Γιατί οι Σουηδοί επιμένουν στη Λάρισα;

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΟΛΓΑ ΤΣΙΟΥΡΒΑ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ… ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Δημοσίευση: 01 Νοε 2018 22:20

Επισκέφτηκαν την πόλη για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες. Συναντήθηκαν με επιστήμονες αλλά και τεχνικούς, άκουσαν τα θέλω τους, κατέγραψαν τις ικανότητές τους και τώρα απλά περιμένουν. Ο λόγος για τους Σουηδούς συμβούλους εργασίας που αναζητούν Έλληνες προκειμένου να δουλέψουν στη χώρα τους, στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπηρεσιών EURES της Σκανδιναβικής χώρας και της Ελλάδας μέσω του ΟΑΕΔ.

Την πρώτη φορά εκδήλωσαν ενδιαφέρον αρκετές δεκάδες άτομα από τη Θεσσαλία με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι γιατροί και νοσηλευτές, σεφ και χημικοί μηχανικοί.

Ανάλογη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και πριν από λίγες ημέρες ψάχνοντας ακόμα και για μηχανικούς και βαφείς αυτοκινήτων. Μόνο που αυτήν τη φορά οι ενδιαφερόμενοι δεν ήταν μόνο από τη Λάρισα αλλά ήρθαν άνθρωποι από την Ήπειρο, τη Θεσσαλονίκη αλλά και γενικότερα από την Κεντρική Ελλάδα, μιας και η άλλη εκδήλωση γινόταν στην Αθήνα.

«Γιατί όμως στη Λάρισα;» ρωτάμε την περιφερειακή διευθύντρια του ΟΑΕΔ κ. Όλγα Τσιούρβα, η οποία μας εξηγεί πως «η Ιατρική Σχολή Λάρισας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παίζουν έναν ιδιαίτερο λόγω πέρα από τα γεωγραφικά κριτήρια αφού είναι στο κέντρο της χώρας».

Πάμε όμως σε ένα ακόμα ερώτημα. Γιατί δεν βρίσκουν εργατικό προσωπικό από τη χώρα τους και ψάχνουν εδώ, στη Νότια Ευρώπη και ποιος είναι ο μισθός στη Σουηδία.

Η κ. Τσιούρβα διευκρινίζει ότι η ζήτηση προκύπτει διότι «οι νεαροί της Σουηδίας δεν προτιμούν να ασχοληθούν με αυτά τα επαγγέλματα που ψάχνουν. Αναζητούν και προσανατολίζονται σε πιο εύκολες δουλειές, όπως για παράδειγμα σ’ αυτήν του μηχανικού αυτοκινήτων».

Μιας και ανέφερε το συγκεκριμένο επάγγελμα είπαμε να κάνουμε μια σύγκριση. Σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην Ελλάδα ενδεχομένως ο μισθός του να αρχίζει από 600 περίπου ευρώ και πάνω. Στη Σουηδία όμως; «Στη Σουηδία ό,τι δουλειά και να κάνεις, οι αποδοχές σού εξασφαλίζουν μια ποιοτική ζωή. Ζεις αξιοπρεπώς» λέει η κ. Τσιούρβα σύμφωνα με όσα γνωρίζει «Για τους μηχανικούς αυτοκινήτων για παράδειγμα πριν τους φόρους είναι 2.500 ευρώ, όπως και για κάθε τέτοια εργασία. Κάτι που σημαίνει ότι μετά τους φόρους υπολογίζουμε περίπου 700-800 ευρώ μηνιαίως. Όμως οι παροχές από τους φόρους (όπως η φροντίδα των παιδιών και ιατρική περίθαλψη) είναι τόσο ποιοτικές που τους κάνουν να μην αισθάνονται άσχημα για το ύψος των φόρων».

Αυτή τη φορά στη Λάρισα ήρθε μια αντιπροσωπεία 12 ατόμων. Οι εννιά ήταν εκπρόσωποι επιχειρήσεων και νοσοκομείων, ενώ τρεις εξ αυτών ήταν υπάλληλοι του αντίστοιχου ΟΑΕΔ της Σουηδίας που απασχολούνται 100% μόνο με το δίκτυο Eures. Σαν κι αυτούς υπάρχουν πάρα πολλοί σε ολόκληρη τη σκανδιναβική χώρα. Στον Ελληνικό ΟΑΕΔ υπάρχουν μόλις δύο άτομα που απασχολούνται αποκλειστικά με το Eures…

«Οι συνάδελφοι εξειδικεύονται στον τομέα τους. Ο ένας για παράδειγμα έβλεπε και ενημέρωνε για δασκάλους. Ένας άλλος για φανοποιούς και μηχανικούς αυτοκινήτων. Άλλος για μάγειρες-σεφ και σερβιτόρους» διευκρινίζει η κ. Τσιούρβα και λέει πως «Έμειναν πολύ ικανοποιημένοι με τον αριθμό των ατόμων που τους επισκέφτηκαν».

Πάμε τώρα και στο τι ζητάνε οι Σουηδοί «ευελιξία και επαγγελματική ικανότητα» λέει η περιφερειακή διευθύντρια του ΟΑΕΔ «Για δάσκαλους και νοσηλευτές είναι απαραίτητη η σουηδική γλώσσα επιπέδου C1. Για τους μηχανικούς χρειάζονται μόνο τα βασικά αγγλικά, ούτε καν σουηδικά».

Συνολικά και από τις δύο επισκέψεις των Σουηδών περίπου 200 άτομα εξέφρασαν ενδιαφέρον για δουλειά στη εν λόγω χώρα. Κάποιοι όμως είχαν περισσότερη οικειότητα με τη μετανάστευση «Οι μάγειρες είναι πιο έτοιμοι. Άλλωστε είναι συνηθισμένοι να φεύγουν σε καλοκαιρινούς προορισμούς έτσι είναι και πιο εύκολο να φεύγουν και τον χειμώνα. Έχουν την ευελιξία».

Εκτός όμως από τις επισκέψεις των Σουηδών, σύμφωνα με την κ. Τσιούρβα, είναι αυξημένες και οι περιπτώσεις Λαρισαίων που ψάχνουν μεμονωμένα δουλειά στο εξωτερικό «παλιότερα έρχονταν μόνο γιατροί, μηχανικοί και απόφοιτοι πανεπιστημίων. Τώρα έρχονται και ζητάνε δουλειά ανειδίκευτοι εργάτες».

Κάποιοι μόνοι αλλά και κάποιοι αποφασισμένοι να πάρουν μαζί τους και την οικογένεια γιατί «αν έχεις χάσει τη δουλειά σου είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθεις στις απαιτήσεις». Από ηλικίες πάλι «συνήθως είχαμε νεαρούς αλλά τώρα έχουμε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τώρα βλέπουμε και ανθρώπους 50 ετών, κάτι που δεν το βλέπαμε παλιότερα» καταλήγει η κ. Τσιούρβα.

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο δημοσιεύμα η σουηδική «lagom» κουλτούρα (μεταφράζεται «όσο ακριβώς είναι απαραίτητο») ενθαρρύνει μια χαλαρή εργασιακή δομή χωρίς ιεραρχία, την οποία τα εκπατρισμένα στελέχη χαρακτηρίζουν την πιο συνεργατική και τεχνολογικά προηγμένη παγκοσμίως.

Δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι…

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass