Ανεκτίμητη η αξία της πρόληψης για τα τροχαία

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Δημοσίευση: 19 Απρ 2019 15:32

Ανεκτίμητη ήταν και παραμένει η πρόληψη για ένα τροχαίο ατύχημα, επισημάνθηκε για ακόμα μια φορά χθες το πρωί στην Πινακοθήκη στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που οργάνωσε η Νευροχειρουργική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Γραφείο Εκπαίδευσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Π.Γ.Ν. Λάρισας και το ΕΚΑΒ Λάρισας.

Μόνο που αυτή τη φορά οι αποδέκτες του μηνύματος δεν ήταν οδηγοί αλλά μαθητές των Λυκείων της Λάρισας, οι αυριανοί οδηγοί, που κατέκλυσαν το αμφιθέατρο της Πινακοθήκης ανταποκρινόμενοι στην πρωτότυπη πρόσκληση να συμμετάσχουν για να είναι προετοιμασμένοι για τους κινδύνους που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Αυτή ακριβώς η προετοιμασία άρχισε χθες με νουθεσίες από το πολιτικό προσωπικό της περιοχής που κλήθηκε να χαιρετίσει την εκδήλωση. Με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό να μιλά για τη δύναμη της γνώσης, αφού προηγουμένως υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια κατασκευάζει δρόμους για ασφαλείς μετακινήσεις και στηρίζει νοσοκομεία και Σώματα Ασφαλείας με εξοπλισμό προκειμένου να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση.

«Το σημαντικό για ένα ατύχημα είναι να …μην συμβεί!» ήταν το μήνυμα του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δημ. Δεληγιάννη για την πρόληψη, για να υποστηρίξει ότι στον δρόμο υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται με γνώση για τα πιθανά ατυχήματα, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Γιάννης Στεφανίδης συγχαίροντας τον καθηγητή Νευροχειρουργικής Κ. Φουντά για την πρωτοβουλία οργάνωσης της εκδήλωσης.

Η ημερίδα περιλάμβανε σύντομες διαλέξεις, αλλά κυρίως διαδραστικές επιδείξεις, σενάρια τροχαίων ατυχημάτων και αρκετούς σταθμούς εξάσκησης πρακτικών δεξιοτήτων από τους ίδιους τους μαθητές, προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο προσδοκώμενο όφελος, που δεν είναι άλλο από την εμπέδωση της γνώσης μέσω βιωματικών δράσεων. Στις διαλέξεις αναλύθηκαν ειδικότερα θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση στην κυκλοφοριακή αγωγή, στην ασφαλή οδήγηση και στην πρόληψη του ατυχήματος, στην ασφάλεια στο σημείο του τροχαίου ατυχήματος, στην απομάκρυνση των κινδύνων και στον τεχνικό απεγκλωβισμό, στην προνοσοκομειακή διαχείριση του πολυτραυματία, στην υποδοχή και διαχείριση του πολυτραυματία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, στη χειρουργική αντιμετώπιση του πολυτραυματία και στην ορθοπεδική προσέγγιση του πολυτραυματία.

«Παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, το Τραύμα αποτελεί μάστιγα στη σύγχρονη κοινωνία ιδιαίτερα επειδή αφορά κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας. Τα στατιστικά στοιχεία καθηλώνουν. Η Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 20 ετών, ενώ το 70% των θανάτων αφορά σε άτομα ηλικίας 14-29 ετών. Οι 64 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων το 2018, έναντι των 68 νεκρών ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων το 2017, και το αρνητικό «ρεκόρ» των 113 θανάτων ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού το 2010, αποτελούν ελπιδοφόρες ενδείξεις βελτίωσης της κατάστασης» τόνισαν οι ομιλητές για να υποστηρίξουν ότι όπως δείχνουν οι στατιστικές, η Ελλάδα δυστυχώς παραμένει στις πρώτες θέσεις στη λίστα των χωρών της Ευρώπης με τους περισσότερους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα.

Στη χθεσινή ημερίδα παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο διευθυντής του γραφείου του Μητροπολίτη Λάρισας καθηγητής Σωτ. Μπαλατσούκας, η αντιδήμαρχος Άννυ Ψάρρα - Περίφανου, η αναπληρώτρια διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ανθή Χαλιβέρα, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Γιάννης Καψάλης, η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Βασιλική Αυγέρη, ο αντιπεριφερειάρχης Βασ. Πινακάς ενώ τηλεγράφημα απέστειλε ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass