Επίκαιρα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 17 Νοε 2018 15:00

Με την καθιερωμένη πορεία ολοκληρώνονται σήμερα στη Λάρισα οι εκδηλώσεις για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.

Ο Δήμος Λαρισαίων, τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου της 17ης Νοέμβρη 1973, οργανώνει εκδήλωση στις 11.30 σήμερα το πρωί στην Κεντρική πλατεία. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν μαθητές σχολείων της Λάρισας παρουσιάζοντας τραγούδια για την επέτειο ενώ θα δοθεί και συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας.

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973 απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας και η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (μέλος ΕΕΔΥΕ), σε εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, φοιτητές - σπουδαστές, μαθητές και γυναίκες. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 17 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου. «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, στρεφόταν όχι μόνο κατά της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας, για ψωμί, παιδεία και ελευθερία, αλλά και κατά των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που στήριξαν τη χούντα, την Τουρκική εισβολή και κατοχή μέχρι σήμερα του 40% του εδάφους της Κύπρου και ευθύνονται διαχρονικά για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το ματοκύλισμα λαών, την επαναχάραξη συνόρων και όλων των δεινών που φέρνει η δράση τους, προκειμένου να εξυπηρετούν τα μονοπώλια. Αυτά τα αιτήματα είναι επίκαιρα και σήμερα», σημειώνουν μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας θα καταθέσει στεφάνι για το Πολυτεχνείο, σήμερα στις 11 το πρωί, στην πλατεία Περιφέρειας (παλιά Νομαρχίας), στον ανδριάντα του Ρήγα Φεραίου.

Το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην πλατεία Νομαρχίας στις 6 σήμερα το απόγευμα, και σε ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο Δημόσιος Τομέας συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο ανάλγητων πολιτικών. Το Πολυτεχνείο αποκτά τις δύσκολες αυτές ώρες μια ξεχωριστή διάσταση, δεν είναι μια απλή επέτειος. Είναι μια ιστορία γραμμένη στις καρδιές και τη σκέψη μας, ένα σταθερό σημείο αναφοράς του αγώνα για δημοκρατία, ένα διαχρονικό σύμβολο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας καλεί τα μέλη του κόμματος να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση για την επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο που διοργανώνει το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Λάρισας, στην πλατεία Νομαρχίας, στον ίδιο χώρο απευθύνει κάλεσμα και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κων. Κούμας».

«Όλες και όλοι στην πορεία», αναφέρει σε μήνυμά της η ΛΑΕ καλώντας σε συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου, στις 6 μ.μ. όπως και η Αντιπολεμική Κίνηση Λάρισας. Στις 6:30 μ.μ. στην ίδια πλατεία απευθύνει κάλεσμα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ στον ίδιο χώρο αλλά στις 7 μ.μ. καλεί η Συνέλευση Αναρχικών Λάρισας.

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στα Φάρσαλα, για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Πολυτεχνείου, ο Δήμος Φαρσάλων διοργανώνει εκδήλωση με ομιλία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο, συλλόγους, φορείς της πόλης και την εκπαιδευτική κοινότητα. Το απόγευμα της ίδια μέρας, στις 5.30 μ.μ. το Συνδικάτο Οικοδόμων διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Δημαρχείου, με ομιλία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και κατάθεση στεφάνων.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Με αφορμή την επέτειο για το Πολυτεχνείο το κάτωθι μήνυμα απηύθυνε η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου:

«Δημοκρατία είναι ο σπόρος σε άνυδρο τόπο. Με κόπο την κατακτάς αυτή τη σπορά.

Θέλει φροντίδα κι επαγρύπνηση για να καρπίσει. Να είσαι εκεί... να ξεριζώνεις τα ζιζάνια, να εξαφανίζεις τα παράσιτα, να την ποτίζεις με ρανίδες αίματος και μνήμης παλιών αγωνιστών, να την ταΐζεις ζωή αντί χαμό, να τη φωτίζεις γνώση αντί σκοτάδι.

Δεν αγαπά τα μεγάλα λόγια. Για έργα κι αγώνες καθημερινούς διψά».

ΤΟ ΚΙΝΑΛ

Σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Λάρισας του ΚΙΝΑΛ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα, συνεχίζουν να εμπνέουν και να καθοδηγούν τους αγώνες της νεολαίας και όλου του λαού για ανεξαρτησία, ειρήνη, κοινωνική πρόοδο.

Όσο ο καθημερινός αγώνας για «ψωμί» γίνεται πιο δύσκολος, με περισσότερο από το ένα τρίτο των κατοίκων της χώρας να βρίσκονται στα όρια της επίσημης φτώχειας. Με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να συνθλίβονται στον βωμό των υπερ- πλεονασμάτων και τη νέα γενιά να βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανεργία και τη μετανάστευση. Όσο το ψωμί γίνεται ολοένα και λιγότερο και η εξασφάλισή του ολοένα και δυσκολότερη.

Όσο ο καθημερινός αγώνας για «παιδεία» θα συναντά τις επιλογές για κατευθυνόμενη έρευνα, για «χορηγούς» ιδιωτικών συμφερόντων. Όσο η δημόσια (;) και δωρεάν (;) Παιδεία, θα προσφέρει φτωχούς και εξαθλιωμένους εκπαιδευτικούς, διαλυμένα εκπαιδευτικά συστήματα, πανεπιστημιακές σχολές χωρίς δυνατότητα αυτόνομης κίνησης, ξεπερασμένο περιεχόμενο γνώσης, αλλά και παντογνώστες πολιτικούς, αυθεντίες που ξέρουν και για αυτό δεν συζητούν, που δεν ακούνε, απλά εκμεταλλευόμενοι την προσωρινή τους εξουσία, νομοθετούν και καταδικάζουν στην ημιμάθεια ολόκληρες γενιές.

Όσο η έννοια της «ελευθερίας» θα αμφισβητείται από την ίδια την πραγματικότητα…».

Το ΚΙΝΑΛ καλεί κάθε Δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει στη συγκέντρωση - πορεία που διοργανώνουν οι φορείς της πόλης μας στην πλατεία Νομαρχίας αύριο Σάββατο 17 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass