«Εξοδος από Ε.Ε. και ευρώ για ν’ αλλάξει η κατάσταση»

Ο ΔΗΜ. ΚΑΖΑΚΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2019 22:02

Εκδήλωση με θέμα «Η μόνη λύση στο σημερινό αδιέξοδο των μνημονίων είναι μπροστά – Ο καθοριστικός ρόλος της Γεωργίας και των Αγροτών στην πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας μας», πραγματοποίησε το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αγιάς «Χρυσαλλίδα».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση του Γεωργίου Κούκα, κοινωνικού λειτουργού και μέλους του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ., ο οποίος προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της κρίσης έχοντας όμως πλήρη και αντικειμενική πληροφόρηση για το τι πρεσβεύει ο καθένας απ’ όσους προτείνουν λύσεις για έξοδο από την κρίση.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Φίλιππος Ζανάκης, γεωπόνος και μέλος της Τοπικής Οργάνωσης του Ε.ΠΑ.Μ. στη Μαγνησία, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση στη γεωργία σήμερα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Ο Έλληνας, αλλά και ο Ευρωπαίος αγρότης έχει φτάσει στη θλιβερή κατάσταση να γίνει το μισθωμένο χέρι της βιομηχανοποιημένης κοινωνίας που προσπαθεί να επιβιώσει όχι μέσα από την πώληση αγροτικών προϊόντων αλλά από τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει για πολλούς λόγους, όπως ο διατροφικός κίνδυνος, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η οικονομική αφαίμαξη με τελικό αποτέλεσμα τη χρεωκοπία του αγρότη, και η έλλειψη διατροφικής επάρκειας που σημαίνει την εξάρτηση από εξωτερικούς παράγοντες με όρους εθνικής υποτέλειας».

Ο κ. Χαρίλαος Χουλιάρας, γεωπόνος, με εξειδίκευση στον τομέα των βιοκαλλιεργειών και της αγροοικολογίας και μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. από τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, ανέφερε: «Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, τη δεύτερη σε βιοποικιλότητα σε όλη την Ευρώπη, είναι ανήκουστο να μιλάμε για χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Οι σύγχρονες καλλιεργητικές μέθοδοι που έχουν εφαρμοστεί στη Σουηδία είναι υπεραποδοτικές και αποδίδουν πρώτης ποιότητας προϊόντα, δεν κουράζουν το έδαφος και είναι απόλυτα ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία».

Ο πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ., Δημήτρης Καζάκης, οικονομολόγος – αναλυτής, τόνισε στη δική του ομιλία πως η χώρα ανήκει σ’ εκείνους που καλλιεργούν τη γη της και πως η ενίσχυση της εγχώριας αγροτικής οικονομίας οφείλει να είναι πρωταρχικός στόχος κάθε σοβαρής προσπάθειας ανασυγκρότησης της χώρας. «Αυτή τη στιγμή όμως παρατηρούμε μια συνεχή προσπάθεια συρρίκνωσης της αγροτικής οικονομίας, έτσι ώστε το οικόπεδο Ελλάδα να μην αξίζει τίποτα». Και συνέχισε «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι επιδοτήσεις που δίνονται προκειμένου να μειωθεί ο πληθυσμός των ελληνικών αιγοπροβάτων. Κι ενώ ήδη η Ελλάδα εισάγει περισσότερα τρόφιμα απ’ ό,τι εξάγει, η περαιτέρω συρρίκνωση της γεωργίας θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων και τη διόγκωση του δημοσίου χρέους».

«Πράγματι» είπε «η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων που διατίθενται αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλή εξαιτίας της εισαγωγής αγροτικών προϊόντων χαμηλής διατροφικής αξίας. Αυτό αντανακλά, όμως, άμεσα στη δημόσια υγεία, καθώς η ποιότητα των καταναλωμένων τροφίμων δρα προληπτικά για τον πληθυσμό.

Ο κ. Καζάκης τόνισε πως όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν μόνο αν ο λαός εμπιστευτεί ένα άλλο πολιτικό προσωπικό με ξεκάθαρες πολιτικές και λύσεις και φυσικά μακριά από μνημόνια. «Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η παραπομπή στη δικαιοσύνη όλων όσων έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στα μνημόνια με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας ενεργώντας εις βάρος του λαού. Η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ είναι το επόμενο βήμα. Ο στόχος είναι διπλός: δεν μπορείς να είσαι μέσα σε μια Ένωση που θα βάζει τρικλοποδιές σε κάθε προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας και φυσικά, αν θες να ανακτήσεις την εθνική σου κυριαρχία και να ξεκινήσεις να εφαρμόζεις τη δική σου πολιτική, πρέπει να απαλλαγείς από τις νόρμες και τις ντιρεκτίβες της Ε.Ε. Ακόμα ένα βήμα που πρέπει να γίνει είναι η διαγραφή του χρέους της χώρας. Δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιήσουμε όλα τα παραπάνω και να κρατήσουμε αυτό το βαρέλι χωρίς πάτο που απομυζεί την ελληνική οικονομία, γιατί στην περίπτωση αυτή θα είναι σαν να έχουμε αποδεχτεί την ισχύ των δεσμεύσεων των μνημονίων». Ο κ. Καζάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως όλες αυτές οι κινήσεις πρέπει να υποστηριχθούν με τη ψήφιση νέου Συντάγματος το οποίο θα περιορίζει, αν δεν εξαλείφει, κάθε πιθανότητα να επαναληφθούν όλα αυτά τα γεγονότα που οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση τον ελληνικό λαό.

Στην εκδήλωση του Ε.ΠΑ.Μ. παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass