Μνημείο για τους εκτελεσθέντες στο Μεζούρλο

ΜΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δημοσίευση: 19 Απρ 2019 22:08

Με μια ιστορικής σημασίας απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας να διαμορφωθεί μνημειακός χώρος στον λόφο του Μεζούρλου, προς τιμήν των εκατοντάδων εκτελεσθέντων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, την περίοδο 1946 – ’50.

Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή του Μεζούρλου, ειδικά την περίοδο 1948 – ’49, έγιναν μαζικές εκτελέσεις μελών του ΚΚΕ και πρωτοπόρων αγωνιστών, ενώ σύμφωνα με έρευνες, «μόνο από τα δύο Στρατοδικεία της Λάρισας με ανύπαρκτα ή σκηνοθετημένα αδικήματα», εκδόθηκαν αποφάσεις μεταξύ των οποίων και 529 καταδίκες σε θάνατο.

Το θέμα εισηγήθηκε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης που σημειώνοντας το αίτημα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ να διαμορφώσει έναν ενιαίο, ολοκληρωμένο μνημειακό χώρο που θα αναδείξει τον τόπο της θυσίας (σ.σ. κοντά στον χώρο όπου γίνονται οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ δίπλα από το Διαχρονικό Μουσείο) τόνισε την ιστορική «υποχρέωση απέναντι στους εκτελεσθέντες».

Το αίτημα του ΚΚΕ μετέφερε μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο το στέλεχος του Κόμματος, Γιάννης Χώτος σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «μία από τις σπουδαιότερες σελίδες της ιστορίας του λαού μας γράφτηκε κατά τη θρυλική δεκαετία του 1940, δεκαετία της εποποιίας της ΕΑΜικής αντίστασης, της απελευθέρωσης της χώρας από τους κατακτητές αλλά και των διώξεων των απελευθερωτών, ΕΑΜιτών και άλλων αγωνιστών.

Στα χρόνια 1946-1950 δικάστηκαν πολλές χιλιάδες αγωνιστές, ενώ εκατοντάδες εκτελέστηκαν για αδικήματα ανύπαρκτα ή σκηνοθετημένα. Τα έτη 1948 και 1949 καταγράφονται οι πιο μαζικές διώξεις και εκτελέσεις μελών, φίλων του ΚΚΕ και άλλων πρωτοπόρων αγωνιστών.

Την περίοδο εκείνη, σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας λειτούργησαν τακτικά και έκτακτα Στρατοδικεία. Στη Λάρισα, εκτός από το τακτικό και το έκτακτο Στρατοδικείο, λειτούργησε επιπλέον ειδικό έκτακτο Στρατοδικείο. Ο λόφος του Μεζούρλου υπήρξε χώρος εκτέλεσης εκατοντάδων αγωνιστών. Με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις, οι καταγεγραμμένοι αγωνιστές που εκτελέστηκαν στον λόφο του Μεζούρλου ανέρχονται στους 450 με 500. Καταγράφονται σαν ήρωες, μάρτυρες μιας εποχής που σημάδεψε την ιστορία του λαού και του τόπου μας».

«Θεωρούμε» -πρόσθεσε ο κ. Χώτος- «ιστορικό και ηθικό χρέος όλων μας, στον λόφο του Μεζούρλου, ως τόπο μαζικής εκτέλεσης και θυσίας αγωνιστών, ως τόπο με βεβαρημένο ιστορικό φορτίο, να διαμορφωθεί ένας μνημειακός χώρος.

Το ΚΚΕ αναγνωρίζει αυτή την ηθική υποχρέωση, γι' αυτό και παίρνει την πρωτοβουλία μίας ολοκληρωμένης πρότασης», την οποία πρόταση «απευθύνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρώντας ότι και η Δημοτική Αρχή μπορεί και πρέπει να συμβάλει καθοριστικά στην ολοκλήρωση αυτής της πρωτοβουλίας του ΚΚΕ για ένα τόσο σημαντικό γεγονός, που αφορά πλατιά τους Λαρισαίους, συνολικά τον θεσσαλικό λαό».

«Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ αιτείται να παραχωρηθεί στο ΚΚΕ το δικαίωμα να διαμορφώσει έναν ενιαίο ολοκληρωμένο μνημειακό χώρο και να αναπτύσσει με δική του ευθύνη δραστηριότητα και πρωτοβουλίες τέτοιες που θα αρμόζουν, συνάδουν και αναδεικνύουν πλατιά το ιστορικό και κοινωνικό περιεχόμενο του τόπου αυτού θυσίας, διευκολύνοντας την πλατιά πρόσβαση και επίσκεψη σε αυτόν του λαού της Θεσσαλίας, ευρύτερα του λαού μας» κατέληξε ο κ. Χώτος.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου τόνισε πως αποτελεί «ελάχιστο χρέος» η δημιουργία μνημείου, ο επικεφαλής παράταξης Ντ. Διαμάντος αναφέρθηκε στην «οδυνηρή περίοδο» του Εμφυλίου ενώ το αίτημα υιοθέτησαν επίσης, ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης, οι επικεφαλής παρατάξεων Εκτ. Νασιώκας και Π. Κρίκης αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι, με την εισήγηση του δημάρχου να ψηφίζεται ομόφωνα.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

Νωρίτερα το Δημοτικό Συμβούλιο, επίσης ομόφωνα, ενέκρινε την εισήγηση ο Δήμος Λαρισαίων να διεκδικήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία την παράταση του κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για 670 εργαζόμενους («8μηνα») η σύμβαση των οποίων λήγει τους επόμενους μήνες και με αφορμή την προεκλογική περίοδο δεν θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού.

Έτσι και εφόσον δεν παραταθούν οι συμβάσεις έως το τέλος του έτους, ο Δήμος Λαρισαίων θα αντιμετωπίσει προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού, διάσταση που έθιξαν με τις τοποθετήσεις τους οι Απ. Καλογιάννης, Ρένα Καραλαριώτου, Κων. Καλαμπαλίκης, Εκτ. Νασιώκας και Π. Κρίκης ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων, Ζ. Γκαραλιάκος τονίζοντας ότι η πρόταση περί παράτασης αποτέλεσε αίτημα του Συλλόγου, διευκρίνισε πως η ανανέωση των συμβάσεων δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ομηρία των συμβασιούχων για ψηφοθηρικούς λόγους.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ

Νωρίτερα, η προκήρυξη του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας αποτέλεσε την αφορμή για αντιπαράθεση της δημοτικής αρχής με την αντιπολίτευση όταν η υποψήφια δήμαρχος Ρένα Καραλαριώτου, μετά την εισήγηση του θέματος από τον αντιδήμαρχο Έργων Γ. Σούλτη, συμφωνώντας με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, έκανε λόγο για απόφαση - «προεκλογικό πυροτέχνημα, ένα μήνα πριν τις εκλογές», για να «δικαιολογηθεί» η «απραξία» της δημοτικής αρχής για το Αρχαίο Θέατρο.

Για να προσθέσει πως προεκλογικά επίσης γίνονται έργα όπως οι ασφαλτοστρώσεις, «ενώ βρέχει» αλλά και ο διαγωνισμός του ΕΘΙΑΓΕ που η κ. Καραλαριώτου χαρακτήρισε «φιάσκο».

Η τοποθέτηση Καραλαριώτου προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σούλτη ο οποίος τόνισε πως «όλα έχουν ένα όριο» ενώ ο κ. Καλογιάννης ζήτησε η προεκλογική αντιπαράθεση να διατηρηθεί σε ένα επίπεδο, για να χαρακτηρίσει «αυτογκόλ» την κριτική της κ. Καραλαριώτου ότι οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας «ισοπέδωσαν την αγορά». Η προκήρυξη του διαγωνισμού εγκρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

ΚΩΝ. ΤΣΙΑΝΟΣ

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτή την απόφαση του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ για τη μετονομασία του Θεάτρου στον Μύλο σε «Θέατρο Κώστας Τσιάνος».

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass