Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, αφετηρία νέων αγώνων

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ 110 ΠΜ – ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 18 Νοε 2018 22:26

Σαράντα πέντε χρόνια από την ηρωική εξέγερση της νεολαίας «ενάντια στην Αμερικανοκίνητη χούντα των Συνταγματαρχών, τα οράματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου όχι μόνο δεν έχουν φθαρεί στον χρόνο, αλλά είναι ακόμα πιο επίκαιρα» τονίσθηκε χθες στις εκδηλώσεις που έγιναν στη Λάρισα με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η συγκέντρωση που διοργάνωσαν στην πλατεία Ταχυδρομείου το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (μέλος ΕΕΔΥΕ), άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος των Εστιακών Φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας Λαυρ. Κουρελάς καταδικάζοντας το σχέδιο Γαβρόγλου και τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Εκπαίδευση.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Δημ. Παπαστεργίου καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία «εμπλέκει τη χώρα μας όλο και περισσότερο στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε., σε επικίνδυνους για τους λαούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σχεδιασμούς και πολέμους».

Για να τονίσει πως «το αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα που εκφράζεται από την ΕΕΔΥΕ, καταδικάζει αποφασιστικά αυτή την πολιτική της κυβέρνησης που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο Αμερικανονατοϊκό πολεμικό ορμητήριο. Μετατρέπει τη Λάρισα και τη χώρα μας σε μαγνήτη πολέμου, που θα δεχθούν γερά πλήγματα σε πιθανή πολεμική εμπλοκή, με τραγικές συνέπειες για τον λαό μας, ενώ οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Στο μήνυμα της επετείου αναφέρθηκε, με την κεντρική ομιλία, ο γεν. γραμματέας του ΕΚΛ, Πάρις Λιόλιος σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου, στρεφόταν όχι μόνο κατά της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας, για ψωμί, παιδεία και ελευθερία, αλλά και κατά των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που στήριξαν τη χούντα, την Τουρκική εισβολή και κατοχή μέχρι σήμερα του 40% του εδάφους της Κύπρου και ευθύνονται διαχρονικά για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το ματοκύλισμα λαών, την επαναχάραξη συνόρων και όλων των δεινών που φέρνει η δράση τους, προκειμένου να εξυπηρετούν τα μονοπώλια».

Για να τονίσει πως «σήμερα ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να ενδώσει στην προεκλογική παροχολογία τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και της ΝΔ που τα δίνουν όλα για να υφαρπάξουν ξανά την ψήφο και να συνεχίσουν αμέσως την επόμενη των εκλογών, την ίδια και ακόμα πιο σκληρή πολιτική – όποιος και αν είναι στην κυβέρνηση». «Ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία δεν πρέπει να έχει καμία αυταπάτη. Να εμπιστευθεί τη δική του δύναμη και το δίκιο του. Μόνο με τον δικό του επίμονο, σκληρό, ταξικό αγώνα μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα προς όφελος του, αυτό μας διδάσκει ο Νοέμβρης του ‘73» κατέληξε ο ομιλητής.

Μετά τη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, ακολούθησε αντιπολεμική πορεία, η οποία κατέληξε στην 110 Πτέρυγα Μάχης, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Με ξεχωριστά μπλοκ στην ίδια συγκέντρωση συμμετείχαν, επίσης, η Αντιπολεμική Κίνηση Λάρισας και η ΛΑΕ.

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικά και επίκαιρα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ν.Τ. Λάρισας της ΑΔΕΔΥ Δημ. Παπαποστόλου στην ξεχωριστή συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Νομαρχίας. Με τον κ. Παπαποστόλου να υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το κεντρικό σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” που ενέπνευσε τους αγώνες της νεολαίας και του λαού μας είναι και σήμερα στον πυρήνα των διεκδικήσεων του λαϊκού κινήματος».

Στην υποτονική συγκέντρωση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Λάρισας Θαν. Αδαμόπουλος, ο γραμματέας της Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Παπαγεωργίου, ο γραμματέας της Ν.Ε. Λάρισας του ΚΙΝΑΛ Στ. Τσάκαλος, εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Ευθύνης και φορέων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Προηγήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε, χθες το μεσημέρι στην Κεντρική πλατεία, ο Δήμος Λαρισαίων. Με τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη απευθύνοντας χαιρετισμό να χαρακτηρίζει «εντυπωσιακά επίκαιρα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου». Την εκδήλωση του Δήμου πλαισίωσαν, μουσικά, μαθητικά σχήματα του 9ου Δημοτικού Σχολείου και του Μουσικού Σχολείου Λάρισας. Να σημειωθεί, τέλος, ότι χθες βράδυ, ξεχωριστή συγκέντρωση διοργάνωσε η Συνέλευση Αναρχικών Λάρισας.

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass