Αυτή είναι η αλήθεια για τη Βενεζουέλα...

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΙΛΗΣΕ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2019 22:12

Την πεποίθησή του πως οι Βενεζουελανοί, ειρηνικά, μέσα από τον διάλογο, με τη δημοκρατική και πρωταγωνιστική συμμετοχή του λαού, θα βρούνε τη λύση στα προβλήματά τους, εξέφρασε χθες βράδυ από τη Λάρισα ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Freddy Jesus Fernadez Torres.

Ο πρέσβης που ήταν ομιλητής σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, που διοργάνωσε η Αντιπολεμική Κίνηση Λάρισας με θέμα τις εξελίξεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, έστειλε και παράλληλα το μήνυμα πως είναι μεν μια ειρηνική μα όχι άοπλη επανάσταση αυτή της Βενεζουέλας.

Μάλιστα τόνισε πως η κυβέρνηση Μαδούρο απαιτεί την άμεση παύση κάθε μορφής επίθεσης ενάντια στη Βενεζουέλα και να επιστραφούν οι οικονομικοί πόροι που τους έχουν στερήσει τόσο η ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη. Επίσης ζήτησε την άμεση παύση του πολέμου και της οικονομικής πολιορκίας ενάντια στη χώρα και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση Μαδούρο αποφασίζει σταθερά υπέρ της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

«Η Βενεζουέλα έχει πάρει την κυρίαρχη απόφαση να γίνει ένας λαός ελεύθερος και έχουμε πετύχει πολύ δυναμικά αποτελέσματα επιλέγοντας τον δρόμο του σοσιαλισμού με ενδογενή ανάπτυξη. Μεταξύ του 1998 και του 2013, η πείνα μειώθηκε στη Βενεζουέλα από το 21,10%, σε λιγότερο από 5%», είπε και συνέχισε να παραθέτει αριθμούς: «Στα χρόνια της Επανάστασης έχει επενδυθεί κατά μέσο όρο το 64% των συνολικών εσόδων της χώρας στον κοινωνικό τομέα.

Πάνω από 3 εκατομμύρια Βενεζουελανών έχουν συνταξιοδοτηθεί από την Επανάσταση. Στα 40 χρόνια της η δεξιά έδωσε σύνταξη σε λιγότερους από 400 χιλιάδες ανθρώπους.

Σήμερα, από τα 30 εκατομμύρια κατοίκους, τα 10 μορφώνονται.

Η Κυβέρνηση έχει χαρίσει πάνω από 4 εκατομμύρια υπολογιστές με το πρόγραμμα Canaimita. 7 στους 10 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν παραλάβει τον υπολογιστή τους.

Η Επανάσταση δημιούργησε 44 Πανεπιστήμια. Η Βενεζουέλα είναι η πέμπτη χώρα στον κόσμο με τον μεγαλύτερο αριθμό πανεπιστημιακών φοιτητών.

Η Βενεζουέλα, με την εθνικοποίηση της Πεντεβέσα, αποφασίζει κυρίαρχα για το μέλλον των μεγαλύτερων αποθεμάτων του πλανήτη: 300 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου.

Πάνω από δύο εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες κατοικίες έχει παραδώσει η Κυβέρνηση σε δικαιούχους, από το 2011 που μπήκε σε εφαρμογή το κοινωνικό Πρόγραμμα "Μεγάλη Αποστολή Κατοικία" της Βενεζουέλας.

Σκεφτείτε για ένα λεπτό αυτό το νούμερο. Δύο εκατομμύρια, πεντακόσιες χιλιάδες κατοικίες χτίστηκαν και παραδόθηκαν, σε τιμές κοινωνικού συμφέροντος, μέσα σε 7 μόνο έτη.

Το 2005, η Unesco κήρυξε τη Βενεζουέλα ως Περιοχή Μηδενικού Αναλφαβητισμού.

Η Επανάσταση έχει εξασφαλίσει καθημερινή εντελώς δωρεάν σίτιση για τέσσερα εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια, στα σχολεία τους.

Η Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κατέκτησε, στα χρόνια της Επανάστασης, έναν υψηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ), σε επίπεδα υψηλότερα από χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα και το Μεξικό.

Στη Βενεζουέλα, μεταξύ 1999 και 2013, δημιουργήθηκαν 5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας».

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχεται η Βενεζουέλα είπε: «Για να έχετε μια ιδέα του μεγέθους της επίθεσης που δεχόμαστε, μόνο το 2019 οι ΗΠΑ μας έχουν στερήσει 30 δισ. δολάρια σε δικά μας διυλιστήρια και τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η Αγγλία έχει παρακρατήσει παράνομα 1,2 δισ. δολάρια σε αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας και η Euroclear μας έχει παρακρατήσει άλλα 1,2 δισ. δολάρια σε ομόλογα».

Για το εκλογικό σύστημα της χώρας του υπογράμμισε πως «είναι απόλυτα διάφανο και ελεγχόμενο σε όλα του τα στάδια. Αυτό το γνωρίζουν και το έχουν επιβεβαιώσει διεθνείς παρατηρητές σε όλες μας τις εκλογικές διαδικασίες. Το είπε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμμυ Κάρτερ και ο πρώην πρόεδρος της Ισπανίας Ροδρίγο Θαπατέρο».

Εν κατακλείδι ως μοναδικό τρόπο για να επιλυθούν τα προβλήματα διέκρινε εκείνον που περνάει μέσα από τον διάλογο και τις λαϊκές αποφάσεις: «Ο λαός της Βενεζουέλας είναι ανεξάρτητος, ελεύθερος και κυρίαρχος, είναι αυτός που έχει την ευθύνη να αποφασίσει για τα θέματά του. Γι’ αυτόν τον λόγο καλωσορίζουμε τον Μηχανισμό του Μοντεβιδέο. Είναι μία πρωτοβουλία που συμφωνήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2019, από την Ουρουγουάη, το Μεξικό και την Κοινότητα των Κρατών της Καραϊβικής, Caricom» και τη χαρακτήρισε ως «μία ειρηνική και δημοκρατική λύση που προάγει τον διάλογο και την ειρήνη, με απόλυτο σεβασμό των αρχών της μη παρέμβασης, της νομικής ισότητας των Κρατών, της ειρηνικής επίλυσης των αντιπαραθέσεων, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, και της αυτοδιάθεσης των λαών».

Εν συνεχεία και για αρκετή ώρα ο πρέσβης απάντησε σε πολλά ερωτήματα των πολιτών που είχαν να κάνουν με την ενημέρωση και τον έλεγχο των ΜΜΕ, τα ράφια των σούπερ μάρκετ, την παιδεία κ.ά.

Πριν τον πρέσβη μίλησε ο κ. Αχιλλέας Κυρίτσης από την Αντιπολεμική Κίνηση Λάρισας ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο κ. Νίκος Κακαγιάννης.

Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass