Στη Λάρισα ο Νο 1 του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ «ΘΕΡΙΣΤΩΝ» ΣΤΗΝ 110 ΠΜ * ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ Η «ΑΠΟΒΑΣΗ» ΤΗΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2019 22:30

Βαρύνουσας στρατιωτικής σημασίας, για τον μελλοντικό ρόλο της Λάρισας στον χάρτη του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζεται η προγραμματισμένη για σήμερα, ανεπίσημη, επίσκεψη του Ανωτάτου Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR), Τοντ Γουόλτερς.

Ο Αμερικανός πτέραρχος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», αναμένεται να επισκεφθεί την 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας, όπου εδρεύουν τα σύγχρονα κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper των ΗΠΑ, τα οποία -μετά την ανανέωση της συμφωνίας παραμονής τους στη Λάρισα- για ένα έτος ακόμη, θα συνεχίσουν να επιχειρούν σε χώρες της Αφρικής.

Με δεδομένο ότι ο Τ. Γουόλτερς είναι σήμερα το Νο 1 του στρατιωτικού σκέλους της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ευρώπη, η επίσκεψή του στη Λάρισα -παρότι δεν θεωρείται επίσημη- αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ.

Συνεργασία η οποία -όπως είναι γνωστό- «εδραιώθηκε» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό ΥΕΘΑ τον Παν. Καμμένο, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα ενισχυθεί επί κυβερνήσεως ΝΔ, με βάση και τις πρώτες πρωτοβουλίες υπουργών του Κυρ. Μητσοτάκη. Κλίμα που επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρει Πάιατ σε συνέντευξή του προχθές στην «Καθημερινή» προαναγγέλλοντας «ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας» χαρακτηρίζοντας «σημαντικές επιχειρήσεις με τα MQ-9 στη Λάρισα», σημειώνοντας τέλος την «παρουσία της Ταξιαρχίας Αεροπορικής Μάχης στο Στεφανοβίκειο».

Να σημειωθεί πως ο Τ. Γουόλτερς είχε βρεθεί ξανά στη Λάρισα, στις 6 Δεκεμβρίου 2018, αλλά τότε ήταν Διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη (USAFE) και Αφρική (AFAFRICA) και τον είχε υποδεχθεί ο τότε Αρχηγός ΓΕΑ και σήμερα Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου με τον οποίο, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, διατηρεί άριστη σχέση.

ΒΑΣΗ

Ακόμη και ως ανεπίσημη η σημερινή επίσκεψη του Ανωτάτου Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης, Τοντ Γουόλτερς, αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, με αφορμή και τον μελλοντικό ρόλο της Λάρισας στον χάρτη του ΝΑΤΟ.

Με δεδομένο πως, τόσο για την πολιτική όσο και για τη στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού Πενταγώνου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η συμφωνία για παράταση ενός ακόμη έτους, παραμονής στην 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας των «θεριστών», των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τα οποία ήδη επιχειρούν σε χώρες της Αφρικής.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, κλιμάκιο τεχνικών του Στρατού των ΗΠΑ πραγματοποίησε αυτοψίες σε αεροδρόμια της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας -μεταξύ των οποίων και της Λάρισας- εξετάζοντας έτσι την κατάσταση των υποδομών. Με απώτερο σκοπό την αξιοποίησή τους για τη μελλοντική φιλοξενία αεροσκαφών των ΗΠΑ.

Μεταξύ των οποίων είναι και τα θηριώδη σε μέγεθος (σ.σ. μήκος 13,4 μέτρα και εκπέτασμα πτερύγων 35,4 μέτρα) και εκτεταμένων δυνατοτήτων κατασκοπευτικά αεροσκάφη «Global Hawk». Να σημειωθεί ότι τα «Global Hawk» (σ.σ. επιχειρούν προς την Κριμαία) πρόκειται να μετασταθμεύσουν σε άλλη χώρα και η εξήγηση που δίνεται είναι λόγω εργασιών συντήρησης στη σημερινή τους Βάση, στην Ιταλία.

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας, με αφορμή και τη φιλοξενία των MQ-9 θεωρείται πως έχει «πρόκριμα» στις αναζητήσεις νέων στρατιωτικών δομών από τους Αμερικανούς, αλλά μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό ποια θα είναι η τελική απόφαση ως προς την αξιοποίηση της Βάσης της Λάρισας.

ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ

Πιο σαφής είναι η απόφαση των Αμερικανών για περαιτέρω αξιοποίηση των υποδομών της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Βελεστίνο, Ταξιαρχία που έχει περαιτέρω αναβαθμισθεί επιχειρησιακά μετά μάλιστα και την απόκτηση των νέων ελικοπτέρων (τύπου Kiowa) από τις ΗΠΑ, σε επίσημη τελετή που έγινε πρόσφατα παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας αλλά και του κ. Πάιατ.

Στο Βελεστίνο φιλοξενήθηκε πέρυσι προσωπικό της 4ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Μάχης (Combat Aviation Brigade - CAB) των ΗΠΑ, φιλοξενία που θα επαναληφθεί και φέτος στο όνομα της «συνεκπαίδευσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τον ερχόμενο Αύγουστο θα αφιχθούν τα πρώτα τμήματα της αμερικανικής Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ενώ, τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να αφιχθεί στο Στεφανοβίκειο η κύρια δύναμη της Ταξιαρχίας με εκατοντάδες πεζοναύτες και ελικόπτερα διαφόρων τύπων (Apache, Black Hawk, Chinook) ενώ το προηγούμενο διάστημα, Κλιμάκια αμερικανών στρατιωτικών προετοίμασαν κάθε λεπτομέρεια για την υποδοχή της CAB εξετάζοντας υποδομές, πεδία βολής, πεδία ασκήσεων κ.λπ.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass