«Η Εκκλησία να γίνει "νοσοκομείο" ψυχών και σωμάτων»

* ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΕΒ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ * ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΔΗΜΟΤΕΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 13 Νοε 2018 22:05
Από την 1η Στρατιά ξεκίνησε τις επισκέψεις του ο μητροπολίτης Από την 1η Στρατιά ξεκίνησε τις επισκέψεις του ο μητροπολίτης

«Η Εκκλησία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι “καταδικασμένες” σε συνεργασία» δήλωσε χθες ο νέος μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου, σεβασμιότατος Ιερώνυμος προϊδεάζοντας έτσι για την απόφασή του, οι δύο φορείς που «διακονούν τον ίδιο λαό, τους ίδιους ανθρώπους» να αναπτύξουν κοινές δράσεις, δίνοντας έμφαση σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Ο μητροπολίτης Ιερώνυμος -συνοδευόμενος από τον αρχιερατικό επίτροπο π. Ιγνάτιο Μουρτζανό και τον αρχιδιάκονο π. Μωυσή Τάσιο- πραγματοποίησε χθες τις πρώτες, μετά την ενθρόνισή του, εθιμοτυπικές επισκέψεις σε φορείς του νομού για να σημειώσει πως η «ανοιχτή αγκαλιά» με την οποία τον υποδέχθηκαν οι Λαρισαίοι, του δημιουργεί «βαρύτατη αίσθηση ευθύνης».

«Έρχομαι στο όνομα του Χριστού» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ωστόσο πως «εμείς οι κληρικοί πρέπει να προσέχουμε ώστε οι άνθρωποι να σώζονται και να γίνεται η Εκκλησία πραγματικά ένα “νοσοκομείο” ψυχών και σωμάτων» ήταν το μήνυμα του σεβ. Ιερώνυμου θέλοντας να εστιάσει στο πνεύμα της ενότητας, καθώς όπως έσπευσε να διευκρινίζει «πολλές φορές τα μεγαλύτερα εγκλήματα έγιναν στο όνομα του Χριστού».

 Ο μητροπολίτης Λαρίσης δεν παρέλειψε τέλος να υπογραμμίσει την ανάγκη έμπρακτης στήριξης «εκεί που υπάρχει η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, εκεί που οι άνθρωποι αισθάνονται ανάγκες, τις οποίες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν και πρέπει να υπάρξει ένα χέρι βοηθείας ώστε να πατήσουν και να σταθούν στα πόδια τους».

1η ΣΤΡΑΤΙΑ

Οι εθιμοτυπικές επισκέψεις ξεκίνησαν από την 1η Στρατιά με τον νέο μητροπολίτη να αναδεικνύει έτσι τη σημασία του Σχηματισμού που εδρεύει στη Λάρισα. Τον σεβ. Ιερώνυμο υποδέχθηκαν ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Δημ. Ζερβάκης, ο υποδιοικητής υποστράτηγος Γ. Βύνιος, ο επιτελάρχης, υποστράτηγος Αγγ. Ιλαρίδης και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Θρησκευτικού της 1ης Στρατιάς, π. Θεολόγος. Ο διοικητής της 1ης Στρατιάς ενημέρωσε τον μητροπολίτη για τον επιχειρησιακό ρόλο της μείζονος διοίκησης, με την επίσκεψη να ολοκληρώνεται με την προσφορά αναμνηστικών.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ο μητροπολίτης επισκέφθηκε στη συνέχεια την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου τον υποδέχτηκε ο περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός. Παρότι η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, ο σεβ. Ιερώνυμος και ο κ. Αγοραστός υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρχει στενή συνεργασία και επικοινωνία για θέματα που αφορούν στο έργο της Εκκλησίας.

Ο κ. Αγοραστός προσέφερε στον μητροπολίτη αναμνηστικά λευκώματα που αφορούν στην ιστορική πολιτισμική, θρησκευτική και κοινωνική εξέλιξη της Θεσσαλίας ενώ ο σεβ. Ιερώνυμος προσέφερε στον κ. Αγοραστό μία εικόνα των Αρχιεπισκόπων Λαρίσης, Αγίου Αχιλλείου και Αγίου Βησσαρίωνος.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Στο δημαρχείο, τον μητροπολίτη υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Τάχος, οι αντιδήμαρχοι Γ. Σούλτης και Θαν. Αδαμόπουλος και η γεν. γραμματέας του Δήμου, Βάσω Μόσιαλου, όπου ο σεβ. Ιερώνυμος υπέγραψε την αίτηση της μεταδημότευσής του στον Δήμο Λαρισαίων.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο κ. Καλογιάννης δήλωσε ότι «τον σεβασμιότατο τον γνώρισα την ημέρα της εκλογής του και αντιλήφθηκα ότι στην πόλη μας έρχεται ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας καταξιωμένος κληρικός με σπουδαία μόρφωση και θα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα με τον λαό της πόλης, να μπορέσει μαζί με τον Δήμο και τις συνέργειες που αναπτύσσουμε στην κοινωνική πολιτική να βοηθήσουμε εκείνο το κομμάτι των συμπολιτών μας που έχει τεράστια προβλήματα μέσα στην κρίση και βεβαίως να δώσει μια καλή διέξοδο σε αυτό το υπέροχο θρησκευτικό συναίσθημα που έχουν οι Λαρισαίοι. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα είναι καθημερινή και συνεχής».

Ο μητροπολίτης Λάρισας σεβ. Ιερώνυμος δήλωσε πως «θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου όχι μόνο προς τον ίδιο αλλά και προς όλους τους δημάρχους της μητροπολιτικής περιφέρειας Λαρίσης. Είδα τις θερμές εκδηλώσεις προς το πρόσωπό μου και κατά τη χειροτονία και κατά την ενθρόνιση, και η παρουσία τους ήταν αξιοσημείωτη. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τον λαό της περιοχής για τον τρόπο που ανταποκρίθηκαν σε όλα αυτά τα γεγονότα από την ημέρα της εκλογής έως την ημέρα της ενθρόνισής μου».

«Η ανοιχτή αγκαλιά όλων» πρόσθεσε «με υποχρεώνει εμένα και μου δημιουργεί βαρύτατη αίσθηση ευθύνης να ανταποκριθώ κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διότι όταν πας κάπου και σου δείχνουν από πριν αγάπη, τότε δεσμεύεσαι διπλά. Να υπηρετήσεις αυτή την αγάπη και να την πολλαπλασιάσεις. Μίλησε ο δήμαρχος για το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού μας, εγώ έρχομαι στο όνομα του Χριστού. Και πρέπει αυτό το οποίο είναι ριζωμένο στην καρδιά κάθε ανθρώπου -διότι όλοι ξεκινάμε με την πεποίθηση ότι υπάρχει Θεός- εγώ έχω ως ευθύνη αυτό να το εξελίξω προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να μην εξελιχθεί έτσι ώστε να γίνει επικίνδυνο.

Ξέρετε πολλές φορές τα μεγαλύτερα εγκλήματα έγιναν στο όνομα του Χριστού και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς οι κληρικοί πρέπει να προσέχουμε, ώστε οι άνθρωποι να σώζονται και να γίνεται η Εκκλησία πραγματικά ένα νοσοκομείο ψυχών και σωμάτων ώστε να μπορούμε όλοι μαζί στην κυριολεξία να έχουμε μια υγιή παρουσία.

Όχι μόνο στην πόλη αλλά στην ευρύτερη κοινωνία. Στη Λάρισα οι ευθύνες μου είναι μεγάλες και σημαντικές. Θα προσπαθήσω να βάλω τα πράγματα σε μια τάξη ώστε να ασχοληθώ με τη σειρά, με όλα. Αλλά από εκεί και μετά, το έχω πει στον δήμαρχο, η Εκκλησία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι καταδικασμένες σε συνεργασία. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, όχι ότι θέλουμε να το αποφύγουμε, προς Θεού ίσα – ίσα, απλά δεν γίνεται. Διακονούμε τον ίδιο λαό, τους ίδιους ανθρώπους επομένως μόνο με τη συνεργασία, με τη συνεννόηση και με την καλοπροαίρετη διάθεση και την πολλή αγάπη μπορούμε να πάμε μπροστά έτσι ώστε να επιτευχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα».

Για να διευκρινίσει λέγοντας ότι «το θέμα δεν είναι τι λέμε εμείς στα λόγια, οι δηλώσεις αυτές είναι εύκολες. Το θέμα είναι στην πράξη τι γίνεται, εκεί που υπάρχει η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, εκεί που οι άνθρωποι αισθάνονται ανάγκες τις οποίες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν και πρέπει να υπάρξει ένα χέρι βοηθείας ώστε να πατήσουν και να σταθούν στα πόδια τους. Γιατί θέλουμε τελικά, όχι αυτοί που βοηθούνται να παραμείνουν μια ζωή βοηθούμενοι αλλά να σταθούν στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους».

Μητροπολίτης και δήμαρχος αντάλλαξαν δώρα, με τον κ. Ιερώνυμο να χαρίζει στον δήμαρχο μία εικόνα με τους Επισκόπους Λαρίσης Άγιο Αχίλλιο και Άγιο Βησσαρίωνα και τον δήμαρχο να προσφέρει αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων της Λάρισας και εκδόσεις για την πόλη.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ

Στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, ο σεβ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε τον διευθύνοντα της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο. Ο κ. Δασκαλόπουλος προσέφερε στον Μητροπολίτη ένα έργο χειροτεχνίας που φιλοτέχνησαν κρατούμενοι του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας ενώ παράλληλα τον προσκάλεσε να επισκεφτεί τις Φυλακές Λάρισας καθώς και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας για κρατουμένους, με τον μητροπολίτη να εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την πρόταση. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης επισκέφτηκε τη διευθύνουσα του Εφετείου Λάρισας, Χρυσούλα Χαλιαμούρδα ενώ συναντήθηκε και με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, Απόστολο Τζαμαλή.

ΑΤΑ

Κατά την επίσκεψη στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, τον σεβασμιότατο, υποδέχθηκαν ο Αρχηγός ΤΑ, αντιπτέραρχος Γ. Μπλιούμης, ο Υπαρχηγός ΤΑ υποπτέραρχος Κων. Γιάνναρος, ο επιτελάρχης του ΑΤΑ υποπτέραρχος Δημ. Τζουμερκιώτης, καθώς και διευθυντές Κλάδων και Διευθύνσεων. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο μητροπολίτης ενημερώθηκε για τη μαχητική ικανότητα των Μονάδων του Αρχηγείου.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Τέλος, κατά την επίσκεψή του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον σεβ. Ιερώνυμο υποδέχθηκαν ο διοικητής της ΠΥΛ, πύραρχος Ζ. Μπρούζας και διοικητές Μονάδων και Σταθμών.

 

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass