«Δώστε μας την ευθύνη να φτιάξουμε εμείς τα έργα του Αχελώου»

Τόνισε ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός στην επέτειο για την εξέγερση του Κιλελέρ

Δημοσίευση: 15 Απρ 2019 22:20

«Δώστε μας την ευθύνη, δώστε μας τη δυνατότητα να φτιάξουμε εμείς τα έργα του Αχελώου, να ολοκληρώσουμε όλα τα έργα μεταφοράς νερού, είναι θέμα επιβίωσης» τόνισε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός.

Μιλώντας στο μνημείο του Κιλελέρ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης μνήμης που συνδιοργάνωσαν Περιφέρεια και Δήμος Κιλελέρ με αφορμή και τη συμπλήρωση 109 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών το 1910, ο κ. Αγοραστός με δεδομένη την πολυετή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου και τις απειλούμενες επιπτώσεις στον θεσσαλικό κάμπο, για πρώτη φορά διατύπωσε το αίτημα να αναλάβει η ίδια η Περιφέρεια Θεσσαλίας την ευθύνη ολοκλήρωσης των έργων, κατά το πρότυπο του έργου της λίμνης Κάρλας.

Η επετειακή εκδήλωση, που τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από την απουσία των αγροτών, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε στον χώρο του μνημείου της εξέγερσης των αγροτών, ο μητροπολίτης Λάρισας σεβ. Ιερώνυμος.

Με τον δήμαρχο Κιλελέρ, Αθαν. Νασιακόπουλο απευθύνοντας χαιρετισμό να σημειώνει πως «η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα που καταθέτουν οι αγρότες, οφείλει να δώσει κίνητρα στα νέα παιδιά να μείνουν και να καλλιεργήσουν τη γη τους. Αυτό θαρρώ ότι είναι το μήνυμα του σημερινού εορτασμού. Να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία των αγροτών του Κιλελέρ και να παλέψουμε σήμερα όλοι μαζί, νέοι και μεγαλύτεροι, ο καθένας από το πόστο του για να έρθουν καλύτερες μέρες για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι αγώνες των πεσόντων της εξέγερσης του Κιλελέρ».

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Νέων Αγροτών Λάρισας, Νίκ. Παυλονάσιος σημειώνοντας πως η χρονιά «ξεκίνησε δυσοίωνα» με αφορμή και τη προχθεσινή χαλαζόπτωση, τόνισε την «απουσία του ΕΛΓΑ και της εναέριας προστασίας» για να ασκήσει έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική με αφορμή τα γενικότερα θέματα των αγροτών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ακόμη περιμένουμε τον υπουργό να μας ενημερώσει για τη νέα ΚΑΠ» και πως «τα υπουργεία μας είναι διακοσμητικά και “ταξιδιάρικα”».

«Το Κιλελέρ αποτελεί φωτεινό παράδειγμα του αγώνα των αγροτών» τόνισε η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσ. Κατσαβριά. Ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «στην εκδήλωση δεν παρευρίσκεται ο αγροτικός κόσμος γιατί η αβεβαιότητα δεν τους αφήνει να γιορτάσουν». «Την πραγματική απογοήτευση του αγροτικού κόσμου στο πολιτικό κατεστημένο» επισήμανε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝΑΛ, Κων. Μπαργιώτας με αφορμή και εξαγγελθείσες «μεταρρυθμίσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ».

ΑΧΕΛΩΟΣ

«Αυτό που χρειάζεται επιτακτικά η Ελλάδα σήμερα είναι μια παραγωγική επανάσταση ιδίως στον πρωτογενή τομέα που συγκεντρώνει και συμπυκνώνει όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα» τόνισε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστός.

Για να υπογραμμίσει πως «είναι ώρα να πάρουμε γενναίες και τολμηρές αποφάσεις. Πρώτα απ' όλους το κεντρικό κράτος, με σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών και εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Μείωση του ΦΠΑ στα εφόδια και άλλα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής που παραμένει στα ύψη παρά το ότι η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική ύφεση.

Χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα από το τραπεζικό σύστημα με λογικά επιτόκια. Ενίσχυση της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της συνεργασίας.

Διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων ποιοτικού νερού στη Θεσσαλία με μια σειρά έργων και με μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Δώστε μας την ευθύνη, δώστε μας τη δυνατότητα να φτιάξουμε εμείς τα έργα του Αχελώου, να ολοκληρώσουμε όλα τα έργα μεταφοράς νερού, είναι θέμα επιβίωσης» τόνισε με έμφαση ο κ. Αγοραστός.

ΕΡΓΟ

«Βρίσκομαι στον τόπο της μνήμης των αγώνων των αγροτών, για να τιμήσω όλους αυτούς που δεν θέλουν να δουν τις ελπίδες τους να χάνονται» τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασ. Κόκκαλης που, περνώντας στην αντεπίθεση, σημείωσε την ανάγκη «να μην προσβάλλουμε το αγώνα των αγροτών εδώ στο μνημείο» υπενθυμίζοντας επίσης ότι «έως το 2015 οι υπουργοί Γεωργίας έταζαν πακέτα στους αγρότες που μετά η Ε.Ε. τα ζητούσε πίσω».

Για να κάνει εκτενή αναφορά στο κυβερνητικό έργο τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η σημερινή κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή έθεσε ως προτεραιότητά της την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, καθιστώντας τους αγρότες συνδιαμορφωτές της αγροτικής πολιτικής». Αναφέροντας τα θέματα των πληρωμών, του ακατάσχετου, του κανονισμού του ΕΛΓΑ και «της αξιοποίησης γεωργικών σχολών που ήταν έτοιμες να γκρεμιστούνε» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τους, Β. Κόκκαλη, Κ. Αγοραστό, Θ. Νασιακόπουλο, Χρ. Κατσαβριά, Χρ. Μπουκώρο, Κ. Μπαργιώτα και, Ν. Παυλονάσιο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας Δημ. Τάχο, τον πρόεδρο της Κοινότητας Κιλελέρ Α. Κοντογιάννη, τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μ. Μαγρίζο, τον πρόεδρο της ΕΑΑΑ, Θαν. Μαργαρίτη, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Θαν. Βερέμη, τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Δημ. Σοφολόγη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων, Ντ. Αυγουστή, αλλά και από εκπροσώπους της 1ης Στρατιάς, του ΣΥΡΙΖΑ, της Ένωσης Κεντρώων, της «Θεσσαλών Συμπολιτεία» και των συνταξιούχων Ν. Περιβολίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές, Νίκ. Παπαδόπουλος και Μάξ. Χαρακόπουλος, ο διοικητής των ΠΥ Θεσσαλίας Χρ. Σπαθούλας, ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Μπίλλης, ο περιφερειακός σύμβουλος, Γ. Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Αγ. Χαρακόπουλος, η υποψήφια ευρωβουλευτής Εύα Μπούρα, η υποψήφια βουλευτής Ευαγγ. Λιακούλη, ο υποψήφιος δήμαρχος Κιλελέρ, Θαν. Μούσιος, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε», Γ. Μιχαλόπουλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Κιλελέρ και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass