Ρετρό ιστορίες - Οι καφεπώλες του '49 και μια... ανάσταση στα Φάρσαλα

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2018 21:21 | Τελευταία ενημέρωση: 29 Οκτ 2018 12:19

1949: Οι καφεπώλες και οι καπνοπώλες

Τι ζητήματα άραγε απασχολούσαν τους «καφεπώλας» και τους «καπνοπώλας» στη Λάρισα του 1949; Αυτό το ερώτημα μας γεννήθηκε όταν είδαμε τον τίτλο στην συγκεκριμένη εποχή και γι αυτό καταγράψαμε τα προβλήματα των επαγγελματιών.

Πρόεδρος των καφεπωλών της Λάρισας τότε ήταν Δημήτρης Αντωνιάδης, που σημείωνε μεταξύ άλλων στον δημοσιογράφο της «Ε», πως ο καφεπώλης είναι «ένας σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος από τις πρώτες πρωινές ώρες ως βαθιά τη νύχτα και έχει να αντιμετωπίσει μια βαριά φορολόγηση».1949

Ζητούσε επίσης να καταργηθεί ο φόρος πεζοδρομίων και πλατείας γιατί «λόγω της μεγάλης φθοράς των καθισμάτων δεν μπορεί να θεωρηθεί εκμετάλλευση αλλά μάλλον εξυπηρέτησης και ψυχαγωγία του κοινού αλλά και στολισμός της πόλεως. Έτσι το έβλεπε ο πρόεδρος». Άλλες εποχές θα συμπληρώσουμε εμείς…

Στους καπνοπώλες πρόεδρος ήταν ο Θωμάς Οικονόμου τότε στη Λάρισα και έλεγε στην «Ε» πως υπήρχε μεγάλη κρίση διότι «οι μικροπωλητές πολλαπλασιάστηκαν και μοιραία περιορίστηκε ο κύκλος εργασιών για όλους». Τότε το ποσοστό κέρδους ήταν 7% και τόνιζαν πως δεν ήταν ικανοποιητικό.

1979: Ανασταίνεται ο νεκρός;1977

Ίδιες ημέρες πριν από περίπου 40 χρόνια. Τα Φάρσαλα αναστατώνονται από ένα περίεργο περιστατικό. Ένας άνδρας βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του και οι γείτονες πιστεύουν πως είναι σε αυτήν την κατάσταση πολλές ημέρες. Γι αυτό το λόγο ειδοποιούν τον εισαγγελέα της Λάρισας και τον διοικητή της χωροφυλακής οι οποίοι μετέβησαν στο σημείο.

Φτάνουν λοιπόν εκεί μαζί με αστυνομικούς οι οποίοι χτυπούν πόρτες και παράθυρα, όμως απάντηση δεν παίρνουν. Όλα κλειστά και κλειδωμένα. Παραβιάζουν την πόρτα και όταν μπαίνουν  μέσα αντικρίζουν ένα απίστευτο θέαμα. Η γυναίκα και η κόρη του πεθαμένου είναι από πάνω του και προσπαθούν να τον επαναφέρουν με μαλάξεις.

Τις ρωτάνε γιατί έχουν κλειστά πόρτα και παράθυρα, κι αυτές λένε πως το κάνουν γιατί δεν θέλουν να μπει κάποιος κάνει μάγια στον νεκρό. Μάλιστα κάποιες φορές τον πήγαν και κάτω από το εικόνισμα της Παναγίας για να τον κάνει καλά, διότι πίστευαν πως ακόμα ζούσε. Σώσον κύριε…

1987: Εργατικές κατοικίες Νεάπολης1987 1

Οργή και αγανάκτηση στις Εργατικές Κατοικίες της Νεάπολης τον Οκτώβριο του 1987. Εκατό και πλέον κάτοικοι της περιοχής ξεσηκώνονται και εμποδίζουν την αστυνομία που βρέθηκε εκεί για να βγάλει έξω από τα σπίτια, 6 καταληψίες. Νωρίτερα οι καταληψίες όπως ανέφεραν μη έχοντας άλλη επιλογή, μετακόμισαν και εγκαταστάθηκαν σε ισάριθμα κενά διαμερίσματα. Κάτι που γινόταν συχνά.

Όλη η γειτονιά ήταν στο πόδι. Φώναζαν πως «Τα εργατικά σπίτια να πάνε στους εργάτες» αλλά και «έξω οι μερσεντές και τα κότερα από τις εργατικές κατοικίες». Οι κάτοικοι προέβαιναν σε καταγγελίες που έκαναν λόγο για ένα όργιο σκανδάλου και ζητούσαν παρέμβαση νομάρχη και εισαγγελέα για τον τρόπο που δόθηκαν τα σπίτια.

Επιμέλεια Κώστας Γκιάστας

Email kg@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass