Στη «μάχη της καθαριότητας» με σύγχρονο στόλο οχημάτων

ΔΕΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 5 ΕΤΗ ΑΠΟΚΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2019 22:37

Στην αναβάθμιση του στόλου των οχημάτων της Διεύθυνσης Καθαριότητας προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων μετά την απόφασή του να προμηθευτεί 10 νέα απορριμματοφόρα.

Ο σημερινός στόλος των απορριμματοφόρων είναι παλαιός και σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς τη δυνατότητα αναβάθμισης στα συστήματα ασφαλείας των οχημάτων, λόγους για τους οποίους η αναβάθμισή του κρίνεται επιτακτική. Η απόφαση ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο και η διαδικασία θα επικυρωθεί στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων η οποία ενδεχομένως να συνεδριάσει και αυτή την εβδομάδα για να επιλυθεί έτσι το πρόβλημα του απαρχαιωμένου στόλου όπου έχουν να γίνουν επενδύσεις τουλάχιστον μια 10ετία. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη διαδικασία είχε κινήσει η δημοτική αρχή Τζανακούλη στην τελευταία της θητεία αλλά το πρόγραμμα χρηματοδότησης ακυρώθηκε παραμονές της ανάληψης καθηκόντων από τη δημοτική αρχή Καλογιάννη. Μετά και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας το θέμα του νέου στόλου αποτέλεσε αντικείμενο προχθεσινής σύσκεψης, μεταξύ του δημάρχου Απ. Καλογιάννη και του αντιδημάρχου Οικονομικών Θαν. Αδαμόπουλου προκειμένου να εξετασθεί η διαδικασία, καθώς η προμήθεια των νέων οχημάτων θα γίνει με τη διαδικασία της μίσθωσης (leasing) για 5 έτη, οχήματα που στη συνέχεια θα περάσουν στην κυριότητα του Δήμου Λαρισαίων, με ενδεικτικό προϋπολογισμό, περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τον προϋπολογισμό του έργου, δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του ΚΚΕ είχαν καταψηφίσει την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αντιπροτείνοντας την απευθείας αγορά των οχημάτων, ως πλέον συμφέρουσα έναντι της προμήθειας με μίσθωση.

ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ

Ο Δήμος Λαρισαίων προχώρησε στην απόφαση για προμήθεια νέων οχημάτων μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «μέρος του χρησιμοποιούμενου στόλου των οχημάτων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 8 απορριμματοφόρα, παρουσιάζουν ελλείψεις σε μηχανισμούς και συστήματα ασφαλείας» διευκρινίζοντας ότι «δυνατότητα αναβάθμισης στα συστήματα ασφαλείας των οχημάτων αυτών και εναρμόνιση με τους νέους κανονισμούς, δεν είναι εφικτή». Σημειώνοντας επίσης ότι, το τελευταίο διάστημα «μεγάλο μέρος του χρησιμοποιούμενου στόλου παρουσιάζει λόγω γήρανσης και υπερβολικής του χρήσης (σε τρεις βάρδιες) συχνότατες βλάβες -όπως εξάλλου φαίνεται και από τις ημερήσιες αναφορές/ δελτία βλαβών των αρμόδιων στελεχών του γραφείου κίνησης οχημάτων- με αντίστοιχα μεγάλα διαστήματα ακινητοποίησης των απορριμματοφόρων, με αποτέλεσμα η λειτουργία της Υπηρεσίας σε ό,τι άπτεται του μηχανολογικού της εξοπλισμού, να βρίσκεται σε οριακό επίπεδο».

ΝΕΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Αναλυτικότερα, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προβλέπει την αγορά συνολικά 12 οχημάτων εκ των οποίων: Τέσσερα «μικρά» απορριμματοφόρα (στενού πλαισίου) για την αποκομιδή σε μικρούς δρόμους (χωρητικότητας 10m3). Έξι «μεγάλα» απορριμματοφόρα (χωρητικότητας 16m3) και τέλος , δύο φορτηγά με ανατρεπόμενη καρότσα και γερανό με αρπάγη. Όπως διευκρινίζει στην «Ε» ο κ. Αδαμόπουλος «ο συγκεκριμένος τρόπος απόκτησης οχημάτων τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και από άλλους Δήμους όπως ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Βόλου κ.α.», ενώ σημειώνοντας τα οφέλη διευκρινίζει πως «δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του έτους με όλο το ποσό αλλά μόνο με τα μισθώματα της χρονιάς» ενώ «σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων θα προκύψει από τις βλάβες που θα μειωθούν αισθητά λόγω της χρήσης των καινούριων οχημάτων». «Ο Δήμος Λαρισαίων επενδύει αξιόλογα ποσά για την αντικατάσταση του στόλου αναβαθμίζοντας έτσι την παροχή υπηρεσιών με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών» καταλήγει ο κ. Αδαμόπουλος σημειώνοντας ακόμη πως «μελετάμε τις ελλείψεις που έχουμε και στο άμεσο μέλλον θα δούμε και άλλους διαγωνισμούς σε προμήθειες οχημάτων και μηχανημάτων έργου».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass