Θεραπευτικό Κέντρο για παιδιά με αυτισμό στη Λάρισα

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Αυτισμό Ερη Καλογεροπούλου μιλά για τις εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες του Κ.Η. «ΧΑΡΑ ΙΙ»

Δημοσίευση: 01 Απρ 2019 22:04

Η διαφορετικότητα τρομάζει τους ανθρώπους, γιατί ξεφεύγει από τα δεδομένα και τα κοινωνικά αποδεκτά πρότυπα. Στην καλύτερη περίπτωση ξαφνιάζονται, καθώς δεν μπορούν να τη διαχειριστούν και στη χειρότερη, την τοποθετούν στον περιθώριο, την απομονώνουν και την πολεμούν, σαν να ξορκίζουν το κακό.

Σήμερα, όμως που ο άνθρωπος κατακτά συνεχώς περισσότερα σκαλοπάτια στη γνώση του άγνωστου κόσμου των ανθρώπινων ιδιαιτεροτήτων, αναμφίβολα δεν έχει δικαιολογία να συμπεριφερθεί έτσι. Με διάθεση αυτοκριτικής, με ισχυρή θέληση και αγάπη, πρέπει να μάθει να την αποδέχεται και μπορεί μέσα από αυτή τη διαδικασία να ξαφνιαστεί, διαπιστώνοντας τα μαθήματα ζωής που είναι ικανή να του προσφέρει.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό -2 Απριλίου- μας ζητά να σκεφτούμε, έστω μια στιγμή, την ιδιαιτερότητα και τη διαφορετικότητα και να δούμε τον εαυτό μας απέναντι σ’ αυτή. Στη Λάρισα ειδικά, γίνεται μια σημαντική προσπάθεια στήριξης των ατόμων με αυτισμό ή ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, η οποία σταδιακά δυναμώνει. Είναι το Κέντρο Ημέρας «ΧΑΡΑ ΙΙ», για τη λειτουργία του οποίου μιλά στην «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Αυτισμό κ. Ερη Καλογεροπούλου.

* Κυρία Καλογεροπούλου, καταρχήν ενημερώστε μας ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του αυτισμού;

- Ο αυτισμός είναι μια χρόνια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο επικοινωνεί και βιώνει τον κόσμο γύρω του.

* Ποιες είναι οι κύριες δυσκολίες του παιδιού με αυτισμό;

- Το παιδί με αυτισμό δυσκολεύεται να επεξεργαστεί όσα βλέπει, ακούει και γενικά αισθάνεται, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται στην επικοινωνία και στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Παρατηρείται δυσκολία στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, στην ικανότητα και επιθυμία σύναψης σχέσεων με τους άλλους ενώ παράλληλα εμφανίζονται επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και εμμονικά ενδιαφέροντα. Οι δυσκολίες του αυτισμού εμφανίζονται με διαφορετική βαρύτητα από παιδί σε παιδί και γι’ αυτό μιλάμε για αυτιστικό φάσμα και παιδιά με σοβαρή, μέτρια ή υψηλή λειτουργικότητα.

* Πώς μπορεί να βοηθηθεί ένα παιδί με αυτισμό;

- Ο αυτισμός, δυστυχώς, δεν προλαμβάνεται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, καθώς η ακριβής αιτιολογία του είναι ακόμα άγνωστη.

Βασικό ρόλο παίζει η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και η πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση (από τον δεύτερο χρόνο της ζωής μέχρι τα 4-5 χρόνια). Η πρώιμη παρέμβαση σε όλους τους τομείς δυσκολιών που παρουσιάζει το παιδί με αυτισμό (επικοινωνία, συγκέντρωση, ικανότητα μάθησης κ.ά.) μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο τα συμπτώματα του αυτισμού, αναχαιτίζοντας τις δυσλειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος του εγκεφάλου, αλλά και να το βοηθήσει να αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις ικανότητές του. Μια τέτοιου είδους ολιστική πρώιμη παρέμβαση παρέχεται στο Κ.Η. ΧΑΡΑ ΙΙ, η οποία είναι εστιασμένη στις βασικές δυσκολίες των παιδιών προσχολικής ηλικίας με αυτισμό και διαμορφώνεται εξατομικευμένα για το κάθε παιδί με βάση τις ανάγκες του, από μία ομάδα επιστημόνων -ειδικοί παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γυμναστές- που αποτελούν τη διεπιστημονική ομάδα.

* Τι είναι το Κέντρο Ημέρας «ΧΑΡΑ ΙΙ» και πώς μπορεί να εγγραφεί ένα παιδί;

- «Είναι ένα θεραπευτικό κέντρο όπου τα παιδιά ηλικίας από 2 έως 10 ετών με διάγνωση διαταραχής αυτιστικού φάσματος, μπορούν να λάβουν εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες. Ιδρύθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας, και εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Οι γονείς μπορεί να φτάσουν σε εμάς μετά από κάποια παραπομπή, όπως για παράδειγμα από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, από παιδιατρικά νοσοκομεία, άλλα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα ή κέντρα ψυχικής υγείας της χώρας, από ιδιώτες παιδιάτρους, ψυχολόγους, παιδοψυχιάτρους και αναπτυξιολόγους».

* Πώς λειτουργεί;

- Λειτουργούν δύο τμήματα. Το πρωινό τμήμα παρακολουθούν παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, όπου τους παρέχεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους, με απώτερο στόχο αρχικά την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, τη διαχείριση των δυσκολιών και στη συνέχεια την ένταξη του παιδιού στο κατάλληλο προσχολικό πλαίσιο. Στο απογευματινό τμήμα προσέρχονται παιδιά ηλικίας 6-10 ετών και δίνεται έμφαση στην προώθηση της κοινωνικής επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης καθώς και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων καθημερινής ζωής. Οι υπηρεσίες μας προσφέρονται δωρεάν.

Να σημειωθεί ότι έχει δημιουργηθεί και η Υπηρεσία Υποστήριξης Οικογένειας, όπου μια ψυχολόγος διατίθεται αποκλειστικά για την υποστήριξη, ψυχοεκπαίδευση και συμβουλευτική της οικογένειας, με κατ’ οίκον επισκέψεις, ατομικές και ομαδικές συναντήσεις. Επίσης ο Σύλλογός μας αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ομάδων υποστήριξης και των αδελφών των παιδιών με αυτισμό, από τη νέα σχολική χρονιά.

* Το παιδί στο φάσμα του αυτισμού, πρέπει να πάει στο Κέντρο Ημέρας ή σε κανονικό παιδικό σταθμό;

- Ανάλογα με την κατάσταση του παιδιού, οι γονείς μπορούν να αποφασίσουν το παιδί να παρακολουθήσει ένα προσχολικό πλαίσιο. Ωστόσο έχουμε δει αρκετές φορές παιδιά να έρχονται σε μας σε ηλικία 4 ή 5 ετών, καθώς οι γονείς ήλπιζαν ότι δεν θα χρειαζόταν ένα εξειδικευμένο πλαίσιο, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass