Κυκλικός κόμβος στον περιφερειακό Τυρνάβου

Χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τον Δήμο που συνέταξε τη μελέτη * Πρόκειται για έργο ουσίας με πολλαπλά οφέλη λέει ο Κ. Αγοραστός

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2018 22:04

Στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, και συγκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη» το έργο «Κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου στη Χ.Θ. 17+800, επί της Ε.Ο. Λάρισας - Κοζάνης», στο ύψος του περιφερειακού Τυρνάβου, προϋπολογισμού 2,8 εκ. ευρώ, εντάσσεται με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και αφορά στην κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου και παράπλευρου δικτύου επί της Εθνικής Οδού (Ε.Ο.) Λάρισας - Κοζάνης, και συγκεκριμένα στη συμβολή της Ε.Ο. με την προβλεπόμενη περιφερειακή οδό του Τυρνάβου, στη βορειοανατολική είσοδο του οικισμού. Το συνολικό μήκος της παρέμβασης είναι 650m και περιλαμβάνει –εκτός του κόμβου- και τις απαιτούμενες προσαρμογές στις υφιστάμενες οδούς, αναβαθμίζοντας κυκλοφοριακά την περιφερειακή οδό Τυρνάβου. Αναμένεται πλέον η έγκριση δημοπράτησης και η δημοπράτηση για την κήρυξη της αναδόχου εταιρείας.

Πρόκειται για το πρώτο round about (κυκλικό κόμβο) στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου και το έργο αποτελεί συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου που συνέταξε τη σχετική μελέτη. Η Περιφέρεια που μετά την πετυχημένη εφαρμογή των κυκλικών κόμβων σε Λάρισα, Βόλο κι άλλες μεγάλες πόλεις φέρεται αποφασισμένη να υιοθετήσει και σε επαρχιακές πόλεις το συγκεκριμένο μοντέλο οδικής παρέμβασης.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Αναλυτικά στο φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατασκευή κυκλικού κόμβου διαμέτρου κύκλου (ICD) 47m, κεντρικής νησίδας 35m (με υπερβατή ζώνη πλάτους 2,50m) και δακτυλίου κυκλοφορίας με πλάτος οδοστρώματος 6m. Η προσαρμογή – διαμόρφωση – ανακατασκευή υφιστάμενης κύριας αρτηρίας Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης στα τμήματα προσέγγισης και εξόδου από τον κυκλικό κόμβο συνολικού μήκους 650m με κατασκευή δύο διαχωριστικών νησίδων μήκους 100m έκαστη. Η μετατόπιση, εν μέρει, των υφιστάμενων τεχνητών αντιθορυβικών, η διαμόρφωση της πλευρικής διαχωριστικής νησίδας μήκους 40m στον χώρο στάθμευσης που εντοπίζεται στον κόμβο στη δεξιά πλευρά της Ε.Ο. για τους ερχόμενους από Λάρισα και η διαμόρφωση δύο δευτερευόντων ισόπεδων κόμβων.

Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΤΡΟΦΗ

Σήμερα στην Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης, στη συγκεκριμένη χιλιομετρική θέση (17+800), υπάρχει ισόπεδη συμβολή με ελλιπή γεωμετρικά χαρακτηριστικά, η οποία δεν παρέχει επαρκή διευθέτηση της κυκλοφορίας με αποτέλεσμα μειωμένη οδική ασφάλεια και αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων. Όπως έχει αποδειχθεί παρατηρείται έντονα κλειστή γωνία συμβολής οδικών αξόνων, με μειωμένη ορατότητα, απουσία διακριτής οριοθέτησης του χώρου κυκλοφορίας και κίνδυνο σύγκρουσης οχημάτων λόγω εμπλοκής των κινήσεων ως αποτέλεσμα ελλιπούς διευθέτησης της κυκλοφορίας.

Επιπρόσθετα, στην παρούσα κατάσταση δεν παρέχεται η δυνατότητα αριστερής στροφής για την έξοδο από την Εθνική Οδό (από ρεύμα κυκλοφορίας προς Ελασσόνα). Επίσης, στην περιοχή ασκούνται έντονες γεωργικές και καλλιεργητικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα πολλά γεωργικά μηχανήματα να κάνουν χρήση της Ε.Ο. λόγω έλλειψης παράπλευρου δικτύου.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Με την κατασκευή του έργου του νέου κόμβου επί της Ε.Ο., που εντάσσεται στο ΠΕΠ Θεσσαλίας επιτυγχάνονται η βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε τμήμα της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης, στο ύψος του Τυρνάβου καθώς μέχρι σήμερα η σύνδεση του οικισμού μέσω υφιστάμενων κόμβων γίνεται κυρίως από νότια, ήτοι μέσω του Ι/Κ Γυρτώνης – Αμπελώνα και του Α/Κ Λάρισας. Οι χωρίς καθυστερήσεις, ασφαλείς κινήσεις επί της Εθνικής Οδού καθώς και η δυνατότητα αναστροφής, λόγω της μορφής του κόμβου (κυκλικός). Η άνετη, ομαλή επικοινωνία και εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών και περιοχών με την κατασκευή παράπλευρων οδών, η ασφαλής διέλευση οχημάτων και πεζών στο σύνολο του έργου με την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και Συστημάτων Ασφάλισης Οχημάτων (ΣΑΟ) και τέλος η ασφαλέστερη σύνδεση της Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης με την παλαιά Ε.Ο. Λάρισας – Τυρνάβου – Ελασσόνας, εφόσον υλοποιηθεί το μελετούμενο έργο παράκαμψης Τυρνάβου.

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό «τα παραπάνω προβλήματα προβλέπεται να οξυνθούν μετά την κατασκευή της μελετούμενης περιφερειακής (περιμετρικής) οδού Τυρνάβου, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά ο κυκλοφοριακός φόρτος της περιοχής, λόγω του ότι θα συνδέεται και με την παλαιά Εθνική Οδός Λάρισας – Κοζάνης, που αποτελεί κύρια αρτηρία. Γι΄αυτό σε συνεργασία με τον Δήμο Τυρνάβου που συνέταξε τη σχετική μελέτη επισπεύσαμε τις διαδικασίες και χρηματοδοτούμε το έργο. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει σοβαρό ζήτημα κυκλοφοριακής ασφάλειας και με το έργο αυτό δίνεται λύση στο πρόβλημα και εξασφαλίζεται η ασφαλής μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων. Ουσιαστικά δίνουμε λύση σε ένα κυκλοφοριακό πρόβλημα κατασκευάζοντας ένα έργο ουσίας, ανταποδοτικό και με πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass