Εμφαση στην προσχολική αγωγή, αυτόνομα Πανεπιστήμια

Η ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2019 21:02 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Μαρ 2019 21:37

Τους πέντε βασικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, η οποία μαζί με την Υγεία αποτελούν πρωταρχική προτεραιότητα στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, παρουσίασε από τη Λάρισα (ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ») η «γαλάζια» τομεάρχης Παιδείας, βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως.

Οι άξονες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω παρεμβάσεις: Παιδεία σύγχρονη, δημιουργική και ανοικτή. Μεγαλύτερη αυτονομία στις εκπαιδευτικές μονάδες, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς: Εκπαιδευτικό σύστημα που δημιουργεί ίσες δυνατότητες και περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Δημιουργία και μετάδοση της γνώσης σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα και διάδοση των καλύτερων πρακτικών.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας η κ. Κεραμέως ιεράρχησε τις προτεραιότητες της ΝΔ, ξεκινώντας από τη βάση και όχι τα κεραμίδια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προτεραιότητά μας είναι να ξεκινήσουμε από κάτω προς τα πάνω. Από τα χρόνια της προσχολικής αγωγής από 0-6. Αυτό επιτάσσει η λογική, να ξεκινήσουμε από τα θεμέλια κι όχι από τα κεραμίδια. Επίσης οι μελέτες που παρατηρούνται στον εγκέφαλο σ’ αυτή την ηλικία είναι πολλαπλάσιες από την ηλικία 6-18. Έτσι κανένα παιδί δεν θα πρέπει να μείνει έξω από παιδικούς σταθμούς και την υποχρεωτική εκπαίδευση στην προσχολική αγωγή, το Νηπιαγωγείο, θα γίνει πράξη σε όλη την Ελλάδα. Στο Δημοτικό θέλουμε να δώσουμε έμφαση στις ήπιες δεξιότητες και στις ψηφιακές δεξιότητες. Επίσης θα πρέπει να σκεφτόμαστε με βάση το 2035, γιατί τα παιδιά που είναι στην Α’ Δημοτικού θα βγούνε τότε στην αγορά εργασίας. Χρειάζεται αξιολόγηση για όλους όπου θα συνδέεται με την ταχύτερη μισθολογική εκπαίδευση. Να δώσουμε έμφαση στην τεχνολογική εκπαίδευση γιατί μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αποδειχθεί κλειδί στη διαφορά εκπαίδευσης και αναγκών στην αγορά εργασίας». Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θέλουμε πιο ελεύθερα σχολεία και πανεπιστήμια που θα είναι πιο αυτόνομα, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας».

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ

Απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» για το κόστος και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προτάσεων της ΝΔ, η κ. Κεραμέως υποστήριξε: «Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε πιο πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία. Θα θέλαμε να έχουμε μία αύξηση της χρηματοδότησης, αλλά δεν μπορούμε να δεσμευθούμε για κάτι τέτοιο αν δεν δούμε τι κατάσταση θα παραλάβουμε. Μπορούμε όμως να δεσμευθούμε να δώσουμε τα εργαλεία. Θα αξιοποιήσουμε Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για να φτιάξουμε εστίες και σχολεία, ενώ θα δημιουργηθεί κι ένα πλαίσιο για δωρεές. Μέτρα που υπάρχουν, αλλά δεν αξιοποιούνται. Εννιά στις δέκα προτάσεις μας έχουν σκοπό την αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, εμείς θα προσπαθήσουμε όμως να γίνει και το αυτονόητο στη χώρα μας. Η ίδρυση και μη κρατικών ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Άσυλο: Η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ δήλωσε πως «μεγάλη ζημιά από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει και με το άσυλο. Που από άσυλο ιδεών, έχει γίνει άσυλο εγκληματιών. Το λέμε ξεκάθαρα, το άσυλο δεν τροποποιείται… καταργείται! Δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης».

Σχέδιο Γαβρόγλου: Επαναλαμβάνοντας όσα υποστήριξε στη χθεσινή της συνέντευξη στην «Ε» η κ. Κεραμέως ανέφερε πως για «την αλλαγή εισόδου στα Πανεπιστήμια η ΝΔ δεν θα κάνει εξαγγελίες γιατί δεν θέλει να φέρει αναστάτωση. Θα γίνουν συζητήσεις με φορείς για το σύστημα που ισχύει σήμερα που έχει και θετικά και αρνητικά».

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Καλωσορίζοντας την κ. Κεραμέως ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χρ. Καπετάνος ανέφερε πως αμέσως μετά την Αθήνα, το κόμμα παρουσιάζει στην περιφέρεια και στη Λάρισα για πρώτη φορά το πρόγραμμα για την Παιδεία.

Ο αν. τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Χρ. Κέλλας κάλεσε τους πολίτες στις Ευρωεκλογές να στείλουν ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στο ψέμα, τον λαϊκισμό και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κι έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας για τον χώρο της Παιδείας, αναφέροντας: «Στηρίζουμε τη δημόσια εκπαίδευση και το έργο των εκπαιδευτικών και θα προχωρήσουμε αποφασιστικά σε όλες τις αλλαγές που απαιτούνται για να καταστήσουμε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο, αποτελεσματικό και ανταγωνιστικό, με ίσες ευκαιρίες σε όλους και επιβράβευση της αριστείας. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε πρακτικές, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και έχουν ως κοινό παρονομαστή την τακτοποίηση ημετέρων. Αυτό προκύπτει και από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για τις αδιαφανείς διαδικασίες, που ακολουθούνται στα συμβούλια επιλογής στελεχών της Εκπαίδευσης. Όλα αυτά θα τελειώσουν πολύ σύντομα. Θα καταργήσουμε, τόσο τον ν. 4547/2018, όσο και τον ν. 4415/2016, και, από κοινού με την εκπαιδευτική κοινότητα, θα συστήσουμε ένα πλαίσιο αξιολόγησης, που θα εγγυάται την αξιοκρατία, καταλύοντας το κομματικό κράτος που επιχειρούν να επιβάλλουν».

Ο Μαξ. Χαρακόπουλος καλωσόρισε με θερμά λόγια «τη διάδοχό του στον Τομέα Παιδείας, τη Νίκη Κεραμέως κι έκανε έκκληση «να μην υπάρξουν ασκήμιες που θα αμαυρώσουν τις παρελάσεις», με αφορμή και τις ανακοινώσεις φορέων και συλλόγων κατά κυβερνητικών στελεχών για το θέμα της Μακεδονίας. Δεν θέλω να μπω στον πειρασμό να πω ότι “έσπειραν ανέμους και θερίζουν θύελλες”, γιατί κι ως υπουργός υπέστην ανάλογες συμπεριφορές, αλλά νομίζω ότι όλοι πρέπει να σεβαστούμε το νόημα, το περιεχόμενο και τον συμβολισμό της εθνικής επετείου». Για το βομβιστικό χτύπημα στο ρωσικό προξενείο στην Αθήνα ο κ. Χαρακόπουλος μίλησε για «μια νέα γενιά τρομοκρατών που η πολιτεία θα πρέπει με αποφασιστικότητα, με ισχυρή βούληση και σχέδιο να την αντιμετωπίσει».

Τέλος ο Γ. Κατσιαντώνης επιτέθηκε στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στην Παιδεία και κάλεσε τον κόσμο στις Ευρωεκλογές να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας αυτής της πολιτικής.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass