Διάσωση ορειβατών από χιονοστιβάδα στον Κίσσαβο

Ασκηση ετοιμότητας και συντονισμού δυνάμεων κρατικών φορέων και εθελοντικών ομάδων χθες στο Καταφύγιο Κισσάβου

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2019 22:16

«Κωδική ονομασία αποστολής: «Κίσσαβος 2019».

Στόχος: Διάσωση από χιονοστιβάδα δύο ορειβατών, που εντοπίστηκαν Νοτιοδυτικά του καταφυγίου στον Κίσσαβο!»

Η συγκεκριμένη εντολή δόθηκε χθες το πρωί και ο μηχανισμός ενεργοποίησης των ομάδων διάσωσης της Θεσσαλίας ανταποκρίθηκε στο έπακρο για να τη φέρει εις πέρας.

Ειδικότερα, η Πολιτική Προστασία Π.Ε. Λάρισας Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημέρωσε την 8η ΕΜΑΚ για το συμβάν αγνοουμένων ορειβατών από χιονοστιβάδα, η οποία ανέλαβε τον ρόλο του συντονισμού και έπειτα από τέσσερις ώρες προσπαθειών μέσα στις χιονισμένες πλαγιές και μονοπάτια του βουνού, η αποστολή εξετελέσθη με επιτυχία!

Όλα τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας άσκησης προσομοίωσης επιχείρησης διάσωσης, που οργανώθηκε σε πραγματικές συνθήκες, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε τέτοιες αποστολές.

Αν και οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν χθες στον Κίσσαβο, ανέτρεψαν μέρος του σεναρίου που προέβλεπε το αντίθετο, κατά τ’ άλλα η άσκηση αποστολής διάσωσης πραγματοποιήθηκε κανονικά και μέσα στα χρονικά όρια του σχεδιασμού.

Χαρακτηριστική ήταν γι' αυτό η φράση του επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Χρήστου Καραμπούζη: «Δυστυχώς ο καιρός ήταν καλός. Η άσκηση όμως ήταν επιτυχημένη!».

Με επικεφαλής του συντονισμού της αποστολής, τον διοικητή της 8ης ΕΜΑΚ επιπυραγό Λάμπρο Κίτσιο, η έρευνα και η διάσωση δύο ορειβατών, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς παρατηρήθηκε συγχρονισμός και άψογη συνεργασία, μεταξύ όλων των ομάδων των επίσημων αρμόδιων φορέων, με αυτών των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα οι εθελοντικές οργανώσεις που συμμετείχαν ήταν οι εξής: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας, Κυνηγετικός Σύλλογος Λάρισας, Αερολέσχη Λάρισας, Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Λάρισας και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας. Αντίστοιχα τα μέλη τους, τα οποία συμμετείχαν στη χθεσινή αποστολή, ξεπέρασαν τα εκατό.

Σύμφωνα με τους οργανωτές της δράσης, και ειδικότερα την Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Θεσσαλίας, την 8η ΕΜΑΚ και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η άσκηση είχε στόχο να ενισχύσει την ετοιμότητα των εθελοντικών οργανώσεων που είναι εγγεγραμμένες στο τοπικό μητρώο Πολιτικής Προστασίας, τη γνωριμία μεταξύ των μελών που συμμετέχουν και πλαισιώνουν τους Συλλόγους στις επιχειρήσεις όποτε χρειαστεί, την πρόληψη για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων - λαθών που δημιουργούνται –παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια ενός πραγματικού γεγονότος, και τέλος την καλύτερη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τις εθελοντικές οργανώσεις.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass