Εκλέγεται σήμερα ο νέος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου

* «ΜΑΧΗ» ΜΕΤΑΞΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ * Ο π. ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΜΟΥΡΤΖΑΝΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΤΡΙΠΡΟΣΩΠΟ

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2018 22:09

Σήμερα Παρασκευή συνεδριάζει στη Μονή Πετράκη η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να εκλέξει το νέο μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, μετά την εκδημία του μακαριστού Ποιμενάρχη κυρού Ιγνατίου.

Η Μητρόπολη Λάρισας θεωρείται από τις σημαντικότερες στην ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας και παραδοσιακά ο Ιεράρχης της είναι ψηλά στη συνείδηση των μελών της Ιεράς Συνόδου.

Όπως έχει γραφτεί πολλάκις, φαβορί για τη Μητρόπολή μας είναι ο Α’ γραμματέας της Συνόδου, αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικολόπουλος, που φαίνεται να έχει την υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ενώ αουτσάιντερ είναι ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, αρχιμανδρίτης Αχίλλιος Τσούτσουρας. Το λεγόμενο τριπρόσωπο συμπληρώνει ο αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Μουρτζανός, γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Μητροπόλεως Λαρίσης. Ωστόσο όλα δείχνου ότι η μάχη θα δοθεί μεταξύ των δύο πρώτων, με τον Ιερώνυμο Νικολόπουλο να προωθείται από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου και τον π. Αχίλλιο από το άλλο… «στρατόπεδο» (βλέπε μητροπολίτη Άνθιμο, κ.α.)

Στην Ιερά Σύνοδο υπάρχουν τρεις “επιτελικές θέσεις” με ιδιάζουσα βαρύτητα: ο αρχιγραμματέας, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αθηνών και ο πρώτος γραμματέας. «Εφόσον ο Αρχιεπίσκοπος απέκλεισε τους δύο πρώτους, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο π. Ιερώνυμος Νικολόπουλος θα είναι ο επόμενος μητροπολίτης», αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές. Άλλοι πάλι τονίζουν ότι «παρά τα θρυλούμενα, ουδείς έχει λάβει επίσημα χρίσμα» και την ίδια ώρα πολλά χριστιανικά σωματεία έχουν στείλει το δικό τους μήνυμα στην Ιεραρχία ότι «επιθυμούν ως διάδοχη κατάσταση κάποιο από τα πνευματικά παιδιά του μακαριστού Ιγνατίου».

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Η αρχική ψηφοφορία θα αφορά το εάν θα υπάρξει μετάθεση δεσπότη στη χηρεύσασα θέση ή εκλογή νέου, που είναι και το πιο πιθανό. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα διαδικασία για το “τριπρόσωπο”, με τους 81 ιεράρχες να ψηφίζουν τρεις υποψηφίους από τον κατάλογο των 400 εκλογίμων μητροπολιτών. Στην τελική τρίτη ψηφοφορία, θα αναδειχθεί ο νέος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου (απαιτείται σχετική πλειοψηφία), η ενθρόνιση του οποίου αναμένεται να γίνει την Κυριακή στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών (περιοχή Σύνταγμα). Σε περίπτωση που νέος μητροπολίτης αναδειχθεί ο π. Αχίλλιος τότε θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει οργανωμένη κάθοδος πιστών (με λεωφορεία) από τις ενορίες της Μητροπόλεως. Η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο αφού αναμένεται η διαδικασία επίδοσης του αποτελέσματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

- Ο αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικολόπουλος, α’ γραμματέας της Συνόδου, έγκριτος νομικός και θεολόγος, άνθρωπος ισορροπιών, γνώστης της ποιμαντικής και της διοίκησης, έχει τη στήριξη των μητροπολιτών Μεσσηνίας και Ιλίου, προκειμένου να εκλεγεί μητροπολίτης σε μία Μητρόπολη στην οποία οι ισορροπίες κρίνονται απαραίτητες, με δεδομένες τις δυσκολίες του παρελθόντος.

- Ο αρχιμανδρίτης Αχίλλιος Τσούτσουρας, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης. Καλλικέλαδος, θεολόγος κληρικός, επικοινωνιακός, απολαμβάνει της στήριξης των τοπικών φορέων, γνώστης των θεμάτων της Μητροπόλεως, συνέδραμε τον μακαριστό Ιγνάτιο στην επισκοπική του διακονία.

- Ο αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Μουρτζανός, γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Μητροπόλεως Λαρίσης. Μορφωμένος με μεταπτυχιακά στη Θεολογία, τη Φιλοσοφία και την Ιατρική, γνώστης ξένων γλωσσών, με αμεσότητα στην επαφή με τους νέους και την τοπική κοινωνία, καθότι και Λαρισαίος στην καταγωγή, με διοικητική εμπειρία, έμεινε κι αυτός κοντά στον μακαριστό Ιγνάτιο μέχρι το τέλος. Αν οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ήταν καλύτερες, ίσως σήμερα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να ήταν διαφορετικό.

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass