Ζέστη και υψηλός δείκτης δυσφορίας

«ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ» Η ΛΑΡΙΣΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2019 15:00
Ο Βιοκλιματικός Χάρτης της ΕΜΥ διαβάζεται ως εξής: ΛΕΥΚΟ: Κανονική δραστηριότητα. ΠΡΑΣΙΝΟ: Διακριτική ευχέρεια για εκπόνηση βαριάς εργασίας. Οριακή τιμή δείκτη. Συχνή κατανάλωση νερού (ανά 1 ώρα). ΚΙΤΡΙΝΟ: Περιορισμός στην έντονη εργασία για μη εγκλιματισμένο προσωπικό. Να αποφευχθεί η εργασία σε μέρη χωρίς σκίαση. Φροντίδα για διαστήματα ανάπαυσης. Κατανάλωση νερού (ανά 30 λεπτά). ΚΟΚΚΙΝΟ: Συνιστάται αποφυγή εργασίας στο άμεσο ηλιακό φως. Μεγάλα διαστήματα ανάπαυσης. Κατανάλωση νερού (ανά 15 λεπτά). ΜΑΥΡΟ: Συνιστάται παύση κάθε εξωτερικής εργασίας, σε χώρους χωρίς σκιά Ο Βιοκλιματικός Χάρτης της ΕΜΥ διαβάζεται ως εξής: ΛΕΥΚΟ: Κανονική δραστηριότητα. ΠΡΑΣΙΝΟ: Διακριτική ευχέρεια για εκπόνηση βαριάς εργασίας. Οριακή τιμή δείκτη. Συχνή κατανάλωση νερού (ανά 1 ώρα). ΚΙΤΡΙΝΟ: Περιορισμός στην έντονη εργασία για μη εγκλιματισμένο προσωπικό. Να αποφευχθεί η εργασία σε μέρη χωρίς σκίαση. Φροντίδα για διαστήματα ανάπαυσης. Κατανάλωση νερού (ανά 30 λεπτά). ΚΟΚΚΙΝΟ: Συνιστάται αποφυγή εργασίας στο άμεσο ηλιακό φως. Μεγάλα διαστήματα ανάπαυσης. Κατανάλωση νερού (ανά 15 λεπτά). ΜΑΥΡΟ: Συνιστάται παύση κάθε εξωτερικής εργασίας, σε χώρους χωρίς σκιά

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υψηλοί δείκτες δυσφορίας ή θερμικής καταπόνησης του οργανισμού, που θα επικρατήσουν σήμερα, όπως εμφανίζονται στον ανάλογο χάρτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Το κύμα καύσωνα, με χαρακτηριστικά  την υψηλή θερμοκρασία της ημέρας που ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου και αντίστοιχα της νύχτας που ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου –κύμα που θα κορυφωθεί σήμερα- θεωρείται απειλητικό για την υγεία, σε βαθμό που θα πρέπει να απαγορευθούν εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, όπου οι δείκτες δίνουν απαγορευτικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, ο χάρτης στον οποίο παρουσιάζονται οι θερμικοί δείκτες καταπόνησης ανά την Ελλάδα και έχει στόχο να ενημερώσει και να 

προειδοποιήσει τους πολίτες για περιοχές κινδύνου, ώστε να λάβουν τα ανάλογα μέτρα, είναι ένα προϊόν ερευνητικού μοντέλου.

Όσον αφορά στα δεδομένα που εμφανίζονται για σήμερα Σάββατο,

διακρίνονται (με μαύρο και κόκκινο χρώμα) περιοχές «υψηλού κινδύνου» για τις αντοχές του ανθρώπινου οργανισμού.

Τέτοιες είναι η ανατολική Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια. Πιο συγκεκριμένα, οι πόλεις που έχουν υψηλότερο δείκτη θερμικής καταπόνησης σήμερα είναι η Λάρισα, η Χαλκίδα και η Λαμία.

Αντίστοιχα, υψηλός δείκτης δυσφορίας, στη Βόρεια Ελλάδα, φαίνεται  να υπάρχει σήμερα στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών.

Ένα σημαντικό στοιχείο που θα ενισχύει τη δυσφορία σήμερα στη Λάρισα, «είναι το γεγονός ότι η θερμοκρασία τη νύχτα δεν πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που θεωρείται κρίσιμη για την ανθρώπινη ευεξία, να μπορεί δηλαδή το σώμα να ανακουφισθεί μετά από μια ζεστή μέρα», υποστηρίζει στην «Ε» ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Παναγιώτης Σκριμιζέας.

Σημειώνει δε, ότι σήμερα Σάββατο «η θερμοκρασία την ημέρα στη Λάρισα θα ανέλθει στους 40 βαθμούς Κελσίου. Το κρίσιμο βέβαια χρονικό διάστημα της ημέρα είναι μεταξύ των ωρών 3 με 5 το απόγευμα.

Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν από το Σάββατο το βράδυ. Στα παράλια δεν αποκλείεται κάποια πρόσκαιρη καταιγίδα και ενίσχυση των βόρειων ανέμων.

Η αυριανή ημέρα θα ξημερώσει σχετικά δροσερή, με βορειοδυτικούς ισχυρούς ανέμους στις θαλάσσιες περιοχές, ενώ σημαντική πτώση, της τάξης των 5 με 6 βαθμών Κελσίου, προβλέπεται ότι θα σημειώσει η μέγιστη θερμοκρασία». 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ

Σύμφωνα με τον κ. Σκριμιζέα «Οι δείκτες δυσφορίας ή θερμικής καταπόνησης εκφράζουν την ικανοποίηση ή μη του ανθρώπου από το περιβάλλον και τις επικρατούσες συνθήκες. Δίνουν μια καλή εκτίμηση των συνθηκών που επικρατούν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένα άτομα, παιδιά, στους ανθρώπους με πνευμονικές παθήσεις πχ. άσθμα, αθλητές, εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και γενικά στις ομάδες ανθρώπων που επηρεάζονται άμεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Οι δείκτες αυτοί εξαρτώνται άμεσα από τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου, τη νέφωση, την ηλιακή ακτινοβολία (χωρικά και χρονικά).

Ο βιοκλιματικός δείκτης WBGT (Wet Bulb Globe Temperature) έχει επιλεγεί ως χαρακτηριστικός δείκτης θερμικής καταπόνησης. H χρήση του συνιστάται στο πρότυπο ISO 7243 (Ergonomics of the thermal environment) και χρησιμοποιείται συμβουλευτικά στην οδηγία για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία».

ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοινώθηκε ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τίθεται στη διάθεση του κοινού η κλιματιζόμενη αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (πλατεία Ρήγα Φεραίου, Κουμουνδούρου και Παπαναστασίου).

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass