομάδας. Επίσης, εξέλιξη είναι ο τρόπος που δουλεύουμε μέσα στο εργαστήριο, κάποια αναγνωρισιμότητα, εμπειρία και το ότι «διδάσκουμε» τον τρόπο δουλειάς μας σε σχολεία και διάφορες κοινωνικές ομάδες που θα μας το ζητήσουν. Ένα σημαντικό σημείο στην εξέλιξή μας είναι η Συνάντηση Θιάσων Μουσικού Θεάτρου Περιφέρειας στην οποία συμμετείχαμε για δεύτερη φορά και φέτος διοργανώθηκε –για πρώτη φορά εκτός Αθηνών— εδώ στη Λάρισα. Ήταν μια πολύ μεγάλη εμπειρία για τα παιδιά που συμμετέχουν στα εργαστήρια, γιατί είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να δούνε δουλειές άλλων και να αλληλοεπιδράσουν στα εργαστήρια. Γι’ αυτό το πρόγραμμα ήρθε ο διευθυντής της Εναλλακτικής Λυρικής Σκηνής κ. Αλέξανδρος Ευκλείδης και η κ. Τριπάνη από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Προσεχώς, έχουμε ανανεώσει το ραντεβού μας με την Εναλλακτική Λυρική Σκηνή για μια συμπαραγωγή στις 19 και 20 Οκτωβρίου όπου θα παρουσιάσουμε το έργο μας «Παραμυφικό». Πρόκειται για μία επαγγελματική δουλειά στην οποία θα συμμετέχουμε μόνο οι εκπαιδευτές και είχε παρουσιαστεί παλιότερα σαν θέατρο δρόμου αλλά και σκηνής».

* Ο κόσμος πώς αντιδράει στο «ΣΜουΘ» και στις παραστατικές τέχνες γενικότερα;

-Δ.Μ.: Έχουμε την επιτυχία να παίρνουμε ένα καλό feedback. Αυτό οφείλεται στο ότι η δουλειά μας είναι βιωματική και αποκλείεται να μην πάρει κάτι πίσω. Οι άνθρωποι που μας γνωρίζουν καλά δημιουργούν στενούς δεσμούς μαζί μας. Το κακό είναι πως μερικές φορές η δράση μας είναι τόσο ενεργή που δεν καταφέρνουμε να επικοινωνήσουμε κάποια πράγματα στο ευρύ κοινό της πόλης.

 

* Ποια η ανταπόκριση από τον Δήμο Λαρισαίων στην προσπάθειά σας;

-Δ.Μ.: Και μόνο που είμαστε φιλοξενούμενοι στον χώρο αυτό δεν θα μπορούσαμε να πούμε τίποτα άλλο. Επίσης, είμαστε δημιουργοί ενός μεγάλου φεστιβάλ που φέτος κρατάει μισό μήνα και πλέον. Ο Δήμος έχει ανοίξει τις εγκαταστάσεις του με τρόπο που δείχνει ότι έχει πολύ ωραία φιλοσοφία στο κομμάτι του πολιτισμού.

Ο Μύλος για εμάς είναι ένα μικρό θαύμα! Ήταν ένα κτίριο άδειο και τώρα σε κάθε πάτωμα ακούς ανθρώπους να κάνουν ζέσταμα, να φωνάζουν, να δημιουργούν και να κάνουν πρόβα. Αυτό συμβαίνει την τελευταία τετραετία με έναν πρωτοφανή τρόπο. Αυτή η αλλαγή του Μύλου ήταν μια ανάσα για όσους ασχολούνται με τον πολιτισμό.

Η Λάρισα δεν έχει χώρους παραστατικούς. Ενέργειες που είναι τώρα στο πρόγραμμα, παλιότερα δεν θα γίνονταν ή θα «καταχωνιάζονταν» σε ακατάλληλους χώρους. Εμείς ως «ΣΜουΘ» έχουμε τη χαρά να επιβιώνουν με όλους αυτούς τους τρόπους! Από κλειστά μαγαζιά (παλιότερα) μέχρι και την Εναλλακτική Λυρική Σκηνή!

 

* Πότε γίνονται τα εργαστήρια;

-Δ.Μ.: Τα εργαστήρια τρέχουν καθημερινά όλη την εβδομάδα, επιμέρους για χορό, υποκριτική, μουσική, εναέρια κίνηση, ακροβασία και δημιουργική γραφή και το Σάββατο έχουμε το combo εργαστήρι που όλη η ομάδα μαζεύεται και δημιουργεί. Τα φετινά εργαστήρια θα ξεκινήσουν στις 3 Νοεμβρίου και καλούμε όλους όσοι θέλουν να συμμετέχουν, να έρθουν να μας γνωρίσουν».

 

* Τι ηλικίες προσεγγίζουν τα εργαστήρια;

-Δ.Μ.: Οι νέοι διψάνε για τέχνη, παρόλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι και μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι αποζητούν ένα τέτοιο είδος έκφρασης!

 

* Τι να περιμένουμε στα επόμενα σχέδιά σας;

-Δ.Μ.: Αυτό που μας καίει είναι η παράστασή μας στην Εναλλακτική Λυρική Σκηνή. Το «Παραμυφικό». Εκεί, θέλουμε Λάρισα και Αθήνα να ενωθούν στις εγκαταστάσεις του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» και να μας δούνε. Είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι η πρώτη φορά που ομάδα της Λάρισας φτάνει στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Επίσης, τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν καινούργιο κύκλο και θεματική με στόχο να παράγουν νέο έργο.

 

* Ας περάσουμε τώρα στο τρέχον θέμα. «Μύλος Παραστατικών Τεχνών». Πώς ξεκίνησε η ιδέα αυτή;

-Ανδρέας Αλμπάνης (Α.Α.): Ο 1ος Μ.Π.Τ. στην ουσία ήταν να δείξουμε στο κοινό της πόλης (μέσα από έναν ημιτελή Μύλο του Παππά) 4 παραγωγές που είχαμε κάνει εκείνη τη χρονιά και να επικοινωνήσουμε με τις άλλες ομάδες και να τις προτρέψουμε να δείξουν τις δικές τους δουλειές.

Ο 2ος Μ.Π.Τ. ανοίχτηκε λίγο περισσότερο γιατί υπήρχαν ομάδες που δούλευαν στον Μύλο ένα χρόνο. Στον 3ο Μ.Π.Τ. με τη συμβολή του Δήμου μπορέσαμε να φέρουμε κάποιες μεγαλύτερες παραστάσεις και διευρύνθηκε το φεστιβάλ.

Έκτοτε, ο Μ.Π.Τ. είναι με την οργάνωση που είναι τώρα. Έρχονται παραγωγές από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό. Και φέτος έχουμε δύο μεγάλες ομάδες με καλλιτέχνες με αναπηρία σε πολύ καλή παραγωγή, καθολική προσβάσιμη για όλες τις μορφές αναπηρίας.

 

* Όλα τα χρόνια παράλληλα τρέχετε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα. Ποιες είναι οι βασικές κινήσεις του «ΣΜουΘ» στην Ευρώπη;

-Α.Α.: Κομβικό σημείο είναι το Eutropia, το οποίο γράφτηκε από το «ΣΜουΘ». Είχε 9 οργανισμούς και για 2 χρόνια έκανε περιοδεία σε όλη την Ευρώπη με τελευταία δράση στη Λάρισα τον Νοέμβριο του 2012 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Αυτό ήταν και το τεστάρισμα του «ΣΜουΘ» για να οργανώσει μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκές δράσεις όπως τα residencies, όταν σε 2-3 εβδομάδες συγκεντρώνονται πολλοί καλλιτέχνες από διάφορες χώρες μαζί με τους σπουδαστές τους και σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο δημιουργούν μια παραγωγή.

Σταθμός για την ομάδα μας είναι ένα μικρό έργο μας, όμως ήταν το πρώτο έργο που άντλησε χρηματοδότηση από το «Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών» (Ι.Κ.Υ.). Ήταν μια κοινοπραξία που έγινε με το Border Crossing Chocolate Factory στο Λονδίνο και το πρόγραμμα λεγόταν «Creativity and Pedagogy – Drama and Adult Education» (δραματουργία και εκπαίδευση ανηλίκων) και ήταν δικό μας, της ομάδας! Όταν τελείωσε το πρόγραμμα, το Ι.Κ.Υ. το πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως καλή πρακτική για να δώσει παράδειγμα σε άλλους ανάλογους φορείς. Αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος είναι ότι στις 27 Σεπτεμβρίου (την Πέμπτη) θα μετάσχω ως εκπρόσωπος του «ΣΜουΘ», στο Ι.Κ.Υ. στην τεχνική ημερίδα που γίνεται για τους δικαιούχους ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ως κεντρικός ομιλητής θα αναπτύξω τις διαδικασίες και τον τρόπο που δημιουργούνται τα προγράμματα.

Και θα ολοκληρώσω με τελευταίο το «Un-Label» για το οποίο συνεργαστήκαμε με τη συγγραφέα Lisette Reuter με στόχο την αύξηση της προσβασιμότητας στην παραγωγή, αλλά και στη θέαση πολιτισμού σε άτομα με οποιουδήποτε είδους αναπηρίας. Να είναι οι χώροι αλλά και το ίδιο το έργο προσβάσιμο τόσο στο κοινό όσο και στους ίδιους τους καλλιτέχνες. Δηλαδή, να μπορούν τα άτομα αυτά να συμμετέχουν στις παραστάσεις ως θεατής αλλά και ως καλλιτέχνης που θα παράγει όντως κάτι και δεν θα παρουσιάζεται απλά «τιμής ένεκεν». Το έργο αυτό ορίστηκε πάλι ως καλή πρακτική από την ευρωπαϊκή επιτροπή και πήρε 2 βραβεία.

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε περισσότερο για τη δράση του «Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου» μπορείτε να επισκεφθείτε τον 5ο Μύλο Παραστατικών Τεχνών το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου στον «Μύλο του Παππά» ή να επικοινωνήσετε μαζί τους στην επίσημη σελίδα smouth.com και στα Social Mediafb: Synergy of Music Theater & insta: synergy of music theatre.

Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass