«Ξεθαρρεύουν» οι Λαρισαίοι στο Airbnb

Πολλά σπίτια στο κέντρο της πόλης, ποικίλλουν οι τιμές στα παράλια

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2019 22:18 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιουλ 2019 11:25

Κι αν σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται μια πανδαισία προσφοράς και ζήτησης σπιτιών προς ενοικίαση, μέσω της πλατφόρμας του Airbnb, στη Λάρισα οι ρυθμοί είναι τελείως διαφορετικοί.

Την ώρα που παγκοσμίως εντείνονται οι συζητήσεις γύρω από τα οικονομικά μεγέθη της βραχυχρόνιας μίσθωσης και περιστρέφονται γύρω από το πώς επηρεάζουν τον τομέα του Real Estate, στη Θεσσαλική πρωτεύουσα απλά καταγράφεται μια αξιόλογη αύξηση στον αριθμό των σπιτιών που διατίθενται. Για να συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο υπάρχει και ανάλογη αύξηση ενδιαφέροντος.

Ο κ. Φάνης Ζαδές είναι σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας που δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των ενοικίων και μιλώντας στην «ΕτΔ» ξεκαθαρίζει πως αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί εμπόδιο στους επαγγελματίες της Λάρισας το φαινόμενο Airbnb. «Ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον και αυτό εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της πόλης» υπογραμμίζει, με αποτέλεσμα κάποια ακίνητα να βγαίνουν από την πλευρά της παραδοσιακής ενοικίασης.zades

Για το γεγονός πως παίρνει ένα μερίδιο της αγοράς, κάπου μεγάλο αλλού μικρό, λέει πως αυτό γίνεται διότι ο επισκέπτης πλέον που θα βρεθεί στη Λάρισα για λίγες νύχτες ίσως επιλέξει τη λύση Airbnb «γιατί θέλει την αυτονομία του και όχι μόνο για τις ίσως χαμηλότερες τιμές σε σχέση με ένα ξενοδοχείο».

Όσον αφορά στις παροχές που υπάρχουν αυτήν την περίοδο στην πόλη της Λάρισας, ισχύει ο ίδιος κανόνας όπως και σε όλο τον κόσμο «Όσο περισσότερες έχεις τόσο πιο δελεαστικό κάνεις το διαμέρισμά σου» σημειώνει ο κ. Ζαδές.

ΣΠΙΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ

Κάνοντας μια αναζήτηση στη διαδικτυακή πλατφόρμα αναζήτησης σπιτιών και κρεβατιών σταθήκαμε σε μερικά:

Στη Νεάπολη, για παράδειγμα, προσφέρεται διαμέρισμα για δύο επισκέπτες με ένα κρεβάτι και μπάνιο με μόλις 29 ευρώ τη νύχτα. Ποσό στο οποίο υπολογίζεται και η προμήθεια υπηρεσιών. Κάτι που σημαίνει πως είναι λιγότερα από 15 ευρώ το άτομο.AIRBNB 1

Στην Ηρώων Πολυτεχνείου κοντά στα ΚΤΕΛ Τρικάλων μπορεί κάποιος σε αντίστοιχο χώρο να πληρώσει λίγα παραπάνω.

Αν πάλι ο επισκέπτης ζητάει ένα μεγαλύτερο σπίτι, υπάρχουν πολλά. Για παράδειγμα στη Νεράιδα μπορεί να βρει ένα ολόκληρο σπίτι για 4 επισκέπτες καθώς έχει 2 υπνοδωμάτια 3 κρεβάτια και 1 μπάνιο. Το σπίτι είναι της δεκαετίας '60 και πλήρως ανακαινισμένο με καινούριο μπάνιο, καινούρια κουζίνα με όλα τα απαραίτητα σκεύη, κρεβάτια με στρώματα αναπαυτικά. Αν μια παρέα το κλείσει για μια εβδομάδα, θα πληρώσει για έξι διανυκτερεύσεις 313 ευρώ συνολικά μαζί με την προμήθεια υπηρεσιών. Δηλαδή θα βγει για το κάθε άτομο 13 ευρώ η νύχτα.

Δίπλα στον Πηνειό το επόμενο σπίτι. Εκεί ένα ολόκληρο διαμέρισμα μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα και 5 επισκέπτες αφού έχει 2 υπνοδωμάτια και 3 κρεβάτια. Επίσης το διαμέρισμα διαθέτει ένα προστατευμένο και ασφαλές χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Όσον αφορά στα χρήματα, περίπου στα ίδια κυμαίνεται.

Στα παράλια τώρα υπάρχουν διαμερίσματα για όλα τα βαλάντια. Στον Αγιόκαμπο για παράδειγμα αν κάποιος ψάχνει ολόκληρο διαμέρισμα για 5 επισκέπτες με ένα όμως υπνοδωμάτιο και 3 κρεβάτια θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά 570 ευρώ για 6 διανυκτερεύσεις. Αυτό σημαίνει πως το κάθε άτομο θα πρέπει να βγάλει από την τσέπη του περίπου 16 ευρώ.

Λίγο πιο κάτω στη Βελίκα μια παρέα πέντε ατόμων θα βολευτεί εύκολα σε ένα διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων πληρώνοντας μόλις 348 ευρώ για έξι διανυκτερεύσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι πληρώνουν ο καθένας λιγότερο από δέκα ευρώ τη νύχτα.AIRBNB 2

Αν κάποιος τώρα ψάχνει πολυτέλειες θα τις βρει και στα παράλια του νομού και μάλιστα μπροστά στη θάλασσα.

Όσον αφορά στα σχόλια τώρα κι αυτά ποικίλλουν. Σε μεγαλύτερο βαθμό είναι θετικά και σχετίζονται με την καθαριότητα, την πρόσβαση, την τοποθεσία και τη γειτονιά στην οποία βρίσκονται τα σπίτια. Δεν λείπουν όμως και οι παρατηρήσεις που αφορούν σε μέγεθος χώρων, χώρο για πάρκινγκ και θέα.

ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η Airbnb ανταποκρίθηκε σε όλα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών, με επικεφαλής τη Νορβηγική Αρχή Καταναλωτών, για να ευθυγραμμίσει πλήρως τις πρακτικές και τους όρους της με τους κανόνες της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών.

Οι κύριες βελτιώσεις και αλλαγές:

Στις αναζήτηση καταλύματος με επιλεγμένες ημερομηνίες οι χρήστες βλέπουν τη συνολική τιμή στη σελίδα αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένων όλων των εφαρμοστέων υποχρεωτικών επιβαρύνσεων και τελών, όπως χρεώσεις για υπηρεσίες και καθορισμό και τοπικοί φόροι. Δεν υπάρχουν πλέον υποχρεωτικά τέλη-έκπληξη, που να εμφανίζονται στις επόμενες σελίδες.

Η Airbnb κάνει διάκριση μεταξύ προσφοράς καταλύματος που διατίθεται στην αγορά από ιδιώτη και καταλύματος που διατίθεται στην αγορά από επαγγελματία.

Η Airbnb παρέχει στον δικτυακό της τόπο εύκολα προσβάσιμο σύνδεσμο προς την πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών καθώς και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την επίλυση διαφορών.

Η Airbnb αναθεώρησε τους όρους παροχής των υπηρεσιών της στους οποίους:

Καθιστά σαφές ότι οι χρήστες μπορούν να προσφύγουν κατά της Airbnb ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας κατοικίας.

Σέβεται τα βασικά νομικά δικαιώματα των χρηστών να προσφεύγουν κατά του παρόχου καταλύματος, σε περίπτωση σωματικής βλάβης ή άλλων ζημιών.

Δεσμεύεται να μη μεταβάλλει μονομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις, χωρίς να ενημερώνει σαφώς τους χρήστες εκ των προτέρων και χωρίς να τους δίνει τη δυνατότητα να ακυρώσουν τη σύμβαση.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

paradias

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κ. Στράτος Παραδιάς μιλώντας στο Euro2day.gr εμφανίστηκε αντίθετος με τη λήψη περιοριστικών μέτρων εκ μέρους της νέας κυβέρνησης, σπεύδοντας να την ερμηνεύσει ως ένδειξη έλλειψης ψυχραιμίας. Ο Στρ. Παραδιάς εκτιμά πως η χρονιά που διανύουμε θα αποδειχθεί κομβική για την αλλαγή δεδομένων στην αγορά όπου δραστηριοποιούνται οι πλατφόρμες τύπου Airbnb, υποστηρίζοντας ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb άνθισαν σε μια περίοδο, κατά την οποία τα ενοίκια βρέθηκαν στο ναδίρ, ενώ την ίδια στιγμή υπήρχε μεγάλος αριθμός ξενοίκιαστων, ημιτελών και εγκαταλελειμμένων κατοικιών και γραφείων, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τον Στρ. Παραδιά, η επιβολή περιορισμών στη δραστηριότητα της Airbnb θα οδηγήσει σε περιορισμό της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα. «Θα είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας».

 

Του Κώστα Γκιάστα

* * *

Airbnb:

Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ 20.000 αδήλωτα ακίνητα και 130 ΑΦΜ

* Εντατικοποίηση συνεργασίας με φορολογικές διοικήσεις της Ε.Ε.

ΑΘΗΝΑ

Περίπου 20.000 ελληνικά ακίνητα, που δεν έχουν δηλώσει αριθμό μητρώου ακινήτου βραχυχρόνιων μισθώσεων (ΑΜΑ) εντόπισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην πλατφόρμα της Airbnb, μέσω ειδικού προγράμματος αυτοματοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping), που σάρωσε την πλατφόρμα.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή να σταλεί το συντομότερο αίτημα προς την Airbnb, για να παρασχεθούν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία όσων εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τον ΑΜΑ τους στην πλατφόρμα. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθούν τα ακίνητα χωρίς ΑΜΑ και στις υπόλοιπες δημοφιλείς πλατφόρμες (Booking.com, ΗomeΑway κλπ)

Επισημάνεται ότι, μέχρι σήμερα, έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΑΑΔΕ πάνω από 70.000 ακίνητα.

Στο επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ θα έχει επίσης στη διάθεσή της στοιχεία πληρωμών μέσω εμβασμάτων, καρτών, κλπ από πλατφόρμες για πελάτες τους με ελληνικό ΑΦΜ, τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και να καταλογιστούν τα πρόστιμα στους παραβάτες.

ΣΤΗ ΦΑΚΑ ΚΑΙ 130 ΑΦΜ

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν ήδη στη διάθεσή τους στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών, στα οποία έχουν εντοπίσει και ελέγχουν πάνω από 130 ΑΦΜ που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών χωρίς να έχουν δηλώσει τα αντίστοιχα εισοδήματα.

Παράλληλα, στο επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να εντατικοποιήσει τη συνεργασία της με τις φορολογικές διοικήσεις άλλων κρατών μελών της ΕΕ, για τον συντονισμό και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών σχετικά με τις μισθώσεις ακινήτων μέσω πλατφορμών. Επίσης, παρακολουθεί στενά την αποτελεσματικότητα κανόνων για την απευθείας διαβίβαση στοιχείων από τις πλατφόρμες, που έχουν θεσπίσει χώρες, όπως η Ισπανία και η Γαλλία, με σκοπό την άμεση υιοθέτησή τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass