ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΟΥ «ΝΑΙ»

Σεβαστό το αποτέλεσμα, να υλοποιήσει τώρα ο Αλ. Τσίπρας τις δεσμεύσεις του

* Καταστροφή η έξοδος από το ευρώ * Τι δηλώνουν στην «Ε» βουλευτές-κόμματα *Θέμα ηγεσίας στη ΝΔ έθεταν βουλευτές-ΝΟΔΕ * «Αποστρατεύεται» γενιά πολιτικών;

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2015 8:09

 

 

 

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

Προβληματισμός και ανησυχία για την επόμενη μέρα της χώρας και των πολιτών, κυριάρχησαν στο φιλοευρωπαϊκό μέτωπο του «ΝΑΙ» μετά το αποτέλεσμα το χθεσινού δημοψηφίσματος. Οι βουλευτές της ΝΔ Λάρισας Μαξ. Χαρακόπουλος και Χρ. Κέλλας, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Κ. Μπαργιώτας, αλλά και οι κομματικές οργανώσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, εκφράζουν τον πλήρη σεβασμό τους στο αποτέλεσμα του ιστορικού δημοψηφίσματος, την προσήλωσή τους στην ενότητα των πολιτών όλων την επόμενη μέρα, αλλά και την ανησυχία τους για το μέλλον της χώρας. Αναμένουν δε, από τον πρωθυπουργό να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες προς επίτευξη συμφωνίας εντός 48 ωρών όπως έχει δεσμευτεί υπογραμμίζοντας ότι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, έστω και μέσα από μία «κακή» συμφωνία είναι απαραίτητη διότι ένα Grexit θα ισοδυναμούσε με καταστροφή. Ενώ ο πρώην υπουργός Φ. Σαχινίδης δεν παραλείπει να επισημάνει ότι σε επίπεδο διαδικασιών το δημοψήφισμα δεν σεβάστηκε βασικούς κανόνες δημοκρατίας.

Παράλληλα στη Νέα Δημοκρατία αυτό που είχε αρχίσει να διαφαίνεται ανοιχτά και να αποτυπώνεται και στις δηλώσεις στελεχών, δηλαδή θέμα ηγεσίας, έλαβε σάρκα και οστά καθώς ο Αντώνης Σαμαράς υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη να αναλαμβάνει προσωρινά την ηγεσία της ΝΔ μέχρι να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την εκλογή νέου πρόεδρου. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, του Ν. Δένδια, του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη αλλά και του βουλευτή Λάρισας και πρώην υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου, οι οποίοι έθεταν ξεκάθαρα θέμα αλλαγής ηγεσίας, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ενώ και ο Χρ. Κέλλας κάνει λόγο για «εκκίνηση διεργασιών στο εσωτερικό της παράταξης» αλλά και η ΝΟΔΕ σε ομόφωνη ανακοίνωση των 25 μελών παρατηρεί ότι «η βάση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να αναλάβει την ουσιαστική αναγέννηση της μεγάλης ευρωπαϊκής φιλελεύθερης παράταξης». Μάλιστα κατά πληροφορίες πρόκειται για την πρώτη ΝΟΔ που έθεσε θέμα ηγεσίας με ανακοίνωσή της λίγο πριν ανακοινώσει την παραίτησή του ο Αντ. Σαμαράς.

Επίσης μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες στέλνει και ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ και μέλος της ΚΕ του κόμματος, Κώστας Σάββας, ο οποίος αποφαίνεται ότι και από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκύπτει ότι «η κρίση αποστράτευσε μία πολιτική γενιά».

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις τους στην «Ε» σε σχέση με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος βουλευτές και κομματικά στελέχη του μετώπου του «ΝΑΙ» υπογραμμίζουν τα ακόλουθα:

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει ότι ο ελληνικός λαός δεν εξέλαβε το δίλημμα της ψηφοφορίας ως NAI ή OXI στην Ευρώπη. Έδωσε πάνω από 60% στο ΟΧΙ ενώ επιθυμεί το ευρώ σε ποσοστό άνω του 75%. Αν είχε δίκιο μένει να το δούμε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο κ. Τσίπρας έχει υποχρέωση, όπως έχει δεσμευθεί, μέσα σε 48 ώρες να φέρει νέα, καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους, ώστε να αποφευχθεί το GREXIT. Επίσης οφείλει, όπως διαβεβαίωσε, να εξασφαλίσει τις καταθέσεις των πολιτών και να ανοίξει τις τράπεζες την Τρίτη, βάζοντας τέλος στις ουρές της ντροπής στα ΑΤΜ. Αναμένουμε.

Ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα αποκαλύπτει ότι η παράταξή μας συνεχίζει να μην πείθει, και οφείλουμε επιτέλους, όπως είχα επισημάνει και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, να δούμε κατάματα “τις πταιει”».

ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διαπραγματευτεί η Ελλάδα με την Ευρώπη ώστε να παραμείνουμε στο ευρώ, να ανοίξουν οι Τράπεζες το συντομότερο δυνατόν και να μην γίνει κούρεμα καταθέσεων.

Του έδωσε δηλαδή, εντολή να πραγματοποιήσει όλα όσα υποσχέθηκε το τελευταίο 24ωρο στον ελληνικό λαό. Ελπίζω, αυτή τη φορά να ανταποκριθεί στις ευθύνες του και σε όλες τις υποσχέσεις του. Ο ελληνικός λαός σήμερα αποφάσισε και δίνει εντολή στον πρωθυπουργό της χώρας να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους μέσα σε 48 ώρες, να ανοίξει τις τράπεζες την Τρίτη, να μην υπάρξει κούρεμα στις καταθέσεις και φυσικά να μην οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ.

Ο ελληνικός λαός δηλαδή έδωσε εντολή στον κ. Τσίπρα να πραγματοποιήσει όλα όσα υποσχέθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα όμως με την εθνική προσπάθεια στην οποία άπαντες οφείλουμε να συμβάλουμε, οφείλουμε να κινήσουμε και τις διεργασίες στο εσωτερικό της παράταξής μας ώστε η πρότασή μας να γίνει περισσότερο πειστική με στόχο να ανακτήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη από μερίδα των πολιτών.

Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

Ο ελληνικός λαός έδωσε καθαρή εντολή στην Κυβέρνηση για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 6μηνο, να διαπραγματευτεί μία βιώσιμη λύση εντός της ΕΕ και του ευρώ.

Είναι καιρός ο πρωθυπουργό και η κυβέρνησή του να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φέρουν σε πέρας την διαπραγμάτευση. Μία διαπραγμάτευση, που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ειδικά μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τη διακοπή της ρευστότητας. Στο ΠΟΤΑΜΙ ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος να στηρίξουμε έστω και μία κακή συμφωνία με την Ευρώπη καθώς η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή ισοδυναμεί με καταστροφής και αντίκειται στο λαϊκό αίσθημα.

Κ. ΣΑΒΒΑΣ

Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού είναι απολύτως σεβαστή. Ταυτόχρονα όμως είναι σαφής και η εντολή του Ελλήνων πολιτών προς την Κυβέρνηση: να φέρει μία συμφωνία για την πατρίδα μας, καλύτερη από αυτές που έφεραν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρα μας από την κρίση. Η ευθύνη από αύριο, πλέον είναι αποκλειστικά στην Κυβέρνηση για ό,τι συμβεί στη χώρα. Τέλος το ότι το «ναι» δεν κατέστη δυνατόν να είναι η πλειοψηφική άποψη στους πολίτες της πατρίδας μας, θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά το σύνολο των ηγεσιών των κομμάτων που το στήριξαν. Φοβάμαι, πως η κρίση «αποστράτευσε»-και θα πρέπει να το αντιληφθούν-μία πολιτική γενιά.

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ

Ο πρώην υπουργός και μέλος του Κινήματος Δημοκρατών-Σοσιαλιστών Φ. Σαχινίδης επισημαίνει:

Σήμερα οι πολίτες κατέθεσαν την άποψή τους μέσα από ένα δημοψήφισμα που σε επίπεδο διαδικασιών δεν σεβάστηκε βασικούς κανόνες Δημοκρατίας. Ήρθε η ώρα οι εταίροι μας και η κυβέρνηση να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να θέσουν ως προτεραιότητα το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης και την προοπτική της Ελλάδας σε αυτή.

Η κυβέρνηση έχει τη στήριξη που ζήτησε από τους πολίτες. Τώρα πρέπει να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της που ανέλαβε έναντι των Ελλήνων και να φέρει άμεσα μία συμφωνία που θα διασφαλίζει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Έτσι, μόνο θα υπηρετηθούν τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Εμείς μια τέτοια συμφωνία θα τη στηρίξουμε. Αρκεί η συμφωνία αυτή να θέτει ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν τις παθογένειες που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.

Η ΝΟΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπογραμμίζει τα ακόλουθα:

Ο ελληνικός λαός αποφάσισε και έδωσε την εντολή που θέλει η ελληνική κυβέρνηση να φέρει εντός 48 ωρών μια συμφωνία η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στην ομαλότητα.

Αναμένουμε το άνοιγμα των τραπεζών άμεσα, την προσωπική εγγύηση του κ. Τσίπρα για την ακεραιότητα των καταθέσεων.

Ελπίζουμε στην επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ανακουφίσει και θα δώσει την ελπίδα και πάλι στον ελληνικό λαό.

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους παλεύοντας για ένα καλύτερο αύριο.

Η βάση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να αναλάβει την ουσιαστική αναγέννηση της μεγάλης ευρωπαϊκής φιλελεύθερης παράταξης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass