Η διαχρονική σαγήνη του Μεταξοχωρίου

Η Γιορτή Κερασιού 40άρισε και εξακολουθεί να δίνει την ευκαιρία για επαίνους, παράπονα αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον της

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2019 22:02

κι αν πέρασαν 40 χρόνια από την πρώτη Γιορτή Κερασιού… Τι κι αν άσπρισαν τα μαλλιά αυτών που τότε στην αρχή, στο 1980, ήταν νέοι… Τι και αν τα παιδιά εκείνης της εποχής σήμερα έχουν τα δικά τους παιδιά… Τι κι αν άλλαξαν καιροί και εποχές…

Το Μεταξοχώρι συνεχίζει να σαγηνεύει. Συνεχίζει να «ταξιδεύει» τους επισκέπτες του μέσα από τις πολιτιστικές του γωνιές, τα παραδοσιακά του σπίτια, τον θρησκευτικό του πλούτο, την ατμόσφαιρα που δημιουργούν η ρεματιά που το διασχίζει, τα πανύψηλα πλατάνια που το σκιάζουν και η αρχοντική του όψη.

Το Μεταξοχώρι για άλλη μια φορά με τη φημισμένη πια γιορτή του, αφιερωμένη στο κεράσι, κήρυξε ουσιαστικά, όπως άλλωστε κάνει κάθε χρόνο, την έναρξη του καλοκαιριού. Και σ’ αυτήν την έναρξη, την τεσσαρακοστή κατά σειρά, πλήθος κόσμου ξανά ήταν εκεί. Άλλοι για να γιορτάσουν, άλλοι για να γλεντήσουν, άλλοι για να χαρούν, άλλοι για να… παραπονεθούν. Απλός λαός, πολιτικοί, πολιτευτές, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες… Όλοι ένα κουβάρι κι ο καθείς με τον σκοπό του!

Στο εμβληματικό κτίριο του χωριού, στο παλιό Παρθεναγωγείο, εντυπωσίασε τους πάντες η έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Λούγγου, όπως το ίδιο εντυπωσίασε και η έκθεση λαογραφικού υλικού και παλιών επαγγελμάτων του ανέκαθεν πρωτοπόρου τοπικού Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου. Τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας» και της Καρίτσας απέσπασαν τις επευφημίες και το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου. Ο αειθαλής, γνωστός σε όλους πολιτικός μηχανικός, Ρούλης Σουλιώτης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου ξενώνα όπου φιλοξενείται αυτήν την περίοδο έκθεση ζωγραφικής του Στέφανου Λαζαρόπουλου, μαζί με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, επωμίστηκαν την περιπατητική ξενάγηση στα «Βυζαντινά μονοπάτια» του Μεταξοχωρίου μιας άλλης εποχής, της Ρέτσιανης. Θεσπέσιοι, του ουρανίσκου απόλαυση, ήταν οι κερασολουκουμάδες που η διάσημη ανά την Ελλάδα κατασκευάστρια παραδοσιακών γεύσεων Αύρα Πανουσοπούλου δημιούργησε επί τόπου για όλους. Χορό και τραγούδια, έντεχνα και λαϊκά, περιελάμβανε το Σαββατόβραδο για τους μεγάλους, ενώ τα παιδιά απασχολήθηκαν άλλα δημιουργικά από τους ανθρώπους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας κι άλλα διδάχτηκαν από τον προπονητή του Αθλητικού Συλλόγου «Δύναμη», Στέφανο Αμπελακιώτη, τα μυστικά της επιτραπέζιας αντισφαίρισης παίζοντας μάλιστα μαζί του ή μεταξύ τους.

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ Γ.Α.Κ.

Αν μη τι άλλο εξόχως ενδιαφέρον ήταν το αφιέρωμα στους δασκάλους και τα σχολεία της περιοχής Αγιάς στον χώρο του Τοπικού Αρχείου (Γ.Α.Κ.) που επιμελήθηκε και παρουσίασε η προϊσταμένη αυτού, Ελένη Τσάπου, ένα παράπονο της οποίας προς το τέλος της παρουσίασης για την υπαγωγή του Τοπικού Αρχείου από το Υπουργείο Παιδείας, όπου ανήκε απευθείας ως πριν λίγες ημέρες, στο ΓΑΚ Λάρισας πλέον μετά από πρόσφατη κυβερνητική απόφαση, προκάλεσε την αντίδραση της βουλευτού Άννας Βαγενά, η οποία υποστήριξε πως το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία του Αρχείου και σε καμιά περίπτωση δεν το υποβαθμίζει.

Στα εγκαίνια της Γιορτής, ο πρόεδρος του χωριού Γιάννης Πατσαβούρας απηύθυνε το δικό του καλωσόρισμα προς όλους, ενώ ο προσφάτως επανεκλεγείς δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, με κεκτημένη ταχύτητα από τις προεκλογικές του ομιλίες, μίλησε για τον στόχο της δημοτικής αρχής στήριξης των δύο αλληλένδετων πυλώνων ανάπτυξης της περιοχής, ήτοι του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού. Αναφέρθηκε στα φράγματα που θα γίνουν σε Αγιόκαμπο και Μπελμά, στην καλή συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, σε έργα που συνεχώς εντάσσονται στο Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» και στο ΠΕΠ Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην ανάγκη διαφύλαξης των φυσικών πόρων και ειδικά στον έλεγχο της σπατάλης του νερού, στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και, τέλος, στις προσπάθειες που γίνονται ώστε η προστασία που παρέχουν τα αντιχαλαζικά κανόνια να συνεχίσει και στο μέλλον συνεπικουρούμενα πια κι από τις αντιχαλαζικές ρίψεις αεροπλάνων.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Υδροοικονομίας και Κτηνιατρικής, Απόστολος Μπίλλης, εξέφρασε τη χαρά του που παρευρέθηκε «σε μια γιορτή – θεσμό για την ευρύτερη περιοχή», όπως χαρακτηριστικά είπε, κι ευχήθηκε καλή παραγωγική χρονιά.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ

Για τις δυσκολίες στο να είσαι σήμερα αγρότης και να προσπαθείς να επιβιώσεις μίλησε ο παραγωγός και πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου, Πέτρος Σίμος. Στην ομιλία του έκανε λόγο για εφαρμογή αντιαγροτικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Καταφέρθηκε ιδιαίτερα ενάντια στη σημερινή κατηγορώντας την λέγοντας πως στέκεται φιλικά σε εμπόρους, τραπεζίτες και επιχειρηματίες, μα εχθρικά προς τους παραγωγούς. Πως παρουσίασε ως παραχώρηση το αφορολόγητο, ενώ υπήρξε κατάκτηση του αγροτικού κινήματος και αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων. Πως φορολογεί τον αγροτικό κόσμο με βάση τα πραγματικά τεκμήρια διαβίωσης κι όχι με βάση το πραγματικό εισόδημα, σε αντίθεση με τις φοροελαφρύνσεις που δίνει προς τους εφοπλιστές και βιομηχάνους. Πως οι αγρότες πια πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές στον ΕΦΚΑ απ’ ό,τι πλήρωναν στον ΟΓΑ. Πως με τον απαράδεκτο νόμο Κατρούγκαλου ο αγρότης που βγαίνει στη σύνταξη παίρνει 49 ολόκληρα ευρώ έχοντας πληρώσει είκοσι χρόνια εισφορών. Πως στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων συνεχίζεται το αίσχος των ανοιχτών τιμών, με πάμφθηνη πώληση, πολλές φορές κάτω του κόστους, και πανάκριβη λιανική κατανάλωση. Πως στην ενέργεια την ώρα που η μέση τιμή πετρελαίου στην Ε.Ε. είναι 60 λεπτά το λίτρο, στην Ελλάδα ο αγρότης πληρώνει 1,40. Πως απαξιώνεται το αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές. Πως ο ΕΛΓΑ πλέον ζει με τις εισφορές των αγροτών και πως οι κυβερνήσεις από το 2011 ως σήμερα χρωστάνε 35 εκατομμύρια ευρώ σ’ αυτόν. Πως οι διώξεις για τα μπλόκα και τα αγροτοδικεία συνεχίζονται. Πως η καλλιέργεια πράσινου μήλου όλο και περιορίζεται λόγω του πολυετούς ρωσικού εμπάργκο. Πως το αίτημα για 100% επιδότηση σε αντιχαλαζικά δίκτυα παραμένει απλά ακόμη ως αίτημα.

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Εκπροσωπώντας την πλευρά της κυβέρνησης, οι βουλευτές Άννα Βαγενά και Νίκος Παπαδόπουλος υποστήριξαν πως έγινε μεγάλη προσπάθεια μια χώρα που παρελήφθη σε κατάσταση πτώχευσης να μπορέσει να επανακάμψει, ενώ πιο εκτενώς μίλησε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης που ξεκίνησε το 2015 με έμφαση στον πρωτογενή τομέα. Ειδικά για την περιοχή της Αγιάς αναφέρθηκε στο αρδευτικό έργο Αγιοκάμπου από το οποίο θα αρδεύονται 12.500 στρέμματα, στην κατάθεση φακέλου προ μηνός στο Υπουργείο Εξωτερικών ώστε τα κεράσια να πάνε στην Κίνα, στη δημιουργία τεσσάρων Ομάδων Παραγωγών, στην ένταξη δύο συνεταιρισμών και τριών ομάδων παραγωγών κερασιών και κάστανων στο Μέτρο 9 και, τέλος, στην εκκίνηση της διαδικασίας σε συνεργασία με τον Δήμο για την κατοχύρωση ΠΟΠ Κάστανου και Κερασιού Αγιάς.

«Τον έμπρακτο σεβασμό της πολιτείας στη γη που προσφέρει απλόχερα του καρπούς της» ζήτησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κατσιαντώνης. «Μόνο με σύμπνοια, συνένωση δυνάμεων κεντρικής και τοπικής διοίκησης, θα δώσουμε ώθηση σ’ αυτόν τον τόπο που παλεύει μόνος του για να πάει μπροστά» τόνισε μιλώντας για περιφρόνηση της κυβέρνησης απέναντι σε πάγια και χρόνια προβλήματα της περιοχής. Έκανε λόγο για «χαλάζι αδιαφορίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες της περιοχής από το χαλάζι και τις έντονες βροχοπτώσεις» επισημαίνοντας τις παρεμβάσεις του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για «επαρκή μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας, καίριες αποζημιώσεις και για τις φετινές ζημιές, αλλά και για το 30% των περσινών που υπολείπεται» ζητώντας ταυτόχρονα «την επείγουσα αλλαγή του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ».

Τα εγκαίνια τέλεσαν ο αρχιερατικός επίτροπος Περιφέρειας Αγιάς πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Μακρής κι ο ιερέας π. Ιωάννης Σαμαράς. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων οι υποψήφιοι βουλευτές Στέλλα Μπίζιου, Λίτσα Λιακούλη, Μιχάλης Τολίκας, Κώστας Τζανακούλης, Αθηνά Σιαφαρίκα, Γ. Καραβάνας, οι αντιδήμαρχοι Δημοτικών Ενοτήτων Αγιάς και Λακέρειας, Βασίλης Σμυρλής και Στέλιος Τσιώνης αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Γιάννης Αναστασίου, δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην κοινοτάρχες του Μεταξοχωρίου και νυν χωριών της περιοχής, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπονικών Συλλόγων Δημήτρης Σοφολόγης, η πρόεδρος του Π.Ε.Σ. Μεταξοχωρίου Βίκυ Δεληαργύρη, τα μέλη του οποίου σήκωσαν και μεγάλος βάρος στη διοργάνωση της γιορτής, πρόεδροι συλλόγων της περιοχής και διευθυντές σχολείων. Τις εκθέσεις του Παρθεναγωγείου επισκέφτηκε κι ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας.

Τη γιορτή διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, o Δήμος Αγιάς, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «Καλυψώ», η Τοπική Κοινότητα κι ο Π.Ε.Σ. Μεταξοχωρίου, σε συνεργασία με τους Αγροτικό Συνεταιρισμό και Αγροτικό Σύλλογο Μεταξοχωρίου, τα Γ.Α.Κ. – Τοπικό Αρχείο Αγιάς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Συμμετείχαν με περίπτερα ο Π.Ε.Σ. Μεταξοχωρίου, η «Fresh Nuts», η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΟΣΣΑ», οι χειροποίητες δημιουργίες «Αλκμήνη», η «STEFITA’S OILS & CREAMS», το Κ.Π.Ε., το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Αγιάς, τα «Κρασιά Μανωλίδη» και το «Κτήμα Γη & Υγεία».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass