Κλέφτες με… «θρησκευτική» συνείδηση

ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ «ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ» ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ 18ου ΑΙ. ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2019 22:02
Κάτοικοι του χωριού πήγαν στην εκκλησία όταν μαθεύτηκε το γεγονός, ενώ γυναίκες καθάρισαν την εικόνα που τοποθετήθηκε στη θέση της Κάτοικοι του χωριού πήγαν στην εκκλησία όταν μαθεύτηκε το γεγονός, ενώ γυναίκες καθάρισαν την εικόνα που τοποθετήθηκε στη θέση της

Με… «θρησκευτική» συνείδηση αποδεικνύονται οι κλέφτες της ιστορικής αξίας εικόνας, του 18ου αιώνα, που είχαν κλέψει πριν από ενάμιση μήνα από τον ι.ν. του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κοιλάδα Λάρισας καθώς την πέταξαν προκειμένου να βρεθεί και να επιστραφεί στην εκκλησία.

Παρέμειναν ωστόσο… πιστοί στο «επάγγελμα» του κλέφτη αφού μπορεί να παρέδωσαν την εικόνα με τον τρόπο τους, νωρίτερα ωστόσο αφαίρεσαν τα τάματα.

Ο 79χρονος Γιώργος Στάθης περπατώντας χθες το πρωί, όπως συνηθίζει καθημερινά, υπήρξε ο αγγελιοφόρος των καλών νέων καθώς μερικές δεκάδες μέτρα έξω από την Κοιλάδα βρήκε πεταμένη αλλά σε καλή κατάσταση την κλεμμένη εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα, όπως βρήκε και το μαξιλαράκι που ήταν τοποθετημένο το κομμάτι της εμβάδας (σ.σ. «παντόφλα») του Αγίου που είχε δωρίσει στον ναό ο μακαριστός μητροπολίτης Λάρισας Ιγνάτιος.

Κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία ενώ γυναίκες καθάρισαν την εικόνα και την τοποθέτησαν ξανά στη θέση της στον ναό, όπου με αφορμή την εύρεσή της, χθες το απόγευμα τελέσθηκε δοξολογία, ενώ μεθαύριο Κυριακή θα τελεσθεί πανηγυρική θεία λειτουργία και περιφορά.

Η εικόνα βρέθηκε λίγο έξω από το χωριό, «στον δρόμο προς το κοιμητήριο όπου δηλαδή καθημερινά πάνε κάτοικοι του χωριού» σημειώνει στην «Ε» ο πρόεδρος της κοινότητας Κοιλάδας, Παν. Νατσίδης. Για να τονίσει την εκτίμηση ότι «οι κλέφτες πέταξαν την εικόνα έξω από το χωριό για να τη βρούμε αφού πρώτα πήραν τα τάματα. Η εικόνα είναι σε καλή κατάσταση, δηλαδή πρέπει να την άφησαν αυτές τις ημέρες» προσθέτει ο κ. Νατσίδης αναφέροντας την εξέλιξη στην ΕΛ.ΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι η εικόνα είχε κλαπεί από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου, το ίδιο βράδυ που άγνωστοι διέρρηξαν και άλλους ναούς σε γειτονικά χωριά των Δήμων Λάρισας και Κιλελέρ, προκαλώντας φθορές στις εκκλησίες σπάζοντας πόρτες και παράθυρα, ψάχνοντας ακόμη και την Αγία Τράπεζα.

Από την εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα οι δράστες έκλεψαν τα τάματα και εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των κατοίκων του χωριού, την επέστρεψαν καθώς η δράση τους δεν αφορούσε στην κλοπή ιστορικής αξίας εικόνων αλλά στα παγκάρια όπου αναζήτησαν μετρητά όπως και χρυσαφικά στα τάματα.

Η επιστραφείσα εικόνα θεωρείται ιστορικής σημασίας καθώς –σύμφωνα με τον εφημέριο του ναού, π. Αδάμ- χρονολογείται από την περίοδο 1780 – 1830 και αναπαριστά τον Άγιο Σπυρίδωνα (προτομή, με διαστάσεις 35 επί 25 εκατοστά). Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 άγνωστοι διέρρηξαν τον άλλο ναό της Κοιλάδας, της Γέννησης της Θεοτόκου στην πλατεία του χωριού, κλέβοντας την εικόνα της Παναγίας της Θρακιώτισσας, που χρονολογείται μεταξύ του 1800 και του 1850, μια εικόνα που έφεραν μαζί τους το 1906 στην Κοιλάδα, οι πρόσφυγες από το Καβακλή της Ανατολικής Ρωμυλίας. Οι δράστες εκείνης της κλοπής πήραν τα τάματα και πέταξαν επίσης την κλεμμένη εικόνα λίγο έξω από το χωριό, μόνο που τότε η εικόνα βρέθηκε αυθημερόν.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass