Νεκρός στα Τίρανα ο ληστής της Εθνικής Τράπεζας

ΑΠΕΔΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΛΗΣΤΕΨΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΙΝ 6 ΧΡΟΝΙΑ

Δημοσίευση: 11 Απρ 2019 22:30

Νεκρός από τα πυρά Αλβανών αστυνομικών μετά τη ληστεία χρηματοαποστολής στο αεροδρόμιο των Τιράνων έπεσε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο 47χρονος Αντμίρ Μουρατάι που αναζητούσε η ΕΛ.ΑΣ. καθώς χάθηκαν τα ίχνη του μετά και τη θρασύτατη ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, το 2013 στη Λάρισα.

Μια καλά διαβασμένη ληστεία, «φόρα – παρτίδα» στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, «μπροστά στα μάτια» της αστυνομίας, με λεία 847.000 ευρώ αλλά και συνάλλαγμα δεκάδων χιλιάδων δολαρίων ΗΠΑ, Ελβετικών φράγκων και λιρών Αγγλίας.

Ο σκληρός κακοποιός Αντμίρ Μουρατάι, μαζί με 10 ακόμη ομοεθνείς του μετά από μια επιχείρηση με βαρύ οπλισμό, κατάφερε στις 22 Μαρτίου 2013 να αποδράσει από τις Φυλακές Τρικάλων όπου εξέτιε ποινές κάθειρξης με αφορμή τη συμμετοχή του σε ληστείες.

Δύο μήνες μετά την απόδραση ο Μουρατάι, με τον 31χρονο σήμερα ομοεθνή του και επίσης δραπέτη των Φυλακών Τρικάλων, Κλέμεντ Σάλα και με άλλους τρεις συνολικά συνεργούς τους, σχεδιάζουν με επιτυχία τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στο Κέντρο της Λάρισας.

Παρότι αναζητούνταν, καθότι δραπέτες φυλακών, οι δύο ληστές μπήκαν από την κεντρική είσοδο παριστάνοντας τους πελάτες, αδιαφορώντας επίσης για το γεγονός ότι την ίδια ώρα, ακριβώς απέναντι στην Κεντρική πλατεία βρίσκονταν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο προβλεπόμενης θέσης αστυνόμευσης.

Έχοντας «χαρτογραφήσει» από καιρό την περιοχή, ο Μουρατάι και ο Σάλα, γνώριζαν επίσης ότι εκείνη την περίοδο δίπλα από το κεντρικό υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, εκτελούνταν εργασίες ανέγερσης οικοδομής. Μετά τη ληστεία βγήκαν στο παράθυρο, πάτησαν στο ικρίωμα και από τη σκαλωσιά πέρασαν στο γιαπί όπου, μέσω πιλοτής διπλανής πολυκατοικίας βγήκαν στην οδό Σκ. Σούτσου. Εκεί τους περίμενε τρίτος συνεργός, με το αυτοκίνητο διαφυγής να εντοπίζεται φλεγόμενο έξω από το χωριό Λουτρό του πρώην Δήμου Κοιλάδας.

ΘΡΑΣΟΣ

Στις 8.30 το πρωί της 16ης Μαΐου 2013 ένας 39χρονος ομοεθνής και τρίτος συνεργός των δύο ληστών μπήκε στην Τράπεζα και παριστάνοντας τον πελάτη πήρε αριθμό με σειρά προτεραιότητας. Στην πραγματικότητα κατόπτευσε τον χώρο, είδε ότι έγινε παραλαβή χρημάτων από τη χρηματοποστολή, λόγο για τον οποίο το χρηματοκιβώτιο ήταν ανοικτό.

 Το ίδιο – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - είχε πράξει και προ διημέρου μπαίνοντας στην τράπεζα την ίδια ώρα κάνοντας τις ίδιες ενέργειες και για να μην κινήσει υποψίες ζήτησε να γίνει έλεγχος σε λογαριασμό.

Δέκα λεπτά αργότερα, έχοντας τηλεφωνική -σύμφωνα με εκτιμήσεις- ενημέρωση από τον τρίτο συνεργό τους, μπήκαν στην Τράπεζα οι δύο ληστές παριστάνοντας επίσης τους πελάτες, από την είσοδο της Κεντρικής πλατείας χωρίς δηλαδή να φοράνε κουκούλες ή γάντια παρά μόνο κρατούσαν ένα σάκο που έκρυβαν το καλάσνικοφ, αιφνιδιάζοντας τραπεζοϋπαλλήλους και αληθινούς πελάτες που «άργησαν» να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει.

Ο Μουρατάι κρατώντας το καλάσνικοφ κάλυψε τον Σάλα που με την απειλή πιστολιού πήδηξε στο γκισέ του κεντρικού ταμία και έφθασε στο χρηματοκιβώτιο, απ' όπου αφαίρεσε περισσότερα από 847.140 ευρώ, 57.000 δολάρια ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας και, δεκάδες χιλιάδες φράγκα Ελβετίας, κορώνες Σουηδίας, Γιέν Ιαπωνίας και περίπου 30.000 λίρες Αγγλίας.

Στη θέα του καλάσνικοφ οι πελάτες τράπηκαν σε φυγή ενώ οι δύο ληστές «σήκωσαν» ό,τι χρήματα είχανε στη διάθεσή τους οι υπόλοιποι ταμίες. Έχοντας μελετήσει τον χώρο, οι ληστές - σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ε» - από την εσωτερική σκάλα της τράπεζας ανέβηκαν στον ημιώροφο, άνοιξαν το παράθυρο και από το ικρίωμα του τραπεζικού υποκαταστήματος βρέθηκαν στη διπλανή, νεοαναγειρόμενη οικοδομή.

Από τις οικοδομικές σκαλωσιές πήδηξαν στην πιλοτή πολυκατοικίας και έτσι βγήκαν στην οδό Σκαρλάτου Σούτσου, όπου τους ανέμενε ο συνεργός τους, όπως εκτιμά η ΕΛ.ΑΣ. Δύο ώρες αργότερα σε αγροτικό δρόμο στο Λουτρό Λάρισας βρέθηκε να φλέγεται το πρώτο αυτοκίνητο διαφυγής των ληστών, αυτοκίνητο που είχε κλαπεί το 2011 από το Καματερό Αττικής.

Ενας τέταρτος συνεργός των ληστών, ένας 46χρονος ομοεθνής τους επίσης, ήταν αυτός που τους παρέδωσε σχεδιάγραμμα της πόλης, σχεδιάγραμμα που βρέθηκε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στο σπίτι του τέταρτου δράστη. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία του 5ου συνεργού των δραστών, ο οποίος σε ρόλο «τσιλιαδόρου» βρισκόταν στην οδό Σκαρλ. Σούτσου.

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ

Να σημειωθεί ότι η ΕΛ.ΑΣ. αναμένει από χθες επίσημη ενημέρωση από τις Αλβανικές αρχές για τα στοιχεία του νεκρού στα Τίρανα με αφορμή και το διεθνές ένταλμα που είχε εκδοθεί σε βάρος του Α. Μουρατάι.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass