Όταν η ΑΕΛ "έριξε" 10 γκολ

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2019 13:16

1948: Ο εμφύλιος1948 Συμμορίες

Διανύουμε το τρίτο έτος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα.

Οι εφημερίδες ασχολούνται διαρκώς και εκτενώς τα όσα καταγράφονται αλλά μονόπλευρα. Η Ελευθερία εκείνα τα χρόνια έγραφε για «νέα επιτυχία του Εθνικού Στρατού» καθώς «Δύο μεγάλαι συμμορίαι εις ενέδρας κατ’ αλλεπάληλους μάχας υπέστησαν μεγάλας απώλειας». Οι συμμορίες αυτές, όπως αποκαλούνταν, πήγαιναν από τη Ρούμελη στο Μαυροβούνι και σύμφωνα με το ρεπορτάζ επλήγησαν αλλεπάληλα από το στρατό και την χωροφυλακή. Από τις μάχες υπήρξαν πολλοί νεκροί, τραυματίες και αιχμάλωτοι. Το ένα εκ των πτωμάτων άνηκε, όπως έγραφαν οι σελίδες της εποχής στον Βας. Αρισκογιάννην ή καπετάν Κολοκοτρώνη εξ Αμπελιάς Φαρσάλων.

1977: Έκρηξη στο Συκούριο1977 Φαραντούρη Έκρηξη 1

Με την πτώση της χούντας ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μαρία Φαραντούρη επέστρεψαν στην Ελλάδα, όπου έδωσαν στιγμές έντονης συγκίνησης στο ελληνικό κοινό, μετά από επτά χρόνια βίας και ψυχαναγκασμού. Το 1977 σημειώνεται μια μεγάλη έκρηξη δυναμίτιδος στο Συκούριο. Η έκρηξη καταγράφεται στα γραφεία του Μορφωτικού Συλλόγου και από αυτήν οι κάτοικοι ξύπνησαν έντρομοι και βγήκαν από τα σπίτια τους.  Η έκρηξη σημειώθηκε μια ημέρα πριν την επίσκεψη της τρατουδίστριας Μαρίας Φαραντούρη την οποία κάλεσε ο Μορφωτικός Σύλλογος για να τραγουδήσει στο κινηματοθέατρο Ακροπόλολ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ για να διαφημισθεί η άφιξη της Φαραντούρη στο Συκούριο κολλήθηκαν αφίσες με τη φωτογραφία της. Άγνωστοι όμως μετά την επικόλληση έγραψαν επάνω χυδαίες φράσεις και τα αρχικά της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας ΟΝΝΕΔ. «Πρόκειται άραγε για ενέργεια προβοκατόρων;» Αναρωτιόταν ο συντάκτης της εποχής.

1984: Η 10άρα της ΑΕΛ1984 ΑΕΛ Κύπελλο 1

Η ΑΕΛ πάντα τα πήγαινε καλά με το κύπελλο Ελλάδας. Το 1984 όμως σημείωσε μια επιτυχία με μεγάλο σκορ. Συγκεκριμένα κέρδισε την Αχαική με 10-0. Τα πέντε τέρματα σημείωσε ο Ζιώγας, τα δύο ο Βαλαώρας και από ένα οι Βουτυρίτσας, Παραφέστας και Αλεξούλης. Ο αγώνας ήταν για το πρώτο παιχνίδι της δεύτερης φάσης της διοργάνωσης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι «βυσσινί» δεν άφησαν τα περιθώρια στους αντιπάλους τους όχι να περάσουν απειλήσουν την λαρισινή εστία αλλά ούτε καν να περάσουν τη σέντρα. Κι όμως το 10-0 ήταν λίγο αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι γηπεδούχοι έχασαν πάνω από δέκα κλασσικές ευκαιρίες στο πρώτο μέρος.

Για την ιστορία οι συνθέσεις των ομάδων:

ΑΕΛ: Πλίτσης, Παραφέστας (61΄ Αλεξούλης), Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Τσώλης, Κμιέτσικ, Βουτυρίτσας (46’ Ανδρεούδης), Μαλουμίδης, Ζιώγας, Βαλαώρας

ΑΧΑΙΚΗ: Παναγιωτόπουλος, Καρτέρης, Σάμαρης, Πήττας Σπ., Μπακρώζης, Πήττας Παν., Μαυρόχης, Μητρόπουλος, Ανδρικόπουλος (46’ Κυρικλίδης), Ζερβεδάς, Γαλάνης.

Η ΑΕΛ εκείνη τη σεζόν βρέθηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε τελικό κυπέλλου Ελλάδας όμως πάλι έχασε από τον Παναθηναϊκό. Για πρώτη φορά το κατέκτησε την επόμενη σεζόν στο ΟΑΚΑ με τον ΠΑΟΚ. Από τον ΠΑΟ πήρε το αίμα της… πίσω το 2007 στο Πανθεσσαλικό. Η ΑΕΛ όσες φορές έχει παίξει σε ουδέτερη πόλη τελικό κυπέλλου Ελλάδας έχει πάρει το κύπελλο.  Έτσι για να μην τα ξεχνάμε…

Επιμέλεια Κώστας Γκιάστας

Email kg@eleftheria.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass