Λάβρος κατά Μητσοτάκη για Πρέσπες και NOVARTIS

Από τη Θεσσαλονίκη χθες ο Αλ. Τσίπρας αν και προανήγγειλε εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ –Αιχμές κατά Χατζηδάκη για ΔΕΗ και Ιερώνυμου για ακύρωση της συμφωνίας για σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας – Το στίγμα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική διακήρυξη

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2019 22:30

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση και δεν πρόκειται να καταφύγει σε κασσανδρολογία και καταστροφολογία ξεκαθάρισε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας παράλληλα το στίγμα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική του ήττα στις εκλογές του προηγούμενου Ιουλίου.

Στη μαραθώνια συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο με την οποία ολοκλήρωσε την τριήμερη περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησής του και άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στη συμφωνία των Πρεσπών και τους χειρισμούς των θεμάτων που αφορούν τους επενδυτές, ιδιαίτερα την περίπτωση του Ελληνικού, κατηγόρησε τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη για πολιτική απαξίωσης της ΔΕΗ, ενώ άφησε αιχμές εναντίον της Εκκλησίας για ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ του ιδίου και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Όσον αφορά στην υπόθεση της Novartis, προκάλεσε τον πρωθυπουργό «να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι ταιριάζει, για να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία», τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και κάλεσε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να μην εμμείνει στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος στην αλλαγή του άρθρου 32 που αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους.

«Εδώ βρισκόμαστε σε ένα θεσμικό ατόπημα και καλώ τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε αυτό το θεσμικό ατόπημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας δικαιωμένος από την επιλογή του να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Δεν συμφωνούσαμε πάντα αλλά είναι ένας καλός Πρόεδρος και γι' αυτό δεν βρίσκω λόγο γιατί να μην ανανεωθεί η θητεία του» σημείωσε.

Αναλυτικά ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

«Τα οικονομικά στοιχεία πρέπει να είναι όλα διαφανή, να ελέγχονται και να δίνονται πειστικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Ολοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο. Ο πρωθυπουργός, τον οποίο αφορά το ερώτημα σχετικά με την προέλευση των χρημάτων, θα κληθεί να το απαντήσει».

*«Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν εμπεδώθηκαν τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αίσθησή μου είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, στο θέμα της φορολογίας, δημιούργησε πολύ μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες πολύ γρήγορα θα διαψευστούν. Θα κριθούμε όλοι. Οι υψηλές προσδοκίες θα γυρίσουν μπούμερανγκ, διότι η πραγματικότητα των πολιτών δεν μπορεί να διαμορφώνεται με επικοινωνιακούς όρους, καθώς θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και άλλες αυξήσεις με έμμεσο τρόπο. Τότε η οργή του πολίτη θα είναι πολλαπλάσια.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ-ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

«Μέσα σε λίγους μήνες κατ’ εντολή και καθ’ υπαγόρευσιν του ΣΕΒ ανατρέπονται κεκτημένα στα εργασιακά που είχαν θεσμοθετηθεί το προηγούμενο διάστημα. Πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε μια ασυδοσία των εργοδοτών, σε μια συμπίεση των μισθών».

*«Η μεσαία τάξη ξεκίνησε να βλέπει ελαφρύνσεις απ’ τον Σεπτέμβριο του 2018. Δεν θα προβαίναμε σε ελαφρύνσεις, θα προβαίναμε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις. Η προσπάθειά μας αυτή θεωρώ ότι έδωσε σημαντική ανάσα στη μεσαία τάξη. Υπήρξε, μεταξύ άλλων, επιδότηση του ενοικίου, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια, μια σειρά παρεμβάσεις που αφορούσαν τη μεσαία τάξη, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε και ανακάλυψε ένα μαξιλάρι 0.1% του προϋπολογισμού που είχαμε υπολογίσει […] Αυτά τα 250 εκατ. ευρώ παραπάνω δεν τα δώσανε στη μεσαία τάξη- το να δώσεις μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ δεν θεωρώ ότι είναι μεσαία τάξη. Οπως επίσης δεν θεωρώ ότι η σπουδή να μειωθεί άμεσα ο φόρος των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% είναι μεσαία τάξη. Βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις σε αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη, δεν τις βλέπω. Βλέπω να κατευθύνονται στους ισχυρούς».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα […] όμως είναι ένα φαινόμενο πολιτικό, ένα κόμμα του 4% βρέθηκε στο 36%. Μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία που δεν προλάβαμε να αξιοποιήσουμε την περίοδο της βίαιης ωρίμανσης που βρεθήκαμε από το 4% στο 36%. Μια ευκαιρία να ασχοληθούμε με την προσπάθεια να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα θα αναλογιστεί τι σημαίνει κομματική ένταξη στην εποχή μας, ποιο πρέπει να είναι το μοντέλο, να επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει ριζοσπαστικό, ανατρεπτικό, να δώσει απαντήσεις. Αφορά όλους, κυρίως όμως αφορά τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες στους οποίους πολύ σύντομα θα απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα».

«Αν με αφορά κάτι σήμερα και θέλω να αγωνιστώ για αυτό είναι όχι ένα κόμμα αρχηγικό αλλά ένα ακόμα πιο βαθιά δημοκρατικό, συμμετοχικό. Το ερχόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η πολιτική διακήρυξη του κόμματος. Το επόμενο τρίμηνο θα τρέξει καμπάνια, κάλεσμα για τον μετασχηματισμό του κόμματος.

Τους πολίτες θέλουμε να τους κάνουμε συμμέτοχους και συνοδοιπόρους. Η πορεία της καμπάνιας θα δείξει πολλά για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής μιας καμπάνιας που ελπίζουμε ότι θα πλαισιωθεί από πολλούς χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες […] (Για έναν ΣΥΡΙΖΑ) που θα έχει φιλοδοξία όχι μόνο να επανέλθει στην εξουσία, αλλά θα έχει το σχέδιο και την εμπειρία για να αλλάξει την Ελλάδα σε μια κατεύθυνση προοδευτική και δημοκρατική».

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

«Είναι μια συμφωνία που θα μείνει στην ιστορία. Είμαι 2 φορές υπερήφανος, και που δεν υποχώρησα στην απόλυτα εκβιαστική στάση του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η δικαίωση θα αργήσει να έρθει. Εμείς εισπράξαμε ένα μεγάλο πολιτικό κόστος. Όσοι υποδαύλισαν τις αντιδράσεις θα το βρουν μπροστά τους. Το καλό που κάναμε εμείς θα το βρούμε μπροστά μας, το κακό που έκαναν κάποιοι στη χώρα θα το βρουν επίσης μπροστά τους».

ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Διαπραγματευτήκαμε και αλλάξαμε τη σύμβαση ώστε να είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, τη φέραμε στη Βουλή (…) φέραμε μια υπόθεση που ήταν κοντά στο μηδέν, κοντά στο 90%. Έμενε ο διαγωνισμός και να βάλει λεφτά ο επενδυτής.

Εμείς θέλουμε επενδυτές αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θέλει να διαπραγματευτεί. Θέλουμε στρατηγικούς επενδυτές, όχι όσους θέλουν μια αρπαχτή».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

«Με λένε Τσίπρα, όχι Μητσοτάκη. Ζήτησε εκλογές γιατί ήθελε να δημιουργήσει ένα τοξικό πολιτικό κλίμα και να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ. Εγώ δεν έχω τέτοια προβλήματα. Η ίδια η ζωή και η κυβέρνηση που έχει την πρωτοκαθεδρία θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για την ολοκλήρωση ή μη της τετραετίας».

Για πλεονάσματα και αναπτυξιακό

«Προσφέραμε μια λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό της σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση προς τους εταίρους μας. Προφανώς και τους ενημερώσαμε, και διεξοδικά. Αν οι θεσμοί είχαν τρομερή διαφωνία θα το μαθαίνατε. Θα είχαμε τη δυνατότητα με περίπου 2 δισ. κατ’ έτος να κάνουμε περισσότερες ελαφρύνσεις. Ενώ το 2020 θα πηγαίναμε σε μια λύση που θα είχε πλεονάσματα 2,5% με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης πηγαίνουμε πάλι στο 3,5%».

*«Το μοντέλο παρασιτικής κερδοφορίας και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας είναι που μας οδήγησε στην κρίση. Ο αναπτυξιακός νόμος έχει προβλέψεις/διατάξεις για μη παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, που δεν προσφέρουν. Θα επιδοτεί τις ταχυμεταφορές, τα ντελίβερι, την εξορυκτική δραστηριότητα.

Υπάρχει μια έντονη απαξίωση στη θεσμική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΓΙΑ ΤΗ NOVARTIS ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

«Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης. Η υπόθεση αποτελεί διεθνές σκάνδαλο με προεκτάσεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Κανένας δεν μπορεί να μιλάει για σκευωρία. Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι ταιριάζει, για να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία. Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον πρωθυπουργό».

«Το φάρμακο συνολικά στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, μαζί με τα εξοπλιστικά και τις προμήθειες του Δημοσίου που ευθύνονται και για την κρίση. H Novartis αποτελεί διττό σκάνδαλο, καθώς υπάρχει και η προσπάθεια συγκάλυψης. Διαβάζω σε editorial δύο μεγάλων εφημερίδων, η μία να παροτρύνει να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής και η άλλη να μην το κάνει, γιατί θα είναι βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης. Αντιλαμβάνομαι ότι θα έχει διάφορα εσωτερικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ θα του ευχηθώ καλά ξεμπερδέματα και θα του υπενθυμίσω ότι είμαι εδώ, είμαστε εδώ».

*«Ο καθένας μπορεί να λέει ότι είναι φιλοπεριβαλλοντιστής, οικολόγος, να πίνει καφέ χωρίς καλαμάκι, αλλά να είναι υπέρ της ασύδοτης εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος. Για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη έπρεπε να γίνει η έρευνα ώστε να γνωρίζουμε τα κοιτάσματα και τον εθνικό μας πλούτο. Η αξιοποίηση είναι προς συζήτηση. Πρέπει να μας απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά η πιθανότητα μόλυνσης μιας περιοχής».

ΓΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική, ταυτόχρονα μια μαχητική αντιπολίτευση. Δεν είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι εμπειρία και ωρίμανση σημαίνει δεν διεκδικούμε μαχητικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μακρά εμπειρία στην πολιτική ζωή τού τόπου και κυβερνητική εμπειρία, και δεν πρόκειται να καταφύγει σε κασσανδρολογία και καταστροφολογία».

*«Αν θέλει κανείς σήμερα να αναρωτηθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε με πολιτικό κόστος με αυτό που εσείς ονομάσατε μιντιακό κατεστημένο, αν θέλει να το διαπιστώσει αυτό, αρκεί να ανοίξει τις τηλεοράσεις του και να παρακολουθήσει δελτία ειδήσεων» ανέφερε ο Α.Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις μονοπωλιακές καταστάσεις στον χώρο των ΜΜΕ.

«Το αν υπάρχει πλουραλισμός, το αν ακούγονται όλες οι απόψεις, το αν τα μέσα κρατάνε τα προσχήματα αυτό είναι ζήτημα δημοκρατίας» σημείωσε.

Επίσης ο κ. Τσίπρας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως ούτε ο Τσίπρας θα ήταν ο Τσίπρας χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε το αντίστροφο. «Είναι μια πορεία αλληλεπίδρασης που δεν μπορεί κανείς να την ξεχωρίσει».

*Για τον Π. Καμμένο ανέφερε ότι από τη στάση και μόνο στο κρίσιμο θέμα των Πρεσπών «ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας τοποθέτησε τον εαυτό του στην πολιτική γεωγραφία: δεν μπορεί να συγκαταλέγεται σε αυτό που ονομάζεται προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν απασχολεί τους πολίτες και την πολιτική ζωή του τόπου η επιστολή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά» για τον Πάνο Καμμένο και τόνισε: «Το ιστορικό πεπραγμένο είναι ότι πετύχαμε αυτή τη συμφωνία, ο κ. Κοτζιάς έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη συμφωνία. [...] Αυτή η συμφωνία δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε η πολιτική βούληση όλης της κυβέρνησης [...] παρά το πολιτικό κόστος».

ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΔΕΗ

Στο μάνιουαλ του νεοφιλελευθερισμού είναι να απαξιώνεις μία επιχείρηση για να μπορέσεις να την πουλήσεις, είπε ο Αλ. Τσίπρα σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τη ΔΕΗ. Κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη ότι προσπαθεί να κερδίσει κοινωνική συναίνεση, «αλλά δεν μπορεί να την βρει από την πλειοψηφία της κοινωνίας», προσθέτοντας ότι το ίδιο έκανε και με την Ολυμπιακή και το μόνο που κατάφερε είναι «να μεταφερθούμε από το μονοπώλιο του Δημοσίου, στο μονοπώλιο του ιδιωτικού τομέα».

Είπε ακόμα, ότι τα προβλήματα δεν προέκυψαν από την κοινωνική πολιτική της διοίκησης κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατά τη διακυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 2010 και μετά.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΔΕΗ, το οποίο δεν θα επιβάρυνε τους καταναλωτές και σχέδιο για νέες επενδύσεις και εξορθολογισμό των δαπανών της.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει μεθοδικά, μέσω της απαξίωσης, την πώληση σε ιδιώτες, των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, που έχουν αξία και χαρακτήρισε άδικη την αύξηση των τιμολογίων για τους καταναλωτές, τονίζοντας ότι αυτοί που θα υποστούν τις αυξήσεις ανήκουν στη μεσαία τάξη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε βήματα στην κατεύθυνση εξορθολογισμού Εκκλησίας-Κράτους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Δεν έγινε σε διαδικασία μετωπικής σύγκρουσης και δε μετανιώνω γι’ αυτό». «Δεν κάναμε δειλά βήματα, αλλά ουσιαστικά [...] Μπορεί να υπάρχουν αντίθετες απόψεις στο εσωτερικό και θα το συζητήσουμε», προσέθεσε. Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, η προηγούμενη κυβέρνηση κατέληξε σε μια συμφωνία που ήταν ένα βήμα μπροστά για τη χώρα, άνοιγε τον δρόμο για ένα πια διακριτό ρόλο, ενίσχυε οικονομικά την Εκκλησία, άφηνε την Εκκλησία να μην εμπλέκεται στα του κράτους και το αντίστροφο.

Ανέφερε ότι την επόμενη μέρα όλοι έμειναν έκπληκτοι, η ΝΔ μέσω του γραφείο Τύπου της είπε ότι ήταν μια θετική εξέλιξη, «και τη μεθεπόμενη οι ακραίες δυνάμεις το τράβηξαν στα άκρα, όπως έκαναν και στο Μακεδονικό». «Υποδαυλίσανε τη συμφωνία» είπε και προσέθεσε: «Η αναγκαιότητα να υπάρξει εξορθολογισμός Κράτους-Εκκλησίας παραμένει, είναι στον πυρήνα ενός προοδευτικού προτάγματος. [...] Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μας λέει ότι είναι προοδευτικός και να ακολουθεί την πολιτική της κ. Κεραμέως».

ΘΕΤΙΚΆ ΣΗΜΕΊΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ

Υπάρχουν θετικά σημεία στην πορεία της κυβέρνησης μέχρι τώρα σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Για παράδειγμα έχει διακηρύξει και θα τιμήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι θα κινηθεί στην ίδια πάνω κάτω γραμμή στην εξωτερική πολιτική». «Όπως επίσης το ότι δεν τόλμησε ο κ. Μητσοτάκης να πει ότι παρέλαβε χάος» επισήμανε. Και σημείωσε «Όταν λέω ότι θα είμαστε εποικοδομητικοί εννοώ ότι δεν θα κάνουμε το άσπρο μαύρο, να πούμε ότι η οικονομία δεν πάει καλά, ενώ πάει», προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει έντονη αντιπολίτευση στα σημεία που διαπιστώνεται βάναυση κακοποίηση των κεκτημένων και της ισονομίας.

ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

«Ο κ. Σαμαράς έχει απειλήσει όλους τους δικαστικούς λειτουργούς που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας κάνοντας λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού.

«Δεν μπορεί να είναι αλά καρτ σκευωρία όταν για κάποιους ασκείται ποινική δίωξη, αλλά η δικαστική ηγεσία να είναι άξια συγχαρητηρίων όταν βάζει τις υποθέσεις στο αρχείο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι θέλει να είναι αισιόδοξος ότι η χώρα «έχει τους θεσμούς εκείνους για να διαλευκάνει την υπόθεση αυτή και να μάθει ο λαός την αλήθεια».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του απεσταλμένου

της «ΕτΔ» Δημ. Κατσανάκη)

 

* * *

Πέτσας: Φάνηκε κουρασμένος, ανήκει στο χθες

Με ένα αιχμηρό σχόλιο απάντησε η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα, στα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ.

«Ο κ. Τσίπρας φάνηκε κουρασμένος ακόμη και στα ψέματα. Επαναλαμβάνει τόσο μονότονα τον εαυτό του, ώστε το μόνο που καταφέρνει κάθε φορά που εμφανίζεται είναι να υπενθυμίζει στους πολίτες γιατί τον καταψήφισαν» ανέφερε ο κ. Πέτσας σε δήλωσή του. «Από τα πολλά ψέματα» πρόσθεσε, στεκόμαστε μόνο σε ένα: Είπε ότι είχε ενημερώσει “διεξοδικά” τους Ευρωπαίους εταίρους για το “σχέδιό του” για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Αν ήταν έτσι γιατί δεν το έκανε αυτό σημαία του κατά την προεκλογική περίοδο; Αν το “ξέχασε”, γιατί ο κ. Τσακαλώτος δεν ενημέρωσε σχετικά με το άνοιγμα, τον αριθμό και τα ποσά του “ειδικού λογαριασμού” τον κ. Σταϊκούρα κατά την παράδοση - παραλαβή στο Υπουργείο Οικονομικών στις 9 Ιουλίου;» διερωτήθηκε ο κ. Πέτσας και τόνισε: «Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Είτε ο κ. Τσακαλώτος δεν γνώριζε αυτό το “σχέδιο” γιατί ήταν τόσο “κρυφό” ώστε να το γνωρίζει μόνο ο “έμπιστος” κ. Σκουρλέτης, είτε ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει την ικανότητα να λέει τόσο χονδροειδή ψέματα όπως ο κ. Τσίπρας…».

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Ο κ. Τσίπρας με τον λόγο και τις θέσεις του ανήκει στο χθες. Η κυβέρνηση τον αφήνει στο παρελθόν και συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για το μέλλον. Για να βελτιώνει τη ζωή όλων των Ελλήνων κάθε χρόνο. Όχι μόνο μέχρι το 2023, αλλά και μέχρι το 2029 όπως “ευχήθηκε” και ο κ. Τσίπρας».

 

* * *

Αδωνις, Γαβράς, Κόκκαλης και Αχελώος

Πολιτική, παραπολιτική και πολύ… χιούμορ, απόρροια της καλής του διάθεσης είχε η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα χθες το μεσημέρι στο Βελλίδειο, με την οποία ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.

Μία συνέντευξη που διεκδικεί το δικό της ρεκόρ, όπως επισημάνθηκε με την ολοκλήρωσή της από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτση καθώς διήρκησε συνολικά τρεις ώρες και δέκα λεπτά, η μεγαλύτερη χρονικά συνέντευξη Τύπου των τελευταίων χρόνων.

* * *

Με μισή ώρα καθυστέρηση έφθασε στο Βελλίδειο ο Αλ. Τσίπρας, με αποτέλεσμα την αντίστοιχη καθυστέρηση της συνέντευξης. Ο πρώην πρωθυπουργός μπήκε στην αίθουσα με το λευκό πουκάμισο, έβαλε σακάκι για τις ανάγκες της συνέντευξης και το ξαναέβγαλε με την ολοκλήρωσή της για να αναχωρήσει…

* * *

Όσο για τα στατιστικά της συνέντευξης, στις τρεις και πλέον ώρες υποβλήθηκαν συνολικά 42 ερωτήσεις, δέκα λιγότερες συγκριτικά με αυτές που υποβλήθηκαν την προηγούμενη Κυριακή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μικρότερη η παρουσία των Θεσσαλών δημοσιογράφων, μόλις 4 χθες, από τους οποίους μόνο ένας υπέβαλε ερώτηση στον πρώην πρωθυπουργό.

Και το είπε στην αρχή της συνέντευξης ο Αλ. Χαρίτσης για περιορισμό μιας ερώτησης ανά δημοσιογράφο, αλλά ελάχιστοι τήρησαν την οδηγία με αποτέλεσμα να περιοριστεί ο αριθμός των δημοσιογράφων που κλήθηκαν να υποβάλλουν ερωτήματα. Οι περισσότεροι απλώς δεν πρόλαβαν…

* * *

Το ύφος της αντιπολίτευσης, οι εσωκομματικές διεργασίες, ο αναπτυξιακός νόμος αλλά και η υπόθεση της NOVARTIS μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, χωρίς να λείψουν και ερωτήματα με τοπικό ενδιαφέρον όπως η περίπτωση της Νομικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο δρόμος Πατρών-Πύργου και η αντιμετώπιση του γάλακτος με αναφορές στην Περιφέρεια Ηπείρου.

* * *

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι ατάκες του Αλέξη Τσίπρα απαντώντας σε ερωτήματα.

 - «Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης» απάντησε παραφράζοντας τη γνωστή παροιμία στην ερώτηση για τις κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση NOVARTIS.

- «Από τις τηλεπωλήσεις θα χορηγεί και Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων!» είπε για τον Άδωνι Γεωργιάδη, σχολιάζοντας τις δυνατότητες που δίνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο ακόμα και στον υπουργό Ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση των επενδυτών.

- «Να σταματήσει η σπέκουλα για τους μετακλητούς. Θυμίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός Εσωτερικών είχε 54 μετακλητούς υπαλλήλους ενώ η Μαριλίζα μόλις 12» απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

- «Την ερώτηση αυτή έπρεπε να την απευθύνετε μία εβδομάδα νωρίτερα στον πρωθυπουργό» είπε στον δημοσιογράφο του Documento όταν τον ρώτησε για τα πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Μαρέβας για την αγορά σπιτιού στο Παρίσι, με τον δημοσιογράφο να «καρφώνει» τους συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι δεν του έδωσαν τη δυνατότητα να υποβάλει ερώτημα αν και το ζήτησε την προηγούμενη Κυριακή.

-«Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αυτός που είναι χωρίς τον Τσίπρα, ούτε ο Τσίπρας θα ήταν αυτός που είναι χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε χωρίς περιστροφές στο ερώτημα αν ο Τσίπρας μπορεί χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ και αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί χωρίς τον Τσίπρα…

* * *

Μέχρι και για την ταινία «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» του Κώστα Γαβρά που είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη ρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Βεβαίως και θα τη δω την ταινία, ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες σκηνοθέτες. Γνωρίζουμε τι θα δούμε στην ταινία όσοι έχουμε διαβάσει το βιβλίο. To βιβλίο Βαρουφάκη αναφέρεται σε κρίσιμα γεγονότα με εγωκεντρική προσέγγιση. 30% όσων παρουσιάζει είναι πραγματικά γεγονότα, 30% η δική του στρεβλή προσέγγιση σε αυτά και 30% μυθοπλασία» είπε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Κληθείς να απαντήσει, ακόμη, για τις χθεσινές δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ειρωνεύτηκε λέγοντας «δεν ήξερα ότι οι υπουργοί αίρουν την εμπιστοσύνη τους στον πρωθυπουργό. Θα το λάβω σοβαρά υπόψη μου, γιατί μπορεί να ξαναγίνω πρωθυπουργός».

* * *

Όσο για τον Αχελώο ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις ότι επαναφορά της εκτροπής αφορά το χθες, καταλόγισε ιδεοληψία στους Θεσσαλούς βουλευτές που το επαναφέρουν, χαρακτηρίζοντας το έργο οικονομικά επιζήμιο, δαπανηρό και αντιπεριβαλλοντικό.

 * * *

Η πλειοψηφία των προβεβλημένων στελεχών, πρώην υπουργοί και υφυπουργοί ήταν παρόντες στη συνέντευξη Τύπου, αριστερά και δεξιά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από τρεις ώρες συνέντευξης και με τη λήξη της είχαν μείνει λιγότεροι από τους μισούς…

* * *

Παρών και ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης που τα έλεγε για αρκετή ώρα με τον διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Μιχάλη Καλογήρου. Με τον τελευταίο να σχολιάζει θετικά τα όσα ακούστηκαν την προηγούμενη ημέρα για τον Λαρισαίο από επενδυτές και καλλιεργητές κάνναβης κατά την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην ειδική έκθεση κάνναβης που λειτούργησε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

* * *

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συνεχίζει να προβληματίζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εξηγείται διαφορετικά η χαμηλόφωνη συζήτηση μεταξύ του Νίκου Παππά και του Γιάννη Ραγκούση καθόλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να παρακολουθεί διακριτικά παράλληλα με τις απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα.

TSIPRAS GIA ENUETOMESA1

TSIPRAS GIA ENUETOMESA2

 

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass