Το Ευαγγέλιο είναι το φως στο σκοτάδι

Απαντήσεις σε διαχρονικά ερωτήματα για τη Χριστιανική ταυτότητα δόθηκαν μέσα από την παρουσίαση βιβλίου του Θεμιστοκλή Μουρτζανού

Δημοσίευση: 15 Απρ 2019 22:22

Τι σημαίνει να είναι κάποιος χριστιανός σε μία εποχή στην οποία νεότεροι και μεγαλύτεροι δυσκολευόμαστε να κοιτάξουμε τη ζωή με τα μάτια του πλησίον και έχουμε απομακρύνει την καθημερινότητά μας από την αναζήτηση της Αλήθειας, εγκλωβισμένοι σε έναν τρόπο ζωής στηριγμένο στην εικόνα, την τεχνολογία, σε σχέσεις που δεν μπορούν να ξεπεράσουν την προτεραιότητα του εγώ;

Στο ερώτημα αυτό επιχειρήθηκε να δοθεί απάντηση χθες το πρωί στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Χριστιανική Εστία Λάρισας, με αφορμή το νέο βιβλίο του Πρωτοπρεσβυτέρου Θεμιστοκλή Μουρτζανού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας με τίτλο «Λυχνάρι στο σκοτάδι: αναζητώντας δρόμους πίστης σε καιρούς απιστίας». Μια εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο αλλά ταυτόχρονα δόθηκαν στον κόσμο αφορμές να απαντήσει σε σύγχρονα ερωτήματα και προκλήσεις που όλοι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη να βρίσκουμε καταφύγιο στην πίστη, καθώς στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε εκείνη μας δείχνει τον δρόμο και την αλήθεια και επισήμανε ότι πρέπει να λειτουργούμε ως πραγματικοί Χριστιανοί με ανοιχτή καρδιά και όχι ως «δήθεν» Χριστιανοί.

Ο συγγραφέας κ. Μόσχος Λαγκουβάρδος αναφερόμενος στο βιβλίο σημείωσε ότι πρόκειται για ένα δοκίμιο με θέμα την αναζήτηση της πίστης, σ' έναν κόσμο που δε ζει με πίστη. «Πρόκειται για ένα εσωτερικό διάλογο του συγγραφέα με τον αναγνώστη αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Ο πατέρας Θεμιστοκλής γράφει ακολουθώντας τη μέθοδο της ιατρικής. Εξετάζει, γνωματεύει και συνιστά την κατάλληλη θεραπεία» τόνισε χαρακτηριστικά. Όσο για το ποιο είναι το λυχνάρι στο σκοτάδι, ο κ. Λαγουβάρδος απάντησε ότι είναι το Ευαγγέλιο, ο Λόγος του Θεού και η ζωή με αγάπη, πίστη και ελπίδα.

Τα δοκίμια του βιβλίου προσέγγισε και ο ιατρός-πνευμονολόγος κ. Ιωάννης Καλούσης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το Λυχνάρι του π. Θεμιστοκλέως είναι ταπεινό, και φέρνει το φως της εκκλησίας αλλά με πόνο, αυταπάρνηση και θυσίες. «Δεν είναι προβολέας, ο οποίος κάποτε με το υπερήφανο φως του δίνει την αίσθηση, συχνά ψευδαίσθηση, ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι εμείς, αλλά είναι αρκετό το να τον ανάψουμε και όλα θα φωτιστούν. Είναι εκείνο το παλιό, ταπεινό λυχνάρι, το οποίο προϋποθέτει και τη δική μας έγνοια να του προσθέτουμε από το λάδι της πίστης, της μετάνοιας, της αγάπης, του αγώνα, της μελέτης» σημείωσε χαρακτηριστικά για να καταλήξει ότι χρειάζεται χρόνος προσευχής και σιωπής για να μπορέσουμε να δούμε το φως του λυχναριού.

Για τα μηνύματα του βιβλίου μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας π. Θεμοστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ζούμε ένα πολιτισμό φυγής. Αποφεύγουμε τα λόγια και την επικοινωνία ξεχνώντας ότι ο κόσμος άλλαξε με τον Λόγο και μπορεί να αλλάξει. Είμαστε ανικανοποίητοι και γκρινιάζουμε για όλα. Ζητούμε πρόοδο, αγαθά για όλα εκτός από την καρδιά μας. Οι άνθρωποι παλεύουμε για να εξουσιάσουμε τις σχέσεις μας και δεν θέλουμε να αφεθούμε. Λησμονούμε ακόμη και την αγάπη. Υπάρχει γκρίνια παντού στην οικογένεια, στην εκκλησία, στη πολιτική και μια κατάθλιψη και ανημπόρια. Ο Χριστός μάς χτυπά την πόρτα που δεν έχει πόμολο και περιμένει να του ανοίξουμε. Λειτουργεί ως άρτος ζωής που δεν είναι εξουσία, αλλά αγάπη και θυσία. Πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα πάντα με τη λογική και να σιωπήσουμε για να ακούσουμε την καρδιά μας».

Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος κ. Αλέξης Καλέσης, ο οποίος παρουσίασε και το προφίλ του π. Θεμοστοκλή Μουρτζανού.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης οι βουλευτές κ. Χρήστος Κέλλας και Μάξιμος Χαρακόπουλος, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass