Κλειστά τα φαρμακεία της Λάρισας την Τετάρτη

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2015 20:31 | Τελευταία ενημέρωση: 14 Ιουλ 2015 20:35

Να κρατήσουν κλειστά αύριο Τετάρτη τα φαρμακεία τους αποφάσισαν σήμερα κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής τους συνέλευσης οι Λαρισαίοι φαρμακοποιοί στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου, μετά τα όσα προβλέπει γι αυτούς η πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πραγματοποιεί την Τετάρτη στην Αθήνα γενική συνέλευση με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στο άνοιγμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων και την απελευθέρωση των δικτύων διανομής των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), επισημαίνοντας ότι αυτά οδηγούν «στη διάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης».

Μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Γιάννης Μακρυγιάννης τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να πωλούνται φάρμακα στα σούπερ μάρκετ όταν αυτή τη στιγμή λειτουργούν διάσπαρτα στην Ελλάδα 11.500 φαρμακεία, καλύπτοντας μια τεράστια επιφάνεια και εξυπηρετώντας τους πολίτες με επαγγελματισμό και επιστημονική επάρκεια».

Ο κ. Μακρυγιάννης επισημαίνει ότι «η λογική του να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ αγαθά όπως το φάρμακο, το γάλα ή το ψωμί δεν είναι μια λογική ανάπτυξης αλλά μια λογική ύφεσης. Πέρα από το γεγονός ότι το φάρμακο είναι ένα κοινωνικό αγαθό, με αποφάσεις όπως αυτές αυξάνεται η ανεργία, αφού εκ των πραγμάτων θα υπάρξουν απολύσεις και θα κλείσουν πολλά φαρμακεία.

Την ίδια στιγμή το χρήμα δεν μένει στον τόπο μας αλλά μέσω των πολυεθνικών που βρίσκονται πίσω από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ βγαίνει στο εξωτερικό».

Αναφορικά με το δεύτερο ζήτημα του ανοίγματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, ο κ. Μακρυγιάννης εξηγεί ότι θα μπορεί κάποιος ιδιώτης να επενδύει σε μια επιχείρηση του κλάδου και φυσικά να γίνει με αυτό τον τρόπο κύριος μέτοχός της.

«Στην πραγματικότητα, όλες αυτές οι αποφάσεις», αναφέρει ο κ. Μακρυγιάννης, «είναι φωτογραφικές. Τα γενόσημα φάρμακα, η πώληση σε σούπερ μάρκετ και το άνοιγμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων ευνοούν τις πολυεθνικές εταιρείες, αμερικανικών συμφερόντων, πίσω από τις οποίες βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που καθιστά κατανοητά κάποια από τα ακατανόητα που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας τονίζει ότι «συμπαριστάμεθα στον κόσμο που εδώ και μέρες στέκεται στις ουρές για να πάρει τα 50-60 ευρώ ημερησίως και τον οποίον το ίδιο διάστημα οι φαρμακοποιοί τον εξυπηρετούν και τον στηρίζουν ώστε να μην του λείψει κανένα φάρμακο», επισημαίνοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος που ο κλάδος δεν προχωράει σε πολυήμερες κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι και σήμερα θα λειτουργήσει συγκεκριμένος αριθμός φαρμακείων και συγκεκριμένες ώρες προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.

Μεν. Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass