Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στη Λάρισα

-ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Ν.Τ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ -ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ»

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2019 8:00
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του Ν.Τ. Λάρισας της ΑΔΕΔΥ Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του Ν.Τ. Λάρισας της ΑΔΕΔΥ

Δυναμικό απεργιακό "παρών" θα δώσει σήμερα η Λάρισα, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει Σωματεία και Ενώσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε όλη τη χώρα, ζητώντας την απόσυρση των νέων διατάξεων για τα εργασιακά θέματα, που περιλαμβάνει το «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο».

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις οργανώνονται στην πόλη, και συγκεκριμένα στις 10 π.μ. στην Κεντρική πλατεία από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου από το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ.

Αναλυτικότερα:

Ν.Τ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

«Κλονίζονται τα θεμέλια της δημοκρατίας με τις επώδυνες αλλαγές που προωθούνται στον νέο συνδικαλιστικό νόμο. Επιδιώκουν να φιμώσουν τους εργαζόμενους…» κατήγγειλε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ν.Τ. Λάρισας της ΑΔΕΔΥ κ. Μιχάλης Τζιατζιάς, παρουσιάζοντας τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ:

Διεκδικούμε:

* Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) ο οποίος μείωσε έως και 40% τις συντάξεις 3.000.000 νέων και παλιών ασφαλισμένων.

* Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στη μισθολογική εξέλιξη. Νέο μισθολόγιο για το 2020 που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει τον 13ο και 14ο μισθό.

* Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία 20.000 έως 23.000 κενά, Υγεία επίσης χιλιάδες , Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).

* Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.

*  Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

* Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα.

* Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.

* Κατάργηση της τροπολογίας Αχτσιόγλου για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία και όλων των αντιαπεργιακών νόμων. Απαιτούμε την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων».

Αντίστοιχα, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου ν. Λάρισας κ. Θεόδωρος Καραγώγος, αναγγέλλοντας τη συμμετοχή του Συλλόγου στην απεργία, δήλωσε «ζητούμε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που λεηλατεί τις συντάξεις μας».

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ν.Τ. Λάρισας της ΑΔΕΔΥ κ. Γιάννης Τσακνάκης, ο γραμματέας κ. Κώστας Λαρίσης και το μέλος κ. Εφη Χύτα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αναφέρει: «Παλεύουμε ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης που δίνει «γη και ύδωρ» στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη μεγαλοεργοδοσία, τσακίζοντας παράλληλα τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ενάντια στον νόμο που επιχειρεί να βάλει περισσότερα εμπόδια και φραγμούς στα ταξικά συνδικάτα, αυτά που αγωνίζονται με πραγματικές συλλογικές διαδικασίες και υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, έχοντας σταθερό μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία – κυβερνήσεις.

Παλεύουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία.

Η ανάπτυξή τους, επιδεινώνει τους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων, ωστόσο βρίσκει βασικούς στυλοβάτες και μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο πρόσωπο του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Καλούμε τα συνδικάτα να δώσουν αγωνιστική, ενωτική, ταξική απάντηση στην κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Απέναντι στο νομοσχέδιο-σκούπα που φέρνει με φόρα η κυβέρνηση της ΝΔ, αγωνιζόμαστε για σύγχρονους όρους δουλειάς, για ζωή με δικαιώματα, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία».

Ανακοινώσεις για συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις εξέδωσαν: ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας «Κων. Κούμας», η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Κ.Υ. Λάρισας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Ν. Λάρισας, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση κ.α.

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε), σε συντονισμό με τις άλλες Ενώσεις Συντακτών της χώρας, κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας για σήμερα Τρίτη, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 15.00, σε όλα τα ΜΜΕ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων εναντίον νομοθετικών προβλέψεων που υπονομεύουν εργασιακά δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι σε εφημερίδες, περιοδικά, δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, Γραφεία Τύπου (και των ΟΤΑ), διαδικτυακά Μέσα και σε κάθε άλλο χώρο εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, σε ανακοίνωσή του, καλεί «όλους και όλες, εργαζόμενους-ες, άνεργους-ες, νέους και νέες, να δώσουν δυναμικό παρών στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων σήμερα, απέναντι στο νέο (αντι)αναπτυξιακό νομοσχέδιο».

Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: «η Κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί με “χειρουργικές” παρεμβάσεις να επαναφέρει - ως κανονικότητα αυτή τη φορά - τις μνημονιακές πολιτικές 2010-14, με την πλήρη αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, στον βωμό ενός αντι-κοινωνικού σχεδίου “ανάπτυξης” για λίγους.

Μετά την υποβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε. και την κατάργηση -εν μέσω Αυγούστου- δύο σημαντικών νομοθετημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, της υποχρέωσης αιτιολόγησης των απολύσεων και τη συνευθύνη αρχικού εργοδότη-εργολάβου για οφειλές σε εργαζόμενους, η Κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της στις εργατικές κατακτήσεις:

Καταργεί στην πράξη την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που έγιναν τον Αύγουστο του 2018 με αποτέλεσμα αυξήσεις μισθών σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, οδηγεί σε μειώσεις μισθών και ακύρωση κάθε δυνατότητας των εργαζομένων να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς στο μέλλον μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, δημιουργεί ειδικές οικονομικές ζώνες με μειωμένους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.

Χτυπάει τη συλλογική δράση και την αυτονομία του εργατικού κινήματος με τον περιορισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την ηλεκτρονική ψηφοφορία, που θα υποκαταστήσει την ενεργή συμμετοχή και τον διάλογο των γενικών συνελεύσεων».

 

* * *

Κανονικά τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας

ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠEΡΓΙΑ

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν σήμερα τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, υιοθετεί την ακόλουθη θέση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΣ): «Από την Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ) εξαγγέλθηκε η πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στον κλάδο των μεταφορών για τις 24-9-2019 ημέρα Τρίτη, από ώρα 00:00 έως ώρα 23:59, καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση για αντιεργατικά μέτρα, κ.λπ..

Ανταπαντώντας σας ενημερώνουμε κατ’ αρχάς ότι:

α) Τα ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ δεν απεργούν.

β) Όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν κανονικά από τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων, οι οποίοι αποτελούν το 90% περίπου των εργαζομένων.

Οι ισχυρισμοί της ΟΣΜΕ για αντιεργατική πολιτική της Κυβέρνησης στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων, κ.λπ. δεν μας βρίσκουν σύμφωνους και δεν αγγίζουν τα ΚΤΕΛ και τις Διοικήσεις τους, οι οποίες μαζί με τους εργαζόμενους σε κλίμα εργασιακής ειρήνης κατάφεραν να διατηρήσουν τις συγκοινωνίες που διενεργούν σε όλη τη χώρα σε υψηλά επίπεδα.

Ειδικά επισημαίνεται ότι οι υπάλληλοι των ΚΤΕΛ είναι από τους καλύτερα αμειβόμενους στον ιδιωτικό τομέα και δεν έχουν θιγεί κεκτημένα δικαιώματα, παρ’ ό,τι οι επιχειρήσεις μας δεν επιδοτούνται από το Κράτος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του κοινωνικού χαρακτήρα λειτουργίας των ΚΤΕΛ και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση, την οποία βιώνουν όλοι οι Έλληνες, η Ομοσπονδία μας από το έτος 2010 διατήρησε το κόμιστρο στα ίδια επίπεδα, με εξαίρεση τον ΦΠΑ που τον επιβάλλει το Κράτος.

Παρακαλούμε τα Μέσα Ενημέρωσης για την απρόσκοπτη μετακίνηση των επιβατών, να ανακοινώσουν ότι τα ΚΤΕΛ δεν απεργούν και τα προγραμματισμένα δρομολόγια θα διεξαχθούν κανονικά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass