Η έρευνα είναι το «καύσιμο» της ανάπτυξης

ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η «ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2018 22:38

Η «Βραδιά του Ερευνητή» θα γιορτασθεί για 4η συνεχόμενη χρονιά στη Λάρισα (επί 7 συναπτά έτη υλοποιείται στη Θεσσαλία), στον Μύλο του Παππά με μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση που επικεντρώνεται στα φαρμακευτικά φυτά.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρισας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας αύριο Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, θα δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες μέσα από επιστημονικές δράσεις και δρώμενα να μάθουν τα στάδια και τα οφέλη της επιστημονικής σταδιοδρομίας και να γνωρίσουν φορείς, επιστήμονες και εργαστήρια που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το πρωί στον Μύλο του Παππά, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στην υλοποίηση του προγράμματος, καθώς όπως ανέφερε η «Βραδιά του Ερευνητή» είναι μια βραδιά συμβολική που προσπαθεί να διαδώσει με μεγάλο ζήλο την ανάγκη της νεολαίας και των παιδιών να πιστέψουν σε ένα νέο κομμάτι που μπορεί να φέρει πολλά πολλαπλασιαστικά οφέλη και ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία και είναι η έρευνα. «Είναι μια προσπάθεια μέσα από την οποία το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θέλει να προβάλλει την έρευνα όχι μόνο για ακαδημαϊκούς σκοπούς, αλλά και την έρευνα που μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση, το μικρό και το μεγάλο επιχειρηματία, να προωθήσει και να βελτιώσει το προϊόν του ώστε να γίνει ανταγωνιστικό και να μπορέσει να επιβιώσει μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς» σημείωσε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση προβάλλει με πειστικό, περιεκτικό και απλό τρόπο το κατά πόσο μια συντονισμένη ερευνητική δραστηριότητα μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην παραγωγική διαδικασία στη χώρα μας και διεθνώς.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής κ. Δημήτρης Κουρέτας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της εκδήλωσης, που έχει βασικό της θέμα τα φαρμακευτικά φυτά. Ακόμη, τόνισε ότι η «Βραδιά του Ερευνητή» είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και παρότι είναι πολύ δύσκολο να χρηματοδοτηθεί, η πρόταση της Θεσσαλίας ήρθε πρώτη ανάμεσα σε 119 προτάσεις από όλη την Ευρώπη. Ο βασικός άξονας της εκδήλωσης είναι η έρευνα πάνω στα φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη θεραπευτική του ανθρώπου και η σύνδεσή της με την πολιτιστική κληρονομιά.
«Σκεφτήκαμε να συνδέσουμε την πολιτιστική κληρονομιά με τα φαρμακευτικά φυτά. Τον 1ο αιώνα μ.Χ. στη Μ. Ασία ζούσε ο Διοσκουρίδης. Αυτός είχε εντοπίσει 40 με 50 φαρμακευτικά φυτά στην Ελλάδα και τα εκχύλιζε με τους γνωστούς διαλύτες εκείνης της εποχής που ήταν το ξύδι, το λάδι, το κρασί, το νερό και έφτιαχνε τα λεγόμενα μαντζούνια. Αυτά τα μαντζούνια ήταν τα φάρμακα του ανθρώπου μέχρι πριν το 1950. Οι συνταγές αυτές ήταν οι βασικές της θεραπευτικής του ανθρώπου. Για κάποιους λόγους που θα τους αναδείξουμε την Παρασκευή στην εκδήλωση, το τετράγωνο Αμπελάκια, Λάρισα, Τύρναβος, Ελασσόνα ήταν το κέντρο της φαρμακευτικής παιδείας όλης της γης τον 19ο αιώνα. Είχαν έρθει εδώ άνθρωποι και ανέπτυξαν τις συνταγές. Οι βασικές συνταγές σε παπύρους βρίσκονται φυλαγμένες στη Μονή Ολυμπιώτισσας στην Ελασσόνα. Έτσι η έρευνα πάνω σε αυτά τα φαρμακευτικά φυτά και τη θεραπευτική είναι το βασικό αντικείμενο της εκδήλωσης. Θα έρθουν επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και εταιρείες που θα εξηγήσουν στους γονείς και τα παιδιά τη μεγάλη σημασία τους. Προγραμματίζουμε και αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες του νομού Λάρισας, Φάρσαλα, Ελασσόνα, Αγιά, Τύρναβο για να φέρουμε κοντά στα παιδιά των σχολείων όλα αυτά τα επιτεύγματα» είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο κ. Κουρέτας ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων και ιδιαίτερα την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών για τη στήριξη στη διοργάνωση. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας έκανε λόγο για μια εκδήλωση-γιορτή, που δίνει την ευκαιρία στον κόσμο να κατανοήσει τη σημασία της έρευνας στην εξέλιξη της ανθρωπότητας αλλά και στην καθημερινότητά μας. Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε: « Ό,τι έχουμε καταφέρει, ό,τι χρησιμοποιούμε σε κάθε έκφανση της ζωής μας, είναι αποτέλεσμα της έρευνας. Για να γνωρίσει το περιβάλλον του ο άνθρωπος χρησιμοποίησε διαδοχικά τη φιλοσοφία, την επιστημονική μέθοδο και την τεχνολογία. Η συνεισφορά της έρευνας στη διαμόρφωση και στην εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού είναι τεράστια. Η αέναη προσπάθεια για την κατανόηση των νόμων της Φύσης μέσα από την έρευνα συνιστά ανεκτίμητη παγκόσμια κληρονομιά που, μαζί με τη Φιλοσοφία, τα Γράμματα και τις Τέχνες, αποτελούν ίσως τα μεγαλύτερα μνημεία της ανθρώπινης νόησης. Βάση της έρευνας είναι η περιέργεια. Η περιέργεια και η φαντασία! Αυτά τα δύο γνωρίσματα έχουν, όχι αδίκως, χαρακτηριστεί ως το καύσιμο της ανάπτυξης.
Η «Βραδιά του Ερευνητή» είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εξοικείωση του κοινού με την έρευνα. Κεντρικός στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές αλλά και όλοι οι πολίτες που ενδιαφέρονται, στο ζήτημα της έρευνας και στον ρόλο της στη δημιουργία επιστημονικών επιτευγμάτων για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας αλλά και της χώρας κι όλου του κόσμου. Γιατί οι μαθητές; Γιατί αυτοί είναι οι αυριανοί επιστήμονες, οι αυριανοί ερευνητές».

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass