«Γραμμικό Πάρκο» η ξεχασμένη τάφρος

* ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΒΑΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΕ ΤΑΦΡΟ Ι1, ΜΠΑΡΕΣ ΣΕ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ ΟΥΗΛ

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2018 22:02
Παρκάκι δίπλα στην τάφρο Ι1 που θα αναπλαστεί Παρκάκι δίπλα στην τάφρο Ι1 που θα αναπλαστεί

Τον δρόμο για την υλοποίηση έργων που θα συμβάλλουν στην αναμόρφωση της Λάρισας, σηματοδοτεί η απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού να εντάξει στο ΕΣΠΑ, την ανάπλαση της αποστραγγιστικής τάφρου Ι1, της τάφρου μεταξύ των συνοικιών Νέας Σμύρνης και ΑΤΑ.

Η μετατροπή της «ξεχασμένης» σήμερα περιοχής (από τη γέφυρα της Αεροδρομίου έως τη γέφυρα του ΟΣΕ) μεταξύ των δύο συνοικιών, σε «γραμμικό πάρκο» με πράσινη διαδρομή, πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο κ.λπ., αποτελεί το πρώτο έργο που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Λαρισαίων και θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020.

«Είναι ένα έργο χρήσιμο για τη Λάρισα που δημιουργεί προσβασιμότητα και αναμορφώνει την περιοχή» δήλωσε στην «Ε» μετά τη χθεσινή εξέλιξη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσουν οι εντάξεις έργων, όπως το σύστημα διαχείρισης πεζοδρόμων, τα έργα βελτίωσης προσβασιμότητας δημοσίων κτιρίων, το Θέατρο ΟΥΗΛ. Υπενθυμίζεται πως ο συνολικός προϋπολογισμός του ΒΑΑ (έργα υποδομής και κοινωνικές δράσεις) που υπέβαλε ο Δήμος Λαρισαίων και θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.

«ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΑΦΡΟΥ Ι1»

Το έργο «Ανάπλαση περιοχής τάφρου Ι1» με προϋπολογισμό 700 χιλ. ευρώ εντάσσεται στο ΕΣΠΑ/Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, και συγκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον».

Το έργο αφορά σε εργασίες προσβάσεων, διανοίξεων και κατασκευής πεζοδρόμων – ποδηλατοδρόμων στο τμήμα που καταλαμβάνει η αποστραγγιστική τάφρος Ι1 μεταξύ των συνοικιών Νέας Σμύρνης και ΑΤΑ (από γέφυρα Αεροδρομίου έως γέφυρα ΟΣΕ).

Σκοπός του έργου είναι «να ενταχθεί η περιοχή στον ιστό της πόλης με ταυτόχρονη αντιμετώπιση των προβλημάτων των όμορων συνοικιών, η λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και η σύνδεση της Τάφρου με τις διαμορφώσεις στον Πηνειό ποταμό. Το έργο θα εξομαλύνει τα προβλήματα επικοινωνίας της συνοικίας με την υπόλοιπη πόλη, ενθαρρύνοντας τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον επιλογών μετακίνησης.

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής ΒΑΑ, προβλέπεται η λειτουργία του έργου σε συνέργεια με νέα πεζογέφυρα στην περιοχή Νέας Σμύρνης και ποδηλατοδρόμου επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου (προς την πλευρά του ΑΤΑ), που θα χρηματοδοτηθούν με ίδιους πόρους του Δήμου Λαρισαίων.

Όπως μεταξύ άλλων περιγράφεται και στην περιγραφή του έργου «η Τάφρος Ι1 αντιμετωπίζεται ως σύνολο και μετασχηματίζεται σε «Γραμμικό Πάρκο», μια πράσινη διαδρομή που αποτελεί προέκταση του δικτύου ελεύθερων χώρων πρασίνου της πόλης, συνέχεια της παραπήνειας διαδρομής και λειτουργεί ως υπαίθριος δημόσιος χώρος, πόλος έλξης, συνάθροισης κοινού, αναψυχής, περιπάτου και ποδηλασίας.

Βασικό στοιχείο οργάνωσης αποτελούν οι διαδρομές για πεζούς και ποδήλατα, που διαπερνούν κατά μήκος την περιοχή και σηματοδοτούν τους επιμήκεις άξονες κίνησης του πάρκου. Ανάλογα με τις κλίσεις του εδάφους δημιουργούνται υπαίθριοι χώροι - πλατώματα. Το υπάρχον φυσικό πράσινο εξυγιαίνεται και η κοίτη καθαρίζεται.

Οι διαδρομές κατά μήκος της τάφρου διαμορφώνονται σε δύο βασικές στάθμες που αντιστοιχούν στο υφιστάμενο ανάγλυφο του εδάφους με μικρές αποκλίσεις. Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις αφορούν στη διάνοιξη νέων διαδρομών και στην αναβάθμιση υπαρχόντων, καθώς και στον καθαρισμό της κοίτης.

Τα μήκη των διαδρομών που θα διανοιχθούν είναι για τους κάτω διαδρόμους 245 μ. για τον βόρειο και 680 μ. για τον νότιο, ενώ το μήκος του νότιου πάνω διαδρόμου στην κορυφή του νότιου αναχώματος, ο οποίος είναι διανοιγμένος και θα ασφαλτοστρωθεί, είναι 705 μ. Όσον αφορά στον βόρειο πάνω διάδρομο στην κορυφή του βόρειου αναχώματος, αυτός δεν θα ανακατασκευαστεί και θα παραμείνει ως έχει. Περιλαμβάνονται επίσης η φύτευση δέντρων στις προεκτάσεις των στέψεων του αναχώματος εκατέρωθεν της τάφρου προς τις κατοικημένες περιοχές της πόλης, καθώς και ο ηλεκτροφωτισμός του νότιου πάνω διαδρόμου.

Το έργο περιλαμβάνεται στη δράση «Ανάπλαση περιοχής παρέμβασης, άρση ασυνεχειών και προώθηση των ήπιων μορφών μετακίνησης» της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης «Η πόλη στο Προσκήνιο».

Με την υλοποίησή του και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα της δράσης, αντιμετωπίζονται οι ανάγκες της περιοχής παρέμβασης για: Λειτουργική ενοποίηση του ευρύτερου κεντρικού τομέα της πόλης και της συνοικίας της Νέας Σμύρνης, που αναμένεται να οδηγήσει στην άρση του αποκλεισμού των κατοίκων της περιοχής της Νέας Σμύρνης.

Δημιουργία συνθηκών ασφαλούς χρήσης του ποδηλάτου και διευκόλυνση μετακίνησης πεζών και ΑμεΑ και γενικότερη αναβάθμιση στο υποβαθμισμένο οικιστικά αστικό περιβάλλον της περιοχής παρέμβασης».

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ

Με αφορμή την απόφαση ένταξης του έργου ο κ. Αγοραστός δήλωσε στην «Ε» ότι «αποτελεί ένα έργο χρήσιμο για τη Λάρισα και όχι μόνο για τους κατοίκους των δύο συνοικιών. Είναι έργο που δημιουργεί προσβασιμότητα και αναμορφώνει την περιοχή». Με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας να διευκρινίζει πως το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο από τα έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ένταξη του συστήματος διαχείρισης πεζοδρόμων, έργων βελτίωσης προσβασιμότητας δημοσίων κτιρίων όπως και του Θεάτρου ΟΥΗΛ.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass