Κακοδιοίκηση ο καταλογισμός ανεξόφλητων λογαριασμών στους ιδιοκτήτες ακινήτων

ΕΡΩΤΗΣΗ Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2018 15:30

Το πρόβλημα των καταγγελιών για καταλογισμό ανεξόφλητων λογαριασμών κατανάλωσης νερού μισθωτών στους ιδιοκτήτες των ακινήτων φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας.

Με την ερώτησή του ζητά να πληροφορηθεί από τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Υποδομών-Μεταφορών εάν προτίθενται να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή τροποποιητική διάταξη των ισχυουσών ρυθμίσεων, ώστε να προασπιστεί το συμφέρον τόσο των εκμισθωτών όσο και της ΕΥΔΑΠ ή/και των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων.

  Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης: «Σωρεία καταγγελιών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από ιδιοκτήτες ακινήτων που οι ενοικιαστές τους τα εγκαταλείπουν ή εξακολουθούν να διαμένουν, αφήνοντας ανεξόφλητους τους λογαριασμούς του νερού. Σε πολλές περιπτώσεις οι λογαριασμοί φτάνουν ακόμα και τα 20.000 ευρώ και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καλούνται να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά. Εύλογα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ζητούν την ολική διαγραφή της οφειλής ή τουλάχιστον τη μεταφορά της στο ΑΦΜ του ενοικιαστή και κύριου υπεύθυνου για την κατανάλωση του νερού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον νόμο αυτό δεν είναι δυνατόν, καθώς αφενός υπόχρεος παραμένει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού αφετέρου μόνο με υπεύθυνη δήλωση -αποδοχή χρέους του ενοικιαστή μπορεί να γίνει η μεταφορά του ανεξόφλητου ποσού στο ΑΦΜ του ενοικιαστή. Πρόβλημα όμως ανακύπτει, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, στις περιπτώσεις όπου δύστροποι ενοικιαστές αρνούνται να συνεργαστούν και να αναλάβουν την εξόφληση της οφειλής είτε εφάπαξ είτε τμηματικά μέσω διακανονισμού.

Το θέμα απασχόλησε ήδη από το 2007 τον Συνήγορο του Πολίτη που διατύπωσε τη γνώμη ότι η μη άμεση διακοπή της υδροδότησης συνιστά παράλειψη της εταιρείας ύδρευσης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με ένα σημαντικό ποσόν για το οποίο ουδόλως ευθύνεται και το οποίο η εταιρεία όχι μόνο δεν μερίμνησε να εισπράξει από τους πραγματικούς οφειλέτες στον πραγματικό χρόνο που αναφέρονται οι χρεώσεις, αλλά αντιθέτως με την αδράνειά της επέτρεψε στους μισθωτές να απολαμβάνουν ανενόχλητοι του αγαθού της ύδρευσης εις βάρος του εκμισθωτή και ζήτησε να ακυρωθεί ο επίμαχος λογαριασμός για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να εκδοθεί νέος που θα περιλαμβάνει μόνο τις πάγιες χρεώσεις της κρίσιμης περιόδου. Τελικά, η ΕΥΑΘ με το 8694/22-6-2007 έγγραφό της έκανε δεκτή την πρόταση της Αρχής. Αντίστοιχα, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Καλαμάτας, κ. Γεώργιος Φερετζάκης, κατόπιν έγγραφων αλλά και προφορικών καταγγελιών διατύπωσε το 2017 δέσμη προτάσεων προς τον Δήμο» συνεχίζει ο κ. Μπαργιώτας τονίζοντας πως πρόκειται για κλασική περίπτωση κακοδιοίκησης, καθώς ζημιώνεται τόσο η υπηρεσία με τη μη εξόφληση των οφειλών όσο και ο πολίτης-ιδιοκτήτης του ακινήτου, ο οποίος καλείται να καταβάλει ένα υπέρογκο ποσό του οποίου δεν είναι κατ’ ουσία υπόχρεος, δημιουργώντας σε βάρος του μια κατάσταση αδικίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass