Ξύπνησαν μνήμες του πολύνεκρου δυστυχήματος Ιταλών το 1979

* ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΟ ΑΒΙΑΝΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2018 16:30

Στο Αβιάνο της Ιταλίας βρέθηκε προ ημερών αντιπροσωπεία του Δήμου Λαρισαίων και το Δ.Σ. του Συνδέσμου Σαμαριναίων, κατόπιν πρόσκλησης του δημάρχου της ιταλικής πόλης με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση 40 ετών από το τραγικό δυστύχημα που είχαν, στις 24 Μαϊου 1979, τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος «Federico Angelica», που ταξίδευαν στη χώρα μας προκειμένου να μετάσχουν σε χορευτικές εμφανίσεις σε φεστιβάλ στην Κρήτη.

Στην αποστολή, εκπροσωπώντας τον Δήμο Λαρισαίων, μετείχε η εντεταλμένη σύμβουλος για τις λέσχες πολιτισμού κ. Δέσποινα Αράπκουλε και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Σαμαριναίων κ.κ. Γ. Αβέλλα, Αν. Παρλίτση, Θ. Ταμπούκα, Ν. Σιούμκας, καθώς και η διαμένουσα στη Λάρισα αλλά καταγόμενη από τη Βενετία, κ. Πάολα Καστελλέτ.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον δήμαρχο τον Αβιάνο Illario de Marco Zompit, με μέλη του χορευτικού του Αβιάνο και ξεναγήθηκε από τον υπεύθυνο του χορευτικού Michele Gasparetto. Ιδιαιτέρως θερμή υπήρξε η υποδοχή των κατοίκων στην αποστολή της Λάρισας, η οποία και απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του δυστυχήματος στο κοιμητήριο του Αβιάνο. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο θέρετρο Pian Kavallo, ενώ την 1η Δεκεμβρίου διασωθέντα μέλη του συγκροτήματος διηγήθηκαν στη λαρισαϊκή αντιπροσωπεία ιστορίες και προσέφεραν δώρα τόσο στην κ. Αράπκουλε όσο και στα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Σαμαριναίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος του Αβιάνο Illario de Marco Zompit έθεσε εκ νέου το ζήτημα της αδελφοποίησης των δύο πόλεων, ενώ αντιπροσωπεία της ιταλικής πόλης τον Απρίλιο του 2019 θα έρθει στη Λάρισα με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το τραγικό δυστύχημα. Όπως αναφέρουν: «Ακόμη και σήμερα ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται στην «τραγωδία που δεν ξεχνιέται». Το ιστορικό αυτής της τραγωδίας έχει ως εξής: Στις 24 Μαϊου 1979 το λεωφορείο που μετέφερε τους χορευτές του ιταλικού συγκροτήματος, βγήκε πολύ αριστερά επιχειρώντας διπλή προσπέραση φορτηγών. Το λεωφορείο συνέχισε την πορεία του στις δύο ρόδες φεύγοντας από την άσφαλτο και ακολουθώντας τρελή πορεία στα χωράφια, και αναποδογύρισε.

Επτά άτομα έχασαν επί τόπου τη ζωή τους ενώ οι τραυματίες έφτασαν τους 20. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και η 19χρονη χορεύτρια Lorella Fabris. Στη Λάρισα σήμανε συναγερμός. Ασθενοφόρα πήγαιναν κι έρχονταν μεταφέροντας νεκρούς και τραυματίες στο ΓΝΛ.

Από το Αβιάνο κατέφθασαν στη Λάρισα ο δήμαρχος της πόλης, ο καθολικός επίσκοπος αλλά και ομάδα γιατρών από την Ιταλία καθώς και συγγενείς των θυμάτων. Με πολεμικά αεροπλάνα έφυγαν από το αεροδρόμιο της Λάρισας οι σοροί των νεκρών και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση του Αβιάνο. Το 1983 στο σημείο του δυστυχήματος στήθηκε ένα μνημείο. Αυτό σήμερα, με την επέκταση της Εγνατίας, βρίσκεται στον δρόμο του Μακρυχωρίου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass