Η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στου Γόννους

ΑΝΑΒΙΩΣΑΝ ΤΑ «ΡΟΥΚΑΤΖΑΡΙΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2019 22:49

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Παρουσία πολλών κατοίκων της περιοχής, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες πραγματοποιήθηκαν  προχθές Κυριακή και στους Γόννους η καθιερωμένη πανηγυρική Θεία λειτουργία, η  ρίψη  του  Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων στο κεντρικό ρέμα του χωριού (μπάρα). Εκεί, οι κολυμβητές  αψήφησαν το κρύο και τις όποιες άσχημες καιρικές συνθήκες  κι έπεσαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό. Τον Τίμιο Σταυρό  ανέσυρε από τα νερά ο νεαρός Γεώργιος Μούργκας. Μετά τον αγιασμό των υδάτων ακολούθησαν  τα «Ρουκατζάρια».
ΤΑ «ΡΟΥΚΑΤΖΑΡΙΑ»
Πρόκειται για ένα τοπικό έθιμο των Γόννων που διατηρείται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ξεκινώντας από τα Χειμερινά Διονύσια της αρχαιότητας, τους Ρογκάτορες (Ρουγκατζάρια=ζητιάνοι) της Ρωμαϊκής εποχής, τους Λογκατζάρηδες της Τουρκοκρατίας. Για να καταλήξει στο  σήμερα.
Στοχεύει στην από κοινού προσπάθεια των νέων  να αποσπάσουν  φιλοδώρημα και να το προσφέρουν. Να δώσουν επίσης το αίσθημα της ελπίδας στους κατακτημένους από τους Τούρκους. Επίσης συμβολικά προσφέρουν προστασία με τη μεταμφίεσή τους.
Στους Γόννους τα ξεχασμένα κάλαντα των Φώτων  έδωσαν μια ολοζώντανη γιορτή στην κωμόπολη, μετά  τον αγιασμό των υδάτων από τους ιερείς πατέρες Ιωάννη Τζϊτζιο και Παύλο Καστανάρα.
Από τον Μορφωτικό Σύλλογο – Λαογραφικό Μουσείο Γόννων στο Γαϊτανάκι – Λουγκατζάρια υπό την επίβλεψη της χοροδιδασκάλου κ. Βασιλικής Κουκουθάκη – Μπαμπαλιούτα παρουσίασαν το έθιμο τα παιδιά.  
Την εκδήλωση διοργάνωσε  ο Μορφωτικός Σύλλογος - Λαογραφικό Μουσείο Γόννων με το Διοικητικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΠΕΠΤ του Δήμου Τεμπών.
Παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος,  ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Τεμπών  Πρόδρομος  Χαρισμανίδης - αστυνόμος Α’, οι αντιδήμαρχοι κ. Χρήστος Τσούγιας και  Αστέριος Σαΐτης,  ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Μανώλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γεωργία  Τσιόπα και κ. Θωμάς Τζέκας, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου  κ. Λάμπρος Ζάρρας  κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass