Οι δήμαρχοι «πίνουν στην υγειά» του «Φιλόδημου»…

- «ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΟ, ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2018 22:09

Κοινή πεποίθηση όλων των δημάρχων του νομού Λάρισας και όχι μόνο, αποτελεί το γεγονός ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπου τα οικονομικά τους είναι πενιχρά, αποτελεί μια σωτήρια «ένεση» που βοηθά στην ανάπτυξη βασικών υποδομών τους.

Όλοι οι δήμοι του νομού Λάρισας, όπως αποδείχθηκε, κινητοποιήθηκαν γρήγορα στις προσκλήσεις του. Κατέθεσαν αμέσως προτάσεις για τη χρηματοδότηση έργων σε όλα τα αντικείμενα που προβλέπει το πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίησή τους.

Για τους μικρότερους δήμους δε, αποτελεί ίσως το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο, στο οποίο μπορούν να βασίσουν την ανάπτυξη των υποδομών τους, καθότι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στις τεχνικές υπηρεσίες τους αλλά και τεχνογνωσίας, αποτελεί τροχοπέδη για να στηρίξουν προτάσεις ένταξης σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

«Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με εξειδικευμένα προγράμματα χρηματοδότησης βασικών υποδομών» δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Κωτσός για τον «Φιλόδημο». «Ανακουφιστικό στα οικονομικά μας και ευέλικτο για άμεσο έργο» το χαρακτήρισε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, με τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Αρη Καραχάλιο να ενισχύει αυτές τις απόψεις, υποστηρίζοντας «επιτέλους η Πολιτεία κινείται έξυπνα και γρήγορα».

Πιο αναλυτικά:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΔ Γ. ΚΩΤΣΟΣ

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Κωτσός δήλωσε σχετικά: «Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με εξειδικευμένους στόχους, στη χρηματοδότηση βασικών υποδομών των δήμων.

Μετά από μια μεγάλη περίοδο χρηματοδοτικής ανομβρίας, ο «Φιλόδημος», προσφέρει σημαντική ώθηση ανάπτυξης στις υποδομές των δήμων, με την υλοποίηση έργων στην ύδρευση, στην εκπαίδευση κ.α.

Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό κυρίως για τους μικρούς δήμους, οι οποίοι λόγω της έλλειψης τεχνογνωσίας και του ανάλογου δυναμικού στελεχών στις υπηρεσίες τους, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα ΕΣΠΑ, που απαιτούν άλλες προδιαγραφές προετοιμασίας των προτάσεων έργων για χρηματοδότηση.

Ο «Φιλόδημος» είναι ίσως το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο σήμερα, που τους δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης έργων».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΠΑΝ. ΣΑΡΧΩΣΗΣ

Την ευελιξία του προγράμματος και την αμεσότητα στη χρηματοδότηση, θεωρεί σημαντικότερα στοιχεία του «Φιλόδημου» ο δήμαρχος Τυρνάβου κ Παναγιώτης Σαρχώσης, δηλώνοντας τα εξής: «Είναι ένα πολύ καλό και ευέλικτο εργαλείο, που ανακουφίζει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά των Δήμων. Τη δεδομένη στιγμή, αποδεικνύεται σωτήριο, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα στους δήμους να πράξουν άμεσο και αποτελεσματικό έργο.

Μας βοηθά στην ανάπτυξη βασικών υποδομών προς όφελος του πολίτη και συγκεκριμένα στην αποκατάσταση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, στην αποκατάσταση και δημιουργία καλύτερης αγροτικής οδοποιίας, στην αναβάθμιση σχολικών κτιρίων, παιδικών χαρών, καθώς και στην προμήθεια μηχανημάτων έργου».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΑΡ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

 «Για το πρόγραμμα «Φιλόδημος» μπορώ να πω ευπροσώπως και δικαιολογημένα: επιτέλους η Πολιτεία κινείται έξυπνα και γρήγορα», δηλώνει στην «Ε», ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αριστομένης Καραχάλιος και υποστηρίζει επίσης: «Μετά από μια μακρά, πολύχρονη και βασανιστική πορεία οκτώ χρόνων, κατά την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση υπέστη μεγάλες και σπουδαίες μειώσεις και περικοπές στις χρηματοδοτήσεις, δημιουργήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με την ονομασία «Φιλόδημος» και «Φιλόδημος Ι» για την υλοποίηση βασικών έργων υποδομής στους δήμους και την ανταπόκριση των Δημοτικών Αρχών στο θεσμικό τους ρόλο.

Αποτελεί ένα πρόγραμμα «έξυπνο» στη σύλληψή του, «γρήγορο και άμεσο» στην ανταπόκρισή του και την προώθηση των διαδικασιών.

Ένα πρόγραμμα αναγκαίο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο ποτέ άλλοτε.

Ο Δήμος Φαρσάλων ήδη έχει ενταχθεί σε σειρά προσκλήσεων του προγράμματος, όπως η προμήθεια μηχανήματος έργου-μηχανικό σάρωθρο, η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΦ, η προμήθεια και τοποθέτησης εξοπλισμού για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών κ.α. ενώ ετοιμάζουμε και νέες μελέτες έργων προς υποβολή, σε νέες προσκλήσεις του προγράμματος.

Από την πλευρά μας κινητοποιήσαμε το σύνολο του προσωπικού της τεχνικής, διοικητικής και οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, για να υποβάλλουμε μελέτες σε κάθε πρόσκληση του προγράμματος και να εντάξουμε και υλοποιήσουμε έργα ζωτικής σημασίας για τον τόπο, έργα που χρονίζουν επί δεκαετίες και επιτέλους μπαίνουν σε τροχιά προγραμματισμού σύνταξης και υποβολής μελετών, ένταξης και υλοποίησης».

ΕΝΙΣΧΥΣΗ 300 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Σκοπός του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», είναι η χρηματοδότηση των έργων, προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών των δήμων.

Η συνολική διάρκεια εφαρμογής του είναι η περίοδος 2018-2022, με δυνατότητα παράτασης.

Η χρηματοδότηση των έργων που εντάσσονται, πραγματοποιείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όσον αφορά στον «Φιλόδημο ΙΙ» ο προϋπολογισμός ενισχύσεων στους Δήμους αγγίζει τα 300.000.000 ευρώ.

Και τα δύο χρηματοδοτικά προγράμματα «Φιλόδημος Ι» και «Φιλόδημος ΙΙ» αναδεικνύονται σε πραγματικά εργαλεία για τους δήμους σε καίριους τομείς με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, καθώς χρηματοδοτούν δράσεις οι οποίες: δρομολογούν στοχευμένα έργα μικρής κλίμακας, τα οποία είχαν μείνει επί χρόνια στο περιθώριο, παρά την αναγκαιότητά τους, προστατεύουν το περιβάλλον με την κατασκευή ή αποκατάσταση και επέκταση υφιστάμενων αποχετευτικών υποδομών, διασφαλίζουν την επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, δημιουργούν ένα περιβάλλον δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας για δεκάδες χιλιάδες παιδιά, υπερδιπλασιάζουν τα διαθέσιμα ποσά για τη συντήρηση σχολείων, ενισχύουν τις δομές της Πολιτικής Προστασίας μέσω της προμήθειας μηχανημάτων έργου βάσει των αναγκών που διαπιστώνουν οι ίδιοι οι δήμοι.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass