ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΦΤΗΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Μειώσαμε ακόμη και τον καφέ!

* Με λίστες στα χέρια οι Λαρισαίοι, στο «κυνήγι» των προσφορών. Βρίσκουμε λύσεις αλλά θυσιάζουμε την ποιότητα στα τρόφιμα * Αυξήθηκαν οι οικογενειακοί λαχανόκηποι…

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2015 8:09

 

 

 

Δύο, τρία φυλλάδια από τα σούπερ μάρκετ, λίστες, με τα απαραίτητα, τις προσφορές και τις υποχρεώσεις του μήνα… Λίστες και μόνο με λίστες κινείται τα τελευταία χρόνια ο Θεσσαλός καταναλωτής.

Γυρίζει από σούπερ μάρκετ, σε σούπερ μάρκετ, από λαϊκή σε μανάβικο και από τα ντελικατέσεν στην καλλιέργεια του λαχανόκηπου, προκειμένου να συγκρίνει τις τιμές και στο τέλος να καταλήξει στην πιο συμφέρουσα για το πορτοφόλι του επιλογή. Την ίδια ώρα κατεβάζει εφαρμογές στο smart phone προκειμένου να είναι on line με την τιμή στο τυρί για τοστ και με την προσφορά ημέρας στο ράφι με τα απορρυπαντικά. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια στις παρέες των τριαντάρηδων ακούς για το πού θα βρει κανείς το πιο φθηνό λάδι και ποια είναι η καλύτερη προσφορά στα ζυμαρικά. Το μεγάλο καρότσι στο σούπερ μάρκετ αποτελεί πλέον …αντικείμενο θαυμασμού.

Η οικονομική κρίση γεννά τα τελευταία χρόνια νέες συνήθειες και οι ανάγκες καλύπτονται με φειδώ. Το καταναλωτικό μοντέλο του Έλληνα έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγεί και στην αλλαγή των διατροφικών του επιλογών.

«Εδώ και δύο εβδομάδες η αγορά βρίσκεται σε τρομερή ύφεση. Ο καταναλωτής έχει παγώσει οποιαδήποτε πληρωμή», αναφέρει στην «Ε» ο γραμματέας και νομικός σύμβουλος του Ινστιτούτο Καταναλωτών Θεσσαλίας Άγγελος Γιουρέλης για να προσθέσει: «στα εμπορικά καταστήματα αυτές τις ημέρες επικρατεί βουβαμάρα. Οι Λαρισαίοι δεν κάνουν οποιαδήποτε αγορά. Περιόρισαν μέχρι και την κατανάλωση καφέ, μια αγαπημένη συνήθεια των Λαρισαίων, ενώ είναι περιορισμένη η κίνηση και στα καταστήματα εστίασης».

Σα βγει στο «κυνήγι» των χαμηλών τιμών ο καταναλωτής εύχεται να βρει το προϊόν που έχει ανάγκη σε χαμηλή τιμή στο πρώτο κατάστημα που θα επισκεφθεί. Καθώς την ίδια ώρα περιορίζει τις μετακινήσεις του εξαιτίας της τιμής των καυσίμων. «Οι συνήθειες του σαφώς και έχουν αλλάξει. Αναζητά το φτηνό, δεν αναζητά πλέον την ποιότητα. Βρίσκει λύσεις που να επαρκούν για την επιβίωσή του. Θυσιάζει την ποιότητα καθώς δεν διαθέτει πια αγοραστική δύναμη», εξηγεί ο γραμματέας του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας, αρκετοί από τους νέους έχουν στραφεί στην καλλιέργεια λαχανόκηπων. Μικρών περιβολιών στις αυλές των σπιτιών τους αλλά και στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που διαθέτει ο Δήμος Λαρισαίων. Η επαφή που έχουν οι Θεσσαλοί με τη γη και την καλλιέργειά της φαίνεται ότι λειτουργεί θετικά σε τέτοιες περιπτώσεις. «Εξαιτίας της κρίσης διαπιστώνουμε μία στροφή των νέων στο να καλλιεργήσουν το δικό τους λαχανόκηπο», υποστηρίζει ο κ. Γιουρέλης για να προσθέσει: «από μια κακή συγκυρία οδηγούμαστε σε μια συμβολή στην αύξηση του πρωτογενούς τομέα προκειμένου να μειωθεί το κόστος διαβίωσης». Να επισημανθεί ότι στο δημοτικό λαχανόκηπο της Λάρισας διαθέτουν το δικό τους περιβόλι σχεδόν 200 οικογένειες ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρη Δεληγιάννη «η ζήτηση είναι αυξημένη και αναμένεται να συνεχιστεί το πρόγραμμα και μετά την ολοκλήρωση της σύμπραξης με την εθελοντική ανθρωπιστική δράση «Ανθρωπομάνια».

Παράλληλα το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας ζητά μια κοινή προσπάθεια από την πολιτεία αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές έτσι ώστε να ενημερώνονται σωστά.

Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι το καταναλωτικό μοντέλο και κατά συνέπεια το διατροφικό μοντέλο των Ελλήνων έχει αλλάξει. Η αλλαγή αυτή όπως ήταν αναμενόμενο λειτούργησε εις βάρος των καταναλωτών. Έχει θυσιαστεί η ποιότητα στο βωμό της οικονομικής δυσπραγίας.  

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass