Νέα σελίδα για τα μικρά βιβλιοπωλεία...

* Επιστρέφει η ενιαία τιμή βιβλίου προστατεύοντας σημεία πώλησης, μικρά καταστήματα και εκδοτικούς οίκους, υποστηρίζει στην «ΕτΔ» ο βιβλιοπώλης Αχ. Καλτσάς

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2018 22:00
«Η εφαρμογή της ενιαίας τιμής βιβλίου βοηθά τις μικρές επιχειρήσεις βιβλιοπωλείων...» υποστηρίζει ο κ. Αχ. Καλτσάς «Η εφαρμογή της ενιαίας τιμής βιβλίου βοηθά τις μικρές επιχειρήσεις βιβλιοπωλείων...» υποστηρίζει ο κ. Αχ. Καλτσάς

Επί ίσοις όροις, θα ανταγωνίζονται πλέον στην αγορά οι μικρές επιχειρήσεις βιβλιοπωλείων, με τις μεγάλες αλυσίδες του είδους, τα πολυκαταστήματα με τμήματα πώλησης βιβλίων αλλά και με τα ηλεκτρονικά καταστήματα, καθώς επανέρχεται ο νόμος του 2014 για την υποχρέωση ενιαίας τιμής πώλησης των βιβλίων.

Ο νόμος προσφέρει μια πνοή ζωής στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούσαν να αντέξουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων εκπτώσεων που πρόσφεραν κυρίως τα ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης βιβλίων. Φυσικό λοιπόν ήταν η είδηση να γίνει δεκτή με πανηγυρικό τρόπο!

«Ο νέος νόμος σώζει και προστατεύει τα μικρά βιβλιοπωλεία, ενώ δίνει την ευκαιρία να διατηρηθούν όλα τα σημεία πώλησης βιβλίων», δηλώνει στην «ΕτΔ» ο Λαρισαίος βιβλιοπώλης κ. Αχ. Καλτσάς, ο οποίος αναφέρει επίσης ότι «αυτό αποτελούσε χρόνιο αίτημα τόσο των εκδοτικών οίκων, όσο και των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων βιβλιοπωλείων όλης της χώρας, καθώς έτσι προστατεύονται και οι δύο κλάδοι.

Συγκεκριμένα, οι εκδότες θεωρούν θετική αυτή την εξέλιξη, διότι επιθυμούν να υπάρχουν πολλά σημεία πώλησης βιβλίων, ενώ παράλληλα θα εκλείψει και το φαινόμενο των πιέσεων που δέχονταν από μεγάλες αλυσίδες, για προμήθεια βιβλίων σε χαμηλότερη τιμή.

Απ’ την άλλη οι βιβλιοπώλες θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις, με ίσους όρους, καθώς η τιμή του βιβλίου θα είναι η ίδια παντού. Θεωρώ ότι η επαναφορά του νόμου του 2014, θα ξαναφέρει τον κόσμο στα βιβλιοπωλεία».

Η ενιαία τιμή βιβλίου αποτελεί ένα σύστημα διατίμησης και προώθησης του βιβλίου στην αγορά, το οποίο συνίσταται στον καθορισμό από τον εκδότη μίας ορισμένης λιανικής τιμής πωλήσεως των βιβλίων που εκδίδει, η οποία ισχύει έναντι πάντων και επί της οποίας οι λιανοπωλητές έχουν δικαίωμα να εφαρμόζουν περιορισμένο όριο έκπτωσης.

Αναλυτικότερα, για το τι σημαίνει ενιαία τιμή πώλησης βιβλίων και τι ισχύει ο κ. Καλτσάς επισημαίνει: «Για κάθε πρώτη έκδοση, υπάρχει η δέσμευση, για 18 μήνες, το μέγιστο ποσό έκπτωσης πώλησής της να ανέρχεται μέχρι 10%. Για τους παραβάτες προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα.

Ο νέος νόμος και ουσιαστικά η επαναφορά του παλαιού του 2014, με τη διαφορά ότι τότε ίσχυε η υποχρέωση της ενιαίας τιμής της πρώτης έκδοσης για δύο χρόνια, ψηφίστηκε και ισχύει από τις 14 Ιουνίου του 2018, ενώ η εφαρμογή του οριστικοποιήθηκε προχθές με την ολοκλήρωση του πλαισίου ρυθμίσεων που αφορούν στην Ενιαία Τιμή Βιβλίου, με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Αστέριος Πιτσιόρλας, καθώς και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο υφυπουργός Κώστας Στρατής».

Να σημειωθεί ότι η Ενιαία Τιμή Βιβλίου είχε καταργηθεί το 2014 για όλες τις κατηγορίες βιβλίων πλην των λογοτεχνικών. Με τον νόμο 4549/2018 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνιο, η Ενιαία Τιμή επανήλθε για όλες τις κατηγορίες βιβλίων.

Ως βιβλία θεωρούνται και τα cd-rom που αναπαράγουν ακριβώς το περιεχόμενο βιβλίων.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass